Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

EKG, számítógép, játékok és bútorok

A soboriak jó kapcsolatokat ápolnak a náluk letelepedő külföldiekkel, ők pedig hálából, barátságból adományokkal segítik a települést. Legutóbb EKG-készülékkel lett gazdagabb a rendelő.
Most már EKG is van
Judit Dreisbach ezernyi szállal kötődik Soborhoz. A rábaközi községben töltötte ugyanis gyermekkora nyarait, szünidőit anyai rokonságánál. Számos felejthetetlen emlék, élmény raktározódott el szívében és mindig örömmel ment a kedves a faluba.
Aztán sorsa messzire sodorta nem csak a kisalföldi tájtól, de Magyarországtól is. Férjhez ment egy német katonatiszthez és párjával Németországban, Gelnhausen városában telepedtek le. Sokáig csak gondolatban kereshette fel szeretett rokonságát, de igyekezett úgy alakítani életét, hogy soha ne váljon el Sobortól. Szerencséjére Judit asszony férje, Freddy is megszerette azt a nyugalmat, csendet, melyet a kis falu adni tudott, így házat vettek a községben. Azóta rendszeresen látogatnak haza és sok időt töltenek Soboron. És ha már itt vannak, úgy gondolták, ahol lehet, segítik is az itt élőket.
– Annyi szépet adott már nekünk ez a falu és annyi szeretetet kaptunk az itteniektől, hogy úgy éreztük, valamilyen formában viszonozzuk ezt -emlékezett Judit Dreisbach. - Nemes László polgármester úrral nagyon jó kapcsolatban voltunk, így tőle kérdeztük meg elsőként, hogy szerinte mire van szüksége a falunak.

 Judit Dreisbach elmondása szerint kinti barátaik örömmel ajánlanak fel különböző adományokat a magyar településeknek. Így kerülhetett Soborra a polgármesteri hivatal iro-
dabútora, így kaptak a kórháztól EKG-készüléket és ezért ajánlották fel a gázsütőt is. Sőt, annyira megszerették Magyarországot és az itt élőket, hogy Gelnhausenben például népfőiskolai kezdeményezésre, egy kint élő magyar tanárnő közreműködésével megkezdték a magyar nyelv oktatását is.
Az első szállítmány az óvodáé lett, a gyerekek játékokat kaptak. De Dreisbachék nem elégedtek meg ennyivel, ennek köszönhetően teljesen megújult például a polgármesteri hivatal berendezése. Új asztalok, kényelmes székek és számítógépek jelzik a segítő szándékot.

A legszükségesebb adomány az orvosi rendelőnek jutott, egy kórházi EKG-készülék, ami nagy szolgálatot tesz a faluban, hiszen sok az idős ember, akik rendszeres orvosi kezelés alatt állnak. Sőt a rendelő várószobájábana régi fapadokat is kényelmes német karosszékekkel váltották fel. De a család közreműködésével kapott a sobori szociális konyha egy nagy teljesítményű gázsütő berendezést, melynek értéke milliós nagyságrendű.

Judit Dreisbach azt mondja, amíg lehetősége lesz, támogatni fogja kedves faluját. Most azon fáradozik, hogy egy Soborhoz hasonló adottságú német települést találjon, mellyel aztán testvérközségi kapcsolatot lehet kialakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökeres változtatások nélkül

Nem kis politikai viharok után új igazgató irányítja augusztus elsejétől a kapuvári Felsőbüki Nagy… Tovább olvasom