Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Élére rakták a garast

A csornai önkormányzat idén a tervezett 143 millió forint helyett mindössze 10,5 milliót fordított beruházásra. A csütörtöki testületi ülésen el is hangzott a kérdés: hasznos-e élére rakni a pénzt?


Óvatosan gazdálkodott a csornai önkormányzat az első háromnegyed évben. Mint a csütörtöki képviselő-testületi ülésen kiderült: az idei az első olyan esztendő, amikor nem volt szükség még a folyószámlahitel igénybevételére sem. Háncs Károly (Fidesz–KDNP) azért felvetette a napirend tárgyalásakor, hogy el kell gondolkodni azon, mi a hasznosabb: élére rakni a pénzt vagy a lakosságot minél jobban kiszolgálni.
Varga Beáta, a polgármesteri hivatal gazdálkodási osztályának vezetője elmondta: a biztonságos gazdálkodásra törekedtek. Ez sikerült is annak ellenére, hogy a város bevételei nem az elvártak szerint teljesültek. Igaz, a kiadási oldalon is kisebb összeg szerepel, mint amit eredetileg terveztek.

Az új képviselő-testület Csorna pénzügyi helyzetével is megismerkedett novemberi ülésén.
Az új képviselő-testület Csorna pénzügyi helyzetével is megismerkedett novemberi ülésén.

– Az adóbevételek jól alakultak, az iparűzési adó például már most meghaladta az egész évre tervezett összeget. Ugyanígy a kommunális és a gépjárműtaksa-befizetések is magas százalékon állnak – tájékoztatott Varga Beáta. – Sokat javult az önkormányzat adóerő-képessége. Ebben az évben eddig száznegyvenegy végrehajtást rendeltünk el az adókkal kapcsolatban, inkasszóval, illetve munkabérből történő letiltással. Ezekkel együtt az adófizetési morál Csornán jó. Nem jól alakultak azonban idén az úgynevezett felhalmozási bevételek. A tervezett hetvenötmillió forinttal szemben tizennégymillió forint folyt be. Az önkormányzati ingatlanvagyon értékesítéséből származó pénzek ezek, melyek várhatóan év végéig már nem teljesülnek.

Varga Beáta hozzátette: a költségvetésben kiadásokat kell elhagynia az önkormányzatnak. Várhatóan a decemberi ülésen szükség lesz a költségvetési rendelet módosítására, de az önkormányzat minden bizonnyal pozitív mérleggel zárja majd le a 2014-es évet. Az osztályvezető azt is elmondta, hogy jelenleg 250 millió forint „szabad" pénz van a város számláin. Ebből 90 milliót csak a bérlakások felújítására fordíthatnak.

Háncs Károly megemlítette: a költségvetés beruházási rovatában 143 millió forint szerepel. Ebből mindössze 10,5 millió forintot, azaz a tervezett összeg 7,3 százalékát költötték el. – Nagyon visszafogott volt az önkormányzat – jegyezte meg a polgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipősdoboznyi ajándék

Cipősdobozban vár segítséget a Csornai Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat rászoruló gyerekek… Tovább olvasom