Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Elégedetlen kereskedők Csornán

Az új csornai piactér eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Legalábbis a kereskedők méltatlankodnak azóta, hogy a vásárt visszahelyezték a belvárosba. Az árusok sérelmezik, hogy nem megfelelő szolgáltatást kapnak a magas helypénzért.
Nem csitulnak az indulatok az új csornai piac körül. Nemrégiben arról tudósítottunk, hogy a használtcikk-árusok lázadtak fel és sztrájkoltak a vásártéren tapasztalt körülmények miatt, most viszont már a többiek is hallatják a hangjukat. Az árusok egy 39 aláírással ellátott beszámolót juttattak el szerkesztőségünkbe. A papíron csupa panasz.

Emelkedett a helypénz

Az árusok sérelmezik, hogy nem megfelelő szolgáltatást kapnak a magas helypénzért
A kereskedők kifogásolják például, hogy előre kell befizetniük a negyedéves helypénzt, holott szerintük csak az elvégzett szolgáltatás után szabadna számlázni. Addig csupán előleget kérhetne az önkormányzat. A dokumentum azt is megmagyarázza, hogy miért és hogyan emelkedett Csornán a helypénz mértéke annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatalban állították: nem emeltek. A kereskedők kalkulációja szerint azzal, hogy a piaci helypénz áfamentes lett, az áraknak 25 százalékkal csökkenniük kellett volna, ami nem valósult meg. A piacozók így felháborítónak tartják, hogy ebben az évben 39 ezer forintot kell fizetniük negyedévente, a vidékieket ezenkívül még piaci napokon 500 forintos iparűzési adó is terheli. Ehhez képest tavaly mindössze 26 ezer forintba került egy negyedév – állítják az árusok. Ráadásul az önkormányzat előre kijelölte a négy-, öt- és hatméteres placcokat, de a Széchenyi utcában csak hatméteres területek vannak. Ha tehát valakinek a helyszükséglete négy méter, ott akkor is hatméternyi szakaszt kell kibérelnie.

Sár és víz az asztalok alatt

Szerdán a csornai piacon Németh Imre és Bognár Ernőné még azzal egészítették ki írásos közleményüket, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a vásártéren.
– Mindenütt sár van, az asztalokat nem tudjuk normálisan kirakni, hiszen egyenetlen a talaj – sorolták gondjaikat. – A dobozok alatt folyik a víz, tönkremehet az áru, s ezt senki nem téríti meg. Ráadásul balesetveszélyes is a terület, hiszen a csatornákat csupasz vaslemezek borítják, bárki eleshet miattuk és az állítólag lezárt utcákban is állandó az autóforgalom, mert erre senki nem figyel. Ilyen állapotokat sehol nem tapasztalunk, akár a megyében, akár megyén kívül nézünk is körül.

„ Itt bizalmi viszony van"

A kereskedőknek felvetettük: ha ennyire kényelmetlen a csornai helyzet, miért nem inkább máshol próbálnak szerencsét?
– Ajkán és Győrben van szerdánként piac, de minek mennénk el messzebb, mikor itt a csornai – válaszolt Bognár Ernőné. – Itt ismerünk mindenkit, bizalmi viszony van köztünk és a vevők között, ez máshol nincs meg. Tudják, ha nálunk vesznek valamit és gond van vele, jövő héten újra itt találnak és kicseréljük a portékát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútoralkatrészeket loptak az üzemből

Üzemi szarkák buktak le egy szanyi kft.-nél, miután bűntársuk teherautóján különböző, értékes… Tovább olvasom