Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Eladják, amit csak lehet

Farádon is pénzből van a legkevesebb. Ezért eladják, amit csak lehet. Kínálnak kultúrházat, iskolát, építési területet egyaránt. Persze – amint a település polgármestere fogalmazott – csak azon adnak túl, ami nélkülözhető.
Tompos Béla polgármester Kisiskola: A gyerekeket átköltöztetik a nagy épületbe.
Farádon többen is megdöbbenéssel fogadták a hírt, mely szerint az önkormányzat megválik az ingatlanjaitól. Volt, aki felháborodva ekképpen fogalmazott: „Ezek mindent eladnak?"
De vajon mi került kalapács alá Farádon? – kérdeztük Tompos Béla polgármestertől.

Sorház lenne az egyik kultúrház helyén

– Tudjuk, hogy egyesekből megütközést váltott ki a képviselő-testület azon döntése, hogy meghirdeti értékesítésre az összes forgalomképes ingatlanját – kezdte a polgármester. – Sőt, a kultúrház eladása is szóba került, de nem azonnal, hanem folyamatában. Egy falu fejlesztésével mindig hosszú távon kell foglalkozni. Elődeink például százharminc évvel ezelőtt építették a mostanra rossz állapotba került óvodát és a kisiskolát. Mi sem gondolkodhatunk rövidebb távon.

Tompos Béla szerint nem lenne értelme megtartani kihasználatlan ingatlanokat akkor, amikor más területeken a szükség parancsol. A falu vezetője kifejtette: csak a nélkülözhető ingatlanjaikat veszik számba. Így az egykori katolikus kultúrházat, melynek helyén például sorházat lehetne építeni. Ugyanakkor a volt evangélikus kultúrotthont felújítanák. Persze ez csak egy lehetséges megoldás a sok közül.

– Gondok mutatkoztak az óvodában is, ám ott elvégeztük a legszükségesebb munkát és a két terem mennyezetét aládúcoltuk – sorolta a polgármester. – A statikus szerint most biztonságos az épület. Ez néhány évre megoldást jelent, de nem örökre, hisz az állagromlás folytatódik s egy idő után az egész épület cserére szorul.
Az önkormányzati vezetők elképzelése alapján az óvoda és az idősek otthona közti, telekvásárlással megnagyobbítható területre új óvodát lehetne építeni. Azután másik szárnyként az idősek otthonát, mellé konyhát, később az emeletre kultúrházat.

Kis iskolából nagy iskolába

– Az iskola korszerűsítését is terveztük. Már benyújtottunk egy 70 milliós pályázatot, ami 850 ezer forintunkba került – mondta Tompos Béla. – Sajnos azonban nem nyertünk támogatást, így az iskola felújítását el kell halasztani. Csupán a nyílászárók cseréje folytatódik a tavaly Céde-pályázaton nyert pénzből. Még az idén 2,7 millió forintért kerülnek újak a régi ajtók, ablakok helyére. A kis iskola épülete viszont teljesen elöregedett. Felújítása értelmetlen lenne, ezért azt is értékesítjük. A ma még használt két tanteremből a nagy iskolába költöztetjük a gyerekeket, ahol az idén új tantermeket alakítunk ki.

Emellett Farádon nem várt feladatok is jelentkeztek. Például az ÁNTSZ feszólította az önkormányzatot az orvosi rendelő akadálymentesítésére. Az ősz folyamán ezt a munkát is el akarják végezni. Közben az idősek otthona akadálymentesítésére is benyújtottak egy hárommilliós pályázatot.

A befolyt összeget csak fejlesztésre fordítják

Tompos Béla szólt arról is, hogy a déli településrészen eladó az a terület, amit korábban építési telkek kialakítására szántak. Ellenben azt határozottan cáfolta, hogy elkótyavetyélnék a falu vagyonát. Az ingatlanokat csak akkor bocsátják áruba, ha az általuk remélt összeget megkapják. S a pénzt nem működésre, hanem fejlesztésre akarják fordítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűzoltólétra minden fokát megjárta

Vinkovics János tűzoltó alezredesnek, Kapuvár tűzoltóparancsnokának a köztársasági elnök… Tovább olvasom