Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Egyre több a kifizetetlen számla

Az önkormányzati tulajdonú Csornahő Kft-nek hamarosan újabb kölcsönre lesz szüksége.

Az önkormányzati tulajdonú Csornahő kft. decemberben húszmilliós működési hitel felvételére kényszerült. Sőt, hamarosan újabb kölcsönre is szüksége lesz. A kórház közel harmincmillió forinttal tartozik nekik, s ez már a kft. stabilitását veszélyezteti.

A csornai képviselő-testület a múlt heti ülésén önkormányzati biztos kijelölését rendelte el a Margit kórházba, mivel az intézmény adóssága jóval meghaladja a százmillió forintot. Az ülésen a gazdasági bizottság javaslatot terjesztett elő arról, hogy az önkormányzat idei költségvetésében a Margit kórház részére elkülönített 50 millió forintból 25 milliót a Csornahő kft. kapjon a díjhátralék kiegyenlítésére. Végül a plénum nem szavazta meg a javaslatot.

– Mióta és mennyivel tartozik a kórház a hőszolgáltatónak? – kérdeztük Szabó Istvántól, a cég ügyvezető igazgatójától.

– A tartozás több mint egy év alatt halmozódott fel. Korábban is mutatkoztak gondok, de év végéig mindig rendezték a számlát. Sajnos mostanra az intézmény tőketartozása elérte a 27 millió forintot, amit kétmillió forint kamat is terhel. Tavaly folyamatosan tájékoztattuk a tulajdonos önkormányzatot a gondokról, mielőbbi hathatós intézkedést kérve. Nem jártunk eredménnyel, hisz pénz nem érkezett a számlánkra. December elején cégünk már olyan helyzetbe került, hogy rajtunk kívülálló okok miatt rendszeresen késtünk a kifizetésekkel. Ezért a képviselő-testület hozzájárulásával húszmillió forint működési hitelt vettünk fel. Mivel várhatóan még néhány hónapig nem jutunk pénzhez, sürgősen további hitelre lesz szükségünk. Most egyeztetünk a számlavezető bankunkkal az újabb kölcsön felvételéről. A téli hónapokban a gáz-, a villany- és a fűtőolajköltségeink jelentősek, s a késedelmes fizetés esetén nekünk is kamatot kell fizet ni. Természetesen ezek a hitelek több millió forinttal növelik költségeinket.

– Meddig folyamodhatnak hitelfelvételhez?

– A tulajdonos döntéseit tudomásul kell vennünk, ennek megfelelően járunk el. A kockázatot a képviselő-testület viseli. Úgy vélem azonban, hogy huzamosan nem szabad hitellel terhelni a működésünket.

– Ebben a helyzetben emelkedhet a távhőszolgáltatás díja is?

– Bizonyos határ felett a működésihitelkamat-költségeinket más módon nem tudjuk kompenzálni. Meggyőződésem, hogy ezzel a képviselő-testület is tisztában van.

– Felvetődött az is, hogy a kórházat kikapcsolják a távhőszolgáltatásból?

– Esetünkben a szolgáltatás szüneteltetésének megvannak a jogi feltételei. Ám várospolitikai és érzelmi szempontokat figyelembe véve ezzel a lehetőséggel annak ellenére sem élhetünk, hogy az időjárás függvényében napról napra növekszik a kifizetetlen számla összege, mivel most is adjuk a meleget. Megjegyzem, hogy országosan is hasonló a kórházak helyzete, bár akadhat kivétel. Különben nem hiszem, hogy ezt a gondot egyedül Csornának kell megoldani, hiszen a kórház térségi feladatokat lát el. Az viszont közös tulajdonosunknak és fogyasztóinknak is elemi érdekük, hogy mielőbb sikerüljön úrrá lenni a kialakult nehéz helyzeten. Bízom a képviselő-testület megfontolt, higgadt döntésében.

– Eltekintve a kórháztól milyen a fizetési fegyelem a távhőszolgáltatást igénybe vevők körében Csornán?

– Társaságunk éves árbevétele meghaladja a 400 millió forintot. Legnagyobb fogyasztónk, az Új MiZo Rt. fizetése ütemezett, de azért néha egyeztetünk. A lakossági és egyéb fogyasztóink díjhátraléka változó. Van néhány rendszeresen nem fizető, de ezt kezelni tudjuk. Jelenleg hárommillió forintra rúg az egyéb fogyasztói hátralék. A lakossági tartozás nem éri el a százezer forintot, amely a többi városhoz képest alacsonynak mondható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sobor: 150 ezer az építkezőknek

Soboron százötvenezer forintból százat kell visszafizetni az önkormányzatnak kamatmentesen és tíz év alatt annak a helybelinek vagy máshonnan érkező letelepedni szándékozónak, aki lakóházat épít a településen. Soboron eredményesen telt az elmúlt év. Ám azért, hogy kedvezően alakuljanak a falu dolgai, tenni is kellett. Huszonöt pályázatot nyújtottak be. Tovább olvasom