Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Egyre kevesebben élnek Zsebeházán

Zsebeházán egyre csökken a lélekszám, az idősek szerint azért, mert a fiatalok nem házasodnak.
Zsebeháza neve a Sebestyén személynév rövidítésével – Sebe – és a háza szó összeolvadásával keletkezett. Mai címerében pálmalevelek között kardot tartó oroszlán látható, felette koronával. E jelkép fogadja a faluba érkezőt a Magyarkeresztúr és a Szil felé vezető úton is. Az érkezőket egyre kevesebb helybeli várja, csökken a település lélekszáma.

– A fiatalok nem akarnak megnősülni, férjhez menni, ezért gyerek sem lesz a községben – állapítja meg a nyugdíjas Nagy Pál. A nemsokára „hetvenkedő" Pali bácsival és barátjával, Szókai Lajossal Zsebeháza főutcáján találkoztunk.

– Bezzeg a mi időnkben volt, ahol tíz gyereket is neveltek, nem féltek az élettől. Az én édesapám öt gyereket tartott el, nem is értem, hogy tudott annyit küzdeni, dolgozni értünk. Nem volt ám családi pótlék meg mindenféle segély. Most már rengeteg az üres ház a faluban, majd megveszik a külföldiek. De a baj nem is ez, hanem az, hogy nem emelik a nyugdíjunkat.

Pali bácsi elmeséli még, hogy 38 évet húzott le a mezőgazdaságban állattenyésztőként. A nyugdíjjal szerencséje volt, korkedvezménnyel engedték el a szövetkezetből. Ma már nem foglalkozik állatokkal a háztájiban sem. „Elment az idő, én már kaszát nem fogok a kezembe, a fűnyíró mégiscsak kényelmesebb" – teszi hozzá nevetve.

– A nyáron én uborkáztam, sok haszon nincs rajta, de annyi azért van, hogy a háztartási kiadásokat fedezi – mondja Szókai Lajos. – Az egészség persze már nem a legjobb, nemrégen voltam a csornai kórházban, műtöttek is. Az ellátással meg voltam elégedve, igaz, csak négy napot töltöttem bent.

A zsebeházi nyugdíjasok most az idősek napi ünnepségre készülnek, ahol megvendégeli őket az önkormányzat. Bár búcsúzóul megjegyzik: azt még meg is kell érni...

A fiatalokról mondott véleményre ellenpélda Zsebeházán a Kovácsics család, ahol három gyerek van. A legidősebb tizenegy, a középső tíz a legkisebb, Zoltán egyéves. Vele és édesanyjával, Anitával délelőtti sétájuk közben futunk össze. Mint fogalmaz, elégedett lakóhelyével, a lehetőségekkel.

– Munkát is találnak az itteniek, ha akarnak, például Csornán. Az én húgom a szili önkormányzatnál dolgozik. Igaz, a buszjáratok ritkák, de ma már mindenkinek van autója. A mi gyerekeink Szilba járnak iskolába. A faluközpontban szállnak fel a buszra, úgyhogy nem okoz problémát a bejárás – sorolja tapasztalatait. Anitáék visszaköltözők a faluba. Szüleivel egyszer elmentek Zsebeházáról, de aztán visszatértek. Nem bánta meg, férjével ők is ott építkeztek.

Zsebeházán az idősek igényeit a falugondnok szolgálja ki. El is kél a segítség, mivel zömében mégiscsak idősek lakják a települést. Az önkormányzati vezetők az anyagi lehetőségekhez képest igyekeznek fejleszteni a községet. Néhány éve felújították a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületet, most a kultúrház van soron. Gondot az okoz, hogy a harangláb kupolájáról hullik a vakolat, a javítása sürgős lenne. A feladatok közé tartozik a község vízelvezető árkainak rendbetétele is. Mindezeket a beruházásokat megpróbálják pályázati támogatásokkal megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végén nyithat a csornai Tesco

Úgy tűnik, minden akadály elhárult a csornai Tesco áruház építésének befejezése elől. A soproni jegyző, mint a közigazgatási hivatal által kijelölt hatóság, megadta a beruházónak a fennmaradási és az építési engedélyt. A csornai polgármester abban bízik, hogy már karácsonyra megnyitják az áruházat. Dr. Turi György elmondta: a határozat értelmében a kivitelező befejezheti az áruház építését. Tovább olvasom