Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Egyre több család szorul segítségre

Jelentősen megnövekedett a Kapuvári Családsegítő Intézet által gondozott gyermekek száma tavaly. Szakemberek szerint a gazdasági válság hatása a családoknál is érezhető.


Egyre több család és gyermek fordul a Kapuvári Családsegítő Intézet munkatársaihoz. A gyermekjóléti szolgálat három munkatársa tavaly már közel másfél száz gyermekkel foglalkozott különféle problémáik miatt. Az intézmény vezetője szerint a családok anyagi helyzete rányomja bélyegét a gyermekek életére is.

– A gyermekek gondjai jórészt a családok működésében bekövetkezett hibák következményei – jelentette ki Garabné Gulyás Mária. Egy minapi szakmai tanácskozáson is elhangzott, elsősorban a szülőknek kell felelősséget vállalniuk a gyermekeikért.

Míg 2007-ben 60 családdal és 117 gyermekkel, 2008-ban 57 családdal és 113 gyermekkel foglalkoztak a családsegítő munkatársai, addig ez a szám a tavalyi évre mindkét mutatóban jelentősen megemelkedett: az intézményhez 70 család és 148 gyermek fordult gondozásért. Az emelkedés egyik okaként az intézményvezető a gazdasági válságot említette meg.

Garabné Gulyás Mária hangsúlyozta, sajnos a számok még így sem teljesek, a gondozásra szoruló családok nem mindegyike kerül az intézmény látókörébe, sőt, olyan is akad, aki nem is akar együttműködni.

– Tudunk olyan családról is, ahol a gyermekek étkeztetésével gondok lehetnek, nem egy esetben kapunk információt arról, hogy a gyermek a hét első iskolai napján szinte tömi magába az ételt, ami a hétvégi élelmezési gondokra utalhat – mondta az intézményvezető.

A Kapuvári Családsegítő Intézet Gyermekjóléti Szolgálata évente hat alkalommal rendez tanácskozást, melyen a város és a nyolc csatlakozott település (Babót, Himod, Kisfalud, Mihályi, Osli, Szárföld, Vadosfa és Veszkény) iskolái, védőnői szolgálata, orvosok, rendőrök és társadalmi szervezetek képviselői vesznek részt. Ezen szervezetek együttműködése maga egy jelzőrendszer, melynek feladata a tájékoztatás és az esetleges segítségnyújtás. A kapuvári családsegítő illetékességi területén közel háromezer gyermek él, az adatok alapján ennek öt százaléka igényel szakmai gondozást.


 

–  A romló statisztikák ellenére a Rábaköz gyermekjóléti helyzete még nem aggasztó - mondta Garabné Gulyás Mária.

– A gyermekek csak tünethordozók, a gondok gyökere minden esetben a család működési problémáiban keresendő – mondta Garabné Gulyás Mária.

Az intézményvezető elmondta, a mostani tanácskozásukon a rendőrség részéről elhangzott, az elmúlt évben tizenegy esetben indult kiskorúak ellen büntetőeljárás, melyben tizenöt elkövetőt regisztráltak.

Az elkövetőkre jellemző a lopás, a garázdaság, a rongálás és a kábítószer használata. Családon belüli erőszakról 22 esetben tudtak a rendőrök, melyből 13 tettlegességig fajult. A rendőrök szerint a kapuváriak illetékességi területén napjainkban nem jellemző az iskolai erőszak.

Zárásképpen Garabné Gulyás Mária kijelentette, a romló statisztikák ellenére elmondható, hogy a Rábaköz gyermekjóléti helyzete még nem aggasztó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasított pályázatok, mínuszos oktatás Bágyogszováton

Tizenötmillió forinttal csökkent Bágyogszovát költségvetése a tavalyi évhez képest. Az oktatásra… Tovább olvasom