Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Egyre kevesebb uborkatermesztő

A fehértói Gazdag László szülei hagyományát követve folytatja a kertészkedést.
A fehértói Gazdag László szülei hagyományát követve folytatja a kertészkedést. Fajtakísérletekkel foglalkozik és oktat a Kertészeti Egyetemen. Jelenleg – kísérletképpen – mintegy húszfajta uborkát termeszt.

Mindemellett nem tűnik optimistának, úgy véli, manapság nem irigylésre méltó a kertészek élete, hiszen szinte ömlik az importáru az országba és nagyon nehéz versenyezni a szupermarketek nyomott áraival.

Nem tudnak versenyezni

– Az ilyen hatások miatt alaposan csökken a kertészkedők tábora – vélekedik Gazdag László. – Idén is sokan felhagytak ezzel a tevékenységgel. Nem tudunk versenyezni, noha jó minőségű árut termelünk. Például idén minden eddiginél kevesebben foglalkoznak uborkával a Rábaközben. Volt idő, amikor hat-hétszáz vagon termés hagyta el a csornai hűtőházakat. A termelők többsége mostanra „elfüstölte" a kordonoszlopokat. Ha nem foglalkoznék fajtakísérletezéssel, magam sem termelnék. Sajnos ide jutottam. A felvásárlási árak csökkennek, nincs állami támogatás.

Hűvösben, párában is

Gazdag László „több lábon áll", hisz az uborka mellett négy hektáron karfiolt és káposztát is termel. Ideje nagy részét azonban az „uborkázás" tölti ki.
– Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet megbízásából a konzervuborka fajtakísérleteit végzem – tette hozzá. – Arra vagyunk kíváncsiak, hogy az egyes fajták hogyan viselik az itteni körülményeket. Talán a klímaváltozás előszele, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek a hidegtűrő fajták, melyek bírják a hűvös, párás időjárást. Külön öröm számomra, hogy a kísérletezést lakóhelyemen, Fehértón folytathatjuk.

Szövetkezéssel, képzéssel

Gazdag László szerint az uborka sem kedveli a túl sok csapadékot, de a káposzta sem. Fontos, hogy minél több oxigént kapjanak a növények, ezért úgynevezett levegőztető kapálás kell a sok eső miatt. Azt mondja, hogy paradicsomot szinte nem lehet termeszteni a Rábaközben, mivel a levegő magas páratartalma olyan fertőzést okoz a növénynek, aminek képtelen ellenállni.
Minden nehézség ellenére Gazdag László reméli, hogy kiváló minőségű terménnyel – amihez jó fajta kell –, a technológia folyamatos bővítésével piacon tudnak maradni a termelők. Ugyanakkor szövetkezni kell – ő is TÉSZ-tag –, hisz anélkül lehetetlen az értékesítés. De nem hanyagolható el a képzés sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók el is terítenék a murvát

Panaszkodnak a csornai Erzsébet királyné utca szervizútja mellett élők: nem tudják száraz lábbal elhagyni otthonaikat, házaik előtt állandóan sár van. Rossz a járda, a szervizút kijáróit pedig lezárták, végre rendet szeretnének. Nem akarnak ők aszfaltos úttestet, megelégednének a murvaborítással is. Sőt, azt is vállalják, hogy társadalmi munkában elterítik az anyagot. Tovább olvasom