Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Élelmiszerközponttá fejlesztenék Csermajort

Minőségi sajt és magyaros termékek gyártása, profilbővítés és strukturális változások jellemzik az Ujhelyi Imre Szakképző Központ mindennapjait.

Az augusztus óta a megyei önkormányzat által fenntartott intézményben a privatizációs hírek alaptalanok.

Győr-Moson-Sopron Megyei Általános Művelődési Központ néven augusztus elejével egyesült a megye két patinás intézménye, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola és a csermajori Ujhelyi Imre Szakképző Központ. Az összevont intézmény élére a Porpáczy addigi vezetőjét, Wellner Andreát nevezték ki. Az igazgató elmondta, nagy változások, több fejlesztés is indul Csermajorban.

Az összevont intézmény 422 milliós költségvetését nem fedezi az állami normatíva.

– A fejlesztésekhez elsősorban elkötelezett kollégákra, pályázati forrásokra és komoly helyi összefogásra van szükség – mondta a fiatal igazgató. Az összevonás óta eltelt időszakban már látható átalakulás zajlik Csermajorban.

Sajtüzem – A hagyományos termékgyártás legfontosabb változása, hogy a tanüzem nem áll le az iskolai szünetekre sem.
Sajtüzem – A hagyományos termékgyártás legfontosabb változása, hogy a tanüzem nem áll le az iskolai szünetekre sem.

– Augusztus óta megváltoztattuk a vezetői struktúrát, az oktatás, a tanüzem, a kialakítandó állattartás élére új kollégák kerültek, akik a szakmai munkát irányítják. Emellett az oktatásban is változások történtek, hiszen a tanításba belépett a fertődi iskola, a fertőszéplaki tájházak, a fertődi kollégium és természetesen Csermajor is – mondta Wellner Andrea. Az intézmény jelenlegi négyszázhúsz tanulójának mindegyike megfordul hetente egy napot Csermajorban, ahol a szakmai oktatás folyik, az általános tárgyakat pedig Fertődön oktatják. A költségtakarékosság jegyében Csermajorban megszűnt a kollégiumi ellátás és a konyha, ezek szerepét Fertőd vette át. Ám az Ujhelyi kollégiuma és konyhája turisztikai célokra bármikor megnyitható. Az összevonás miatt állások nem szűntek meg, az átfedéseket nyugdíjaztatással és átszervezéssel oldották meg. Az intézmény telephelyei között a diákok utaztatását több saját járművel és a járatos buszokkal szervezték meg.

Az intézményben felnőttoktatás is folyik Horváth Attiláné szakmai igazgatóhelyettes vezetésével.

A csermajori iskola újonnan felhúzott kerítéséről az igazgató elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek a vagyonvédelemre, ennek érdekében őrzőszolgálatot is beállítottak Csermajorban.
 

Komplex majorgazdaságot is szeretnének a későbbiekben bemutatni az érdeklődőknek. A tangazdaságban hat-nyolc fős létszámbővülésre is lehet számítani. Kormányos Zoltán tangazdaság-vezető elmondta:

– Egyre több, hagyományos magyar fajtájú állatot tartunk: racka juhot, szürke marhát és mangalicát is. Az állatokat nem csak a képzésben használjuk, terveink szerint a hús- és tejfeldolgozásban is hasznosítjuk.

– A hagyományos termékgyártás legfontosabb változása, hogy a Lantai József által vezetett tanüzem nem áll le az iskolai szünetekre sem – jelentette ki Wellner Andrea. Jelenleg napi négyezer liter tejet dolgoznak fel, a későbbiekben, egy konzervüzemmel kiegészülve Csermajorban az ízesített joghurtok termelése sem kizárt. A tanüzem tejbeszállítóját közbeszerzési eljárással a napokban választják ki.

– Mind a sajt, mind a későbbi tejtermékek, hústermékek és kompótok gyártásával nem csak az intézmény komplexitását, anyagi forrásait szeretnénk létrehozni, terveinkben a megyei önkormányzat intézményeinek ilyen témájú önellátása is szerepel – mondta Wellner Andrea. Ehhez egyéb források bevonására nagy szükség is van, hiszen az összevont intézmény 422 milliós költségvetését nem fedezi az állami normatíva.

Erről Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat oktatásért felelős alelnöke úgy vélekedett: a normatíva legfeljebb a költségek hatvan-hatvanöt százalékát teszi ki. Az összevont intézmény forrásait vélhetően hitelből kell fedeznünk. Firtl Mátyás kijelentette, az a szóbeszéd – miszerint az intézmény egyes egységeit privatizálnák – alaptalan.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2009. december 05. 04:14
  „Szerintem, aki olvassa az újságokat és nyitott szemmel jár, annak ez nem kérdés e rendszerben.”
 • 2. fortuna54 2009. december 04. 21:03
  „janika,kikre gondolsz?”
 • 1. janika 2009. december 04. 10:29
  „Hogy. hogy még működik valami ebben az országban? Vajon miért nem tették még ezt az üzemet is tönkre?
  Talán érdemes lenne ezt is közzé tenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Céges támogatással újul meg a templomtér

Megyénkbeli település nyerte meg a Leier cégcsoport országos pályázatát. Az építőipari vállalkozás… Tovább olvasom