Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Egyszerű a recept: a sajtot tejből készítik

„Merész újító" címét az állandó szakmai kísérletezésnek tudja be Cserpes István, a kapuvári Cserpes Sajtműhely tulajdonosa. A minap szakmai elismerést kapott vállalkozó szerint helyenként bűn az, ami az élelmiszeriparban zajlik. Legújabb terveiben retró fagylalt és gasztronómiai labor is szerepel.
Az egyik pénzügyi tanácsadó cég, az Erst and Young legutóbbi szavazásán a „Merész újító" címet nyerte el a kapuvári Cserpes Sajtműhely tulajdonosa, Cserpes István. A hírről tegnapi lapszámunkban beszámoltunk. (Cserpes István az év „merész újítója" lett, Kisalföld, 2012. november 19., 8. oldal.)
– Ha röviden jellemezném szakmai filozófiámat, akkor azt mondanám, mi a lefelé tartó mozgólépcsőn mindig felfelé megyünk, szemben az ak-
tuális élelmiszer-ipari tömegtrendekkel – fogalmazott a kapuvári vállalkozó.
Ahogy mesélte, Csermajorban tanult „tejesembernek", majd a Műszaki Egyetem után a csornai tejporgyárban járta végig a „szamárlétrát", a vajgyártótól az üzemegység-vezetésig. A rendszerváltás idején Németh András kollégájával őket is megérintette a friss vállalkozások lehetősége és elindították saját cégüket.

– Akkoriban még szakmai szemmel nézve is jó volt a magyar tejtermékgyártás. Mi olyat szerettünk volna, amit más nem gyárt, ám az egyedi termékekre nem volt felkészülve a piac – mondta Cserpes István a kezdetekről. Később egyedüliként kezdték meg az orda speciális túró gyártását, majd megépítették – zöldmezős beruházásként – jelenlegi, ipartelepi üzemüket Kapuváron.

Cserpes István: Az év menedzsere szavazáson a „Merész újító
Cserpes István: Az év menedzsere szavazáson a „Merész újító" címet kapta.


– Az uniós csatlakozásra majdnem ráment a cég, a hazai hatóságok túlzott elvárásokkal éltek a magyar termelők felé és nagyon sok piacunkat is elvesztettük – mondta a vállalkozó. Újító kedvüket azonban nem vesztették el, a saját termékek mellé saját kereskedelmi hálózatot építettek, ahol saját termékekkel állnak a vásárlók elé. Cserpes István elmondta, nincsen titkuk. Termékeikben az van, aminek eladják. Egyszerű a recept: a sajtot tejből készítik, termékeikben csak természetes alapanyagokat használnak.
– A nagyobb haszonért nem „ócsítunk" és nem akarunk ízesebb, színesebb termékeket létrehozni, mint amit maga a termék szakmailag is feltételez – tette hozzá Cserpes István. Kijelentette, itt is fontos a szakmaiság és fontos a személyes felelősségvállalás.

Az újító kedvet az évek során számos termék és módszer fémjelzi. Többek között a szakmai zsűri által is elismert Cserpes Trudi, a kapuvári túródesszert, melyet az ország legjobb ilyen termékének választottak.
– Azt mondják, nincs új a nap alatt. Én azt mondom, fel kell támasztani a régi, bevált dolgokat. Ezért a fővárosban elkezdtük a tejivók létrehozását, ahol a habos kakaótól a saját kakaós csigáig válogathat a vendég – mondta a „merész újító". További terveiben a retró fagylalt feltámasztása is szerepel. Ehhez az évtizedekig márkanévnek számító „Rosta" fagyi hagyományát viszi tovább, hiszen, ahogy megjegyezte, a fagylaltágazatban már-már bűn, amit művelnek az alapanyaggyártás terén.

Cserpes István elmondta: birtokán egy gasztronómiai labort helyez üzembe, ahol a következő évek Cserpes-féle terveit alapozza meg.

– Szeretnénk olyan gasztronómiát megvalósítani, ahol a jó minőségű vidéki alapanyagokból jó minőségű és elérhető termékeket hozunk létre, hiszen az élelmiszeriparban jelenleg vagy az olcsó, előre gyártott és egészségtelen, vagy a jó minőségű, de megfizethetetlen termékekkel operál a kereskedelmi láncok által befolyásolt termékgyártás – fogalmazta meg terveit Cserpes István.

Olvasóink írták

  • 1. sportman 2012. november 20. 08:51
    „Tisztelt Cserpes Úr!
    Gratulálok, Ön valóban megérdemli ezt a címet! Folyamatosan azon munkálkodik, hogy ebben a küzdelmes világban hogyan,- mivel tudná szebbé tenni a mindennapokat! A Cserpes-termékek minősége felülmúlhatatlan, ugyanúgy, mint saját kategóriájában a Rosta-fagyi.
    Elképzelései,- tervei megvalósításához sok sikert és jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok a Rábaközben

Kapuvár, Csorna. Kapuvári kirendeltség (ügyintézés helye: 9330 Kapuvár, Szt. István király u. 2.,… Tovább olvasom