Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Élet a Vocational Academy után

Kapuvár kistérség - A kapuvári városvezetés megegyezett Vitnyéddel és Oslival az iskolák társulásáról. Így tett Mihályi és Cirák is. Az egyezmények mellett azonban a szülői döntés felülírhatja az elképzeléseket. Az intézményvezetők csak a tanévnyitón szembesülnek a létszámmal.
Megegyezés született a megszűnő alapítványi intézmények sorsáról

Év elején derül ki, hányan járnak az iskolákba

Megegyezés született a megszűnő alapítványi iskolák sorsáról. A vitnyédi és osli gyermekek Kapuváron folytatják, a cirákiak és gyóróiak vélhetően Mihályiban. A Vocational Academy ámokfutása vélhetően lezárul a rábaközi iskolákban.

Az utolsó „mohikánok", Osli, Vitnyéd és Cirák vezetői is megegyeztek a folytatásról. Míg előbbiek Kapuvárral egyeztek meg, a ciráki vezetés Mihályi felé vette az irányt.

– Szeptembertől a Kapuvári Térségi Iskola (KTI) fogadja a vitnyédi és osli felsős gyermekeket – jelentette ki Hámori György kapuvári polgármester. Mindkét település alsósai – kihelyezett tagintézményben – helyben maradnak. Az említett települések óvodái ugyancsak a kapuváriak tagintézményeként, de helyben maradnak. – A települések vezetőivel történt megegyezés úgy szól, hogy az állami normatívát az anyaintézmény – jelen esetben a KTI és a Király-tó Óvoda – igényli, a különbözetet – alsó tagozat és óvoda esetén – a települések fizetik – mondta a kapuvári polgármester. Hámori György hangsúlyozta, a kistelepülések intézményeiben létszámváltozások mindenképpen lesznek, hiszen az alapítvány munkatársai más státusba kerülnek.

Döntés szeptemberig: A Pátzay-iskola a jövő tanévben a vitnyédieket is fogadja.
Döntés szeptemberig: A Pátzay-iskola a jövő tanévben a vitnyédieket is fogadja.


Maga a tagintézményi státus már meghatározza a létszámokat is, melyek várhatóan a következők lesznek: a tagiskolákban három tanító, az óvodákban pedig csoportlétszámoktól függően két vagy három óvónő és egy dada. – Minden álláshelyet megpályáztatunk, mert a tanítók és óvónők szeptembertől újra közalkalmazotti státusba kerülnek – tette hozzá. A pályázatok kiírása a testületek döntése és a kötelező egyeztetések után történik meg.

– Az előzetes felmérések szerint huszonhat-huszonnyolc tanulóval az alsó osztályok Osliban és Vitnyéden maradnak, Osliból öt felsős a Széchenyi-tagintézményünkben, Vitnyédről tizenhatan pedig a Pátzay-iskolában, kisebb részük a Széchenyiben folytatja tanulmányait – tájékoztatta a Kisalföldet Harmath Lajos, a KTI igazgatója. Információk szerint azok az osli tanulók, akik ezt a tanévet a kapuvári katolikus iskolába fejezték be (Kisalföld, április 8.), ott is folytatják. Harmath Lajos azonban hangsúlyozta, a szülők szeptemberig dönthetnek arról, hogy melyik iskolában folytatja gyermekük a tanulást.
Sajnos ez utóbbiról számolt be Hantó Szabolcs, a beledi iskola igazgatója is.

Mint hozzátette, természetesen tiszteletben tartja a szülők döntését, jobbára az állami szabályozás hiányosságának tudja be azt, hogy az intézményvezetők nem tudnak előre tervezni.

A Dél-Rábaköz másik mikrotérségi központja, Mihályi már megegyezett a ciráki vezetéssel arról, hogy a ciráki iskola tanulói vélhetően a mihályi intézményben folytatják. Pap Lajosné polgármester konkrét létszámokról még nem tudott beszámolni, ám azt kijelentette, több szülő és gyermek látogatta meg intézményüket és nagyon jó tapasztalatokat szereztek Mihályiban.

A társulás formájáról elmondta, a ciráki intézmény telephelyként megtartja az alsósokat és a ciráki óvoda is helyben marad, ám például a gyóróiak Dénesfára viszik az óvodás gyermekeket. – A diákok szállításáról már tárgyalunk és pályázatot írunk ki a szolgáltatásra – jelentette ki a mihályi polgármester.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. ?? 2008. október 09. 10:39
  „hahó voki!nol, láttalak a tv2-n, hogyhogy mertél nyilatkozni? igaz, most sem az igazat. ...”
 • 48. "elég volt" 2008. szeptember 15. 20:29
  „inkább legyenek a pedagógusok állás nélkül,mint fizetés nélkül dolgozzanak.legalább munkanélküli segélyt kapnának.állás elöbb-utóbb akad,ha nem is tanítói.de gondolom már nem is akarnak erre a pályára menni”
 • 47. lehet 2008. szeptember 10. 21:33
  „Aki tudta/tudja, elment/elmegy. Aki ott van, nem talált másik munkát, ilyen egyszerű - sajnos, hiába a 2-3-4 havi bérelmaradások.”
 • 46. "elég volt" 2008. szeptember 09. 21:35
  „fizetés nincs csak alamizsnát dob a Nagy úr.csak azt nem tudom a pedagógusok miért nem hagyják ott a vokit.ebben az évben ugyis eldöl a Voki sorsa.vagy fizet vagy vége.aki maradt az ugyis elmegy,az újak meg még reménykednek.de minek???”
 • 45. nahát... 2008. augusztus 25. 09:52
  „Az alapítványnak nem sürgős fizetni, mint írta valamelyik "jós", addig hiteget a "mi érdekeinket képviselő" állam hivatalnokainak segítségével, amíg vége lesz a tanévnek, aztán mindenkit szélnek ereszt! Hát nem kellett nagy tehetség ennek a felismerésnek a kiötléséhez! Csak azt nem tudom, mit remélteK? Azt hogy a december óta tartó sóhajtozásuk meglágyítja egy milliárdos vállalkozás tulajdonosának a szívét, és fizet? Őnök is számításból hallgattak, remélték, ha nem zavarják a magas köreiket, lesz majd állás nem akarták a rebellis pedagógus jelzőt magukra venni, és bíztak,hogy minden megy tovább olyan "önkormányzatis" módon. Hát nem megy...Tanulság persze van, azon túl is hogy jónéhány család anyagilag megroggyant. Megtanulhattuk, hogy a mi köreink nem férnek a politikusok által oly nagyon sajnálgatott polgárság fogalomkörébe, még akkor sem, ha mára számításból ezt átkeresztelték "emberekre", hogy mindenki odatartozónak érezze magát.”
 • 44. "elég volt" 2008. augusztus 21. 22:18
  „meddig csinálhatja még ez az ember ezt az aljasságot.nem fizet,arogáns és még neki áll feljebb.hát ilyen országban élünk.6 hónapja fizetés nélkül és most már állás nélkül is.”
 • 43. ismerös 2008. augusztus 05. 13:44
  „ugy látom mindenki meg kapta a pénzét csak én nem”
 • 42. ismerős 2008. augusztus 04. 09:09
  „Nagy ur mikor kapom meg a 4 havi pénzem”
 • 41. mici mackó 2008. július 25. 22:11
  „Cicus! Te is voltál pályakezdő te is elkezdtél valahol dolgozni! Vagy ezt már elfelejtetted? Egyébként is ha nem ismered az uj ovónők munkáját ne alkossál véleményt róluk.”
 • 40. Kun Peti 2008. július 25. 07:30
  „Nagy Ottó! Hol van a fizetésem???? Rohadj meg az egész családoddal együtt te rabló!”
 • 39. ajaj 2008. július 22. 22:23
  „vanília! értelmezd amit olvasol! te fütyülsz, ő meg táncol!
  nem kell agyondícsérni senkit:ld.családi nap, kirándulás, falunap...13 év tapasztalata meg nincs, esetleg annyi ideje végzett. A több diploma még nem jelent semmit. Eszti néniről sem tudunk sokat, őt mért nem véded? Neki is több diplomája van!”
 • 38. vanília 2008. július 22. 21:31
  „Egyébként én utánna
  jártam 13 éves tapasztalata van akár hogyan számold nem pályakezdő de ez a szomorú helyzeten úgysem változtat. Csak ne bántsunk olyat akiről keveset tudunk”
 • 37. vanília 2008. július 22. 21:25
  „Miért bántod a Lívi nénit nem is tudod milyen végzettségei vannak az óvónő diplomáján kívül. Lehetősége sem volt rá hogy beszéljen róla. Nem fütyül hanem szereti a gyerekeket kivétel nélkül nem tesz különbséget hogy ki hol dolgozik ki fejes és ki nem. A gyerekeket nézi és hogy mi jó nekik. Gatyába szedte az ovit mert a másik két diplomáján kívül ezt imádja és az óvodába érzi igazán jól magát.Az én gyerekem ragaszkodik hozzá de ezzel így van 30 gyerek is. Szóval ő nem tehet a döntésről felesleges bántani. Az Eszti mit tett le az asztalra igaz róla sem tudunk többet csak hogy most költözött Vitnyédre éppen jókor.”
 • 36. állandó 2008. július 22. 19:33
  „vanília!
  Mért mondana le az Eszti óvónéni! Neked jó lenne, mert Lívi néni úgy táncol, ahogy te fütyülsz! Nem csak a te gyereked jár az oviba! -csak a többieket esetleg nem befolyásolhatod, ugye? Gyakorlata Lívi néninek éppúgy nincs, mint a pályakezdőknek! Ők legalább Vitnyéden laknak, az Eszti nénivel együtt!”
 • 35. vanília 2008. július 22. 17:52
  „Megint falakba ütköztünk.Megpróbáltunk ész érvekkel meggyőzni a polgármester urat de hiába mindent hárít.A Lívi óvónénit követeljük a szeptemberi évkezdéskor.Ő nagyon jól képzett szakember,a gyerekek ragaszkodnak hozzá és a szülök is.Áprilistól átvette az óvoda irányítását és keze alatt nagyszerűen működött.Felvetődött,hogy az Eszti óvónéni lemond hát tegye minél előbb.”
 • 34. hű 2008. július 21. 23:39
  „Tiki-taki!
  Nem csak Vitnyéden, hanem máshol is dübörögne! Ők nem csak saját érdekeik miatt vállalták fel, kollégáikat is nézték! Hogy legyen már vége ennek az ámokfutásnak. Megérdemelnék, a tisztesség úgy kívánná, hogy őket vegyék vissza az oviba! Értük kell lobbizni! A gyerekeknek még mindig ők az igazi óvónénik! -néhány kivétellel. De ott nem a gyerekkel van a baj!”
 • 33. Cicuska 2008. július 21. 12:29
  „tiki-taki!
  Én nem a Lívi-Erzsi óvónéniről beszéltem, hanem a Vali-Jutka óvónénikről! Vagy már őket teljesen elfelejtettétek! Ha ők nem csinálják meg a cirkuszt, akkor Vitnyéden még mindig dübörög a Voki!”
 • 32. tiki-taki 2008. július 21. 11:19
  „Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy valóban kiszúrtak Erzsi - Lívi óvónénikkel. Tavasszal otthagyták a biztos munkahelyüket, hogy a vitnyédi óvódát kisegítsék, most meg tessék nem kellenek. A gyerekek is nagyon megszerették őket. Ősztől meg újabb óvónőket kell megismerniük. Nem gondolták a pályázatelbírálók (köztük Tóth Kálmán polgármester) , hogy így ez valahogy nem volt fer dolog. (Sem a gyerekek sem az óvónők részéréről). Nem beszélve arról, hogy mindvégig meg volt ígérve részükre az óvónői állás!!!
  Nagyon jó lenne, ha Erzsi és Lívi óvónénikkel kezdhetnék a gyerekek az óvodai nevelés oktatását a továbbiakban!!!”
 • 31. Cicuska 2008. július 18. 20:34
  „Tisztelt "érdeklődő szülők"!
  Hát igen, eldőlt! Az biztos, hogy a két felmondott óvónénit nem vették vissza, mert bizony ők is megpróbálták. Megint betartott nekik a T. Önkormányzat! Úgy tűnik, hogy még nagyon sokáig bűnhődni fognak, amiért ellene mertek mondani a T. Polgármesternek, és a T. Képviselőtestületnek! A pályakezdő óvónénik felvétele sokkal jobb üzlet volt a számukra.
  Cicus”
 • 30. kérdés? 2008. július 17. 06:49
  „A kapuvári vokiban állítólag építkezés kezdődik.Vajon mikor?Talán ez is egy ígéret?Érdeklődve várom a választ,ha valaki tudja,írjon.”
49 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

AORA Fesztivál Kapuváron - Jönnek a punkok!

Kapuvár - Június 19-20-21-én rendezik meg az első AORA fesztivált Kapuváron. A rendezvényre nyolc… Tovább olvasom