Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Egyre ritkábbak a gabonatüzek

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság területén idén háromszor riasztották a tűzoltókat az aratással kapcsolatos tűzhöz. Mindháromszor a csornai körzetben, egy bálázó is kiégett.

Csikár Zsolt, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megelőzési osztályvezetője portálunk érdeklődésére elmondta: Kisbabot határában gyulladt meg a bálázó, ott a kár ötmillió forint körül van. A másik két helyszínen – Barbacson és Bágyogszováton – kisebb, a kisbabotihoz képest elenyésző kára lett a gazdáknak. Tarló és bálák égtek el. Az aratáshoz kapcsolható tűzesetek száma az elmúlt két évben sem volt jelentős.

– 2009-ben két esetünk volt ebben az időszakban, 2008-ban pedig három – tájékoztatott az őrnagy. – A 2007-es évben volt kiugróan magas a riasztások száma, összesen tizenötször hívtak bennünket.

A csornai tűzoltókat idén eddig háromszor hívták gabonatáblára, tűzhöz.
A csornai tűzoltókat idén eddig háromszor hívták gabonatáblára, tűzhöz.

Rácz Imre csornai tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott, hogy a gazdák egyre inkább figyelnek a tűzvédelemre. Igénylik az előzetes segítséget, részt vesznek a gépszemléken. Tavaly például egyszer sem riasztották a tűzoltókat gabonatűzhöz a körzetben. A Magyar Agrárkamara közleménye szerint változtak a tűzvédelemmel kapcsolatos szabályok.

Az aratás során figyelemmel kell lenni a gazdálkodóknak a tűzvédelmi és megelőzési előírásokra. Többek között a kézi porral oltó tűzoltó készülék meglétére, a szikrafogók ellenőrzésére, a védőszántás elkészítésére. A kamara felhívja a betakarításban részt vevők figyelmét a szabályos kazalrakásra, az előírás szerinti oltókészülékek beszerzésére.

Ifj. Németh Imre Páliban amellett, hogy vigyáz járművére, a szükséges készülékeket is beszerezte.
Ifj. Németh Imre Páliban amellett, hogy vigyáz járművére, a szükséges készülékeket is beszerezte.

Rácz Imre alezredes elmondta: a gazdák megértették, hogy saját érdekük a védekezés, a megelőzés. – A gépszemléket a betakarítás előtt megtartottuk, a termelők nagy számban vettek részt ezeken – sorolta Rácz alezredes. – Betartják a szabályokat, a járműveiket felszerelik a szükséges eszközökkel. A parancsnokság rendszeresen ellenőrzi a betakarításban részt vevő gépeket, súlyos hiányosságokat nem tapasztalunk.

Ifj. Németh Imre páli mezőgazdasági vállalkozó is bemutatta a szemlén kombájnját. A járművet felszerelte a szükséges eszközökkel, így az előírás szerinti tűzoltó készülékkel is rendelkezik. – Nagy értékű járművekkel dolgozunk, természetes, hogy vigyázunk rá és minden hibára, így egy esetleges tűzre is felkészülünk – jegyezte meg.

Olvasóink írták

  • 2. enzso 2010. július 24. 07:18
    „Ez mindenképpen jó hír, bár hozzá tartozik hogy ha az ember nem megy ki a tűzszemlére a betakarításkor valami hiányra bukkannak a tűzoltók akkor a sárga csekken jelentős nagyságrendű összeg befizetésére köteleznek. Ha viszont kint volt a gépszemlén a jármű akkor a bűntetés is sokkal kisebb mértékű ha hiba van. Maga a szemle ingyenes tehát nagyon megéri, érdemes kivinni a gépeket. A szemle során a hiányosságokra rávilágítanak hogy a betakarítánál ne legyen a baj forrása. Sajnos a szemlén is vannak trükközések csak nem tudom hogy megéri-e a kockázatot?
    A tűzoltóság emberei az idén is járták járják a határt a szabálytalanságok felkutatása miatt. A megelőzés nekik is érdeke nem csak a gazdáknak.!!!”
  • 1. MacGyver 2010. július 23. 23:41
    „Hamuban kapirgál, közben a cikk után az igazi tűz lángra kap Pordányban. Elég morbid helyzetet hoz az Élet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig akad szálláshely a kistelepüléseken

A Rábaköz kistelepülésein jelenleg szinte egyáltalán nincs szálláshely a falusi turizmus támogatására. Tovább olvasom