Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Egyre több a hatósági ügyirat

Bár olykor elhangzanak a bürokrácia csökkentését szorgalmazó nyilatkozatok, a hatósági ügyiratok száma évről évre emelkedik. Ez derül ki egy Csornán készült kimutatásból.
Csornán a polgármesteri hivatalban elkészült a tavalyi ügyiratforgalomról szóló kimutatás. A részletekről dr. Kocsis Ottót, a hivatal jogi vezető tanácsosát kérdeztük.

– Tavaly az iktatott ügyiratok száma – az előző évhez képest – csaknem tizenhárom százalékkal emelkedett – válaszolta dr. Kocsis Ottó. – Így az elmúlt esztendőben összesen 49 ezer 845 iratot iktattak a munkatársaink. Összehasonlításul 1991-ben az iktatott ügyiratok száma 13 ezer 88 volt. Az államigazgatási hatósági ügyekben hozott elsőfokú határozatok száma 10 ezer 126, amely a 2002-es évhez viszonyítva negyvennégy százalékos növekedés. Különösen az adóigazgatási eljárásban született döntések száma emelkedett a gépjárműadó változása miatt.

– Ügyfeleink tizenkét döntés ellen fellebbeztek, ezekből négyet helybenhagyott a másodfokon eljáró közigazgatási hivatal. Két határozatot hivatalunk visszavont, illetve módosított, négyet pedig a közigazgatási hivatal semmisített meg. Egyben új eljárásra utasította a polgármesteri hivatalt. Két határozat esetében a döntést megváltoztatta a törvényességi felügyeleti szerv.

Dr. Kocsis Ottó elmondta: önkormányzati hatósági ügyekben 1979 elsőfokú határozatot hoztak, s ez tizennyolc százalékkal több, mint az előző évben. A jogosultak öt határozat ellen fellebbeztek, ezeket a másodfokú eljárásban helybenhagytak.

– Az adatokból kitűnik, hogy a hivatal, illetve az önkormányzat eljárásai során alapvetően törvényesen, a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el. Ügyfeleink elenyésző számban éltek a jogorvoslat lehetőségével, a megfellebbezett határozatok többségében jogszerűnek bizonyultak – nyilatkozta a jogi vezető tanácsos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelem és EU-elvárás

Csornán harminc évvel ezelőtt kezdődött a szennyvíztisztítás. Három évtized múltán a térség… Tovább olvasom