Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a piaci igényekhez való igazodás

Több millió forintot költ eszközfejlesztésre a Berg-szakiskola. Elmozdulnak a piaci igények felé a szakképzésben.
Kapuvár képviselő-testülete az utóbbi hónapokban két alkalommal is tárgyalta a helyi Berg Gusztáv Szakiskola eszközfejlesztési kérelmét. Nagyné Szabó Nikoletta intézményvezetőtől megtudtuk, pályázati forrásból és a szakképzési hozzájárulás terhére fejlesztették eszköz- és gépparkjukat.

– A szakképzési hozzájárulást több mint húsz környékbeli cég és vállalkozás fizeti be tízmilliós nagyságrendben. Ezúton is köszönöm a segítségüket, ám például egy fővárosi bank is utal hozzánk pénzt – mondta az igazgató. A szakképzési hozzájárulás eszközfejlesztésére fordítható.

A Berg tavaly pályázati forrásból 3,6 millió forintot fordított a gépésztanulók eszközfejlesztésére, többek között excenter prést és keménységmérőt vettek. A szakképzési hozzájárulásból valamennyi szakmacsoport kapott eszközöket, valamint informatikai fejlesztésekre is futotta. A berendezések szükségességét nemcsak a szakmai és a vizsgakövetelmények indokolják, hanem ez teszi lehetővé a tanulók korszerű, a gazdálkodó szervezeteknél is alkalmazott ipari eszközök iskolai keretek közötti megismerését, kezelésük felügyelet melletti megtanulását.

Fémipari képzés: már bejelentkeztek a környékbeli cégek.
Fémipari képzés: már bejelentkeztek a környékbeli cégek.


– Jelenleg tíz szakmát oktatunk, igyekszünk olyan szakokat indítani, amire a régió cégeinek szüksége van – mondta Nagyné Szabó Nikoletta. Legnépszerűbbek a vendéglátós szakok, azon belül is a szakácsszakma. Ők tanulmányi eredményüktől függően ösztöndíjat is kapnak, mivel ez hiányszakmának minősül. A munkaerőpiacnak nagyobb igény lenne a szakképzett kőművesekre is. Idén a szintén állami ösztöndíjjal is támogatott szakmára ismét tudtak egy csoportot indítani. A tavalyi tanévben indították az első húsipariszakmunkás-csoportot. Ez folyamatosan működhet, hiszen a helyi húsipar szinte állandó felvevője az itt végzett henteseknek. A Kapuvári Hús Zrt. ösztöndíjjal támogatja e diákjait.

A Berg igazgatója hozzátette, egyre nagyobb szükség van a gépésztanulókra is. – Mind a helyi munkaügyi kirendeltség, mind a környékbeli fémipari cégek (veszkényi Met-Na, mihályi fémipari vállalkozás) keresik a Bergben végzetteket. A veszkényi céggel már előrehaladott tárgyalások folynak, ők gépi forgácsoló szakemberek képzését látnák szívesen Kapuváron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újranyitnák, ha lehet a szilsárkányi kisiskolát

A szilsárkányi szülők többségét érdekli a helyi iskola újbóli megnyitása. Szeretnék azonban… Tovább olvasom