Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Egynapos ellátásra térhet át a sebészeti osztály

Az új, csökkentett forrású OEP-finanszírozás miatt nagy bajba kerülhet a csornai Margit Kórház.

A működés racionalizálására több javaslat is van. Például az egynapos sebészeti ellátás bevezetése.

A csornai Margit Kórház önkormányzati biztosa, az Integra Consulting Zrt. elkészítette jelentését az intézmény gazdálkodásáról. A beszámoló a jövővel is foglalkozik és nem igazán bizakodó. A szakemberek szerint a struktúra racionalizálására is szükség lehet és a sebészeti osztályon akár az egynapos ellátási forma is szóba jöhet.

A csornai kórház novemberi bevétele és kiadása között 7,3 millió forintos különbség van a kiadások javára. Október végén az intézmény adóssága 235,9 millió forint volt. A jelentésből kiderül, hogy a tartozást egészen augusztusig sikerült csökkenteni. A gyengébb finanszírozás miatt azonban újra emelkedik ez a mutató. A finanszírozás tartós csökkentése megszüntette az addig nyereséges osztályok többlettermelését is. A legnagyobb veszteséggel a sebészet, a röntgen és a labor működik.

Az Integra Consulting megállapítja: a kórház bevétele novemberben soha nem látott mélypontra süllyedt. Az OEP-forrás 68,7 millió forintot jelentett, ami az egyéb bevételekkel kiegészülve 73,5 millióra emelkedett. Ezzel szemben a kiadások meghaladták a 80 millió forintot. A legnagyobb kiadást a bérjellegű kifizetések és közreműködői díjak jelentik, 58,1 milliót. Gyógyszerre, vegyszerre, anyagköltségre összesen 5,5 milliót számoltak. Az élelmezés 6,9 millióba kerül, az egyéb dologi kiadások 2,6 millió forintra rúgnak, rezsire 7,4 milliót fizetnek ki.

A csornai kórházban a röntgen is veszteséget termel. Fotó: Kisalföld-archívum
A csornai kórházban a röntgen is veszteséget termel. Fotó: Kisalföld-archívum

˝Az alacsony összegű finanszírozási rendszer a minisztérium átmeneti kényszerlépésének tűnt. Azonban ma már látszik, hogy az új finanszírozás sem nyújt több OEP-forrást az intézmény számára˝ – foglalták össze tapasztalataikat az Integra Consulting munkatársai. A forráskivonás miatt szerintük a kórház néhány hónap alatt visszakerülhet a két évvel ezelőtti állapotba. Az azonnal szükséges és lehetséges intézkedések között megemlítik a további költségminimalizálást, a szakmai struktúra optimalizálását, illetve a bevételek növelését. A kialakult helyzet, vélik a szakemberek, veszélyezteti a kórház korrekt betegellátását.

A kórházak finanszírozási rendszere 2010. januártól vagy februártól a 2009. novemberi teljesítmény elszámolásával ismét megváltozik. A változások ˝lényegesen kevesebb kórházi bevételt eredményeznek 2010-ben, mint az azt megelőző években˝ – jósolják. Az integrások szerint elkerülhetetlen lesz a struktúra racionalizálása. Négy lehetséges megoldást vázoltak fel: az aktív és a krónikus belosztályok közös szakmai irányításának elrendelését, a laborvizsgálatok más kórházak laboratóriumába való integrálását. A képalkotó diagnosztikai eljárások mennyiségének korlátozását, várólisták kialakítását. Negyedikként a sebészeti osztály tevékenységének szűkítését vetik fel egynapos ellátási formára.

Olvasóink írták

 • 4. phalm2010 2010. január 06. 20:32
  „Sajnáljuk a csornai kollégákat is nagyon,de sajna ez nem vigasz nekik sem.Mi kapuvári dolgozók is fájó szivvel vettük tudomásul a kegyetlen döntést,amit a mai napig alig hiszünk el,h nincs Kórházunk(gondolok a régi felállásra!!! ) Hihetetlen:-(((((((((((((((((((((((( A dolgozók átcsoportosításáról ne is beszéljünk!!!!!!!! Mindenkinek Jó Egészséget kivánok és sok-sok erőt a további lépések elfogadásához!!”
 • 3. pinquin 2009. december 30. 21:42
  „A tisztelt újságíró Úr tájékoztatására szeretném megjegyezni, hogy a kórházban jelenleg is van 1 napos ellátás, nem egy ismerősömet kezelték már így nőgyógyászati, sebészeti, urológiai betegségével...
  Inkább azt kérdezte volna meg, hogy mi lesz a szülészeti ellátással?
  Hova menjünk majd szülni, ha megszűnik a kórház ??
  Macus.”
 • 2. tettes 2009. december 30. 20:18
  „Csak hagyják békén ezt a kórházat.Inkább a parlamentet zárják be.Az itt dolgozó emberek szinte megszállottként dolgoznak,míg amazok....úgy leírnám,de tudom,hogy fájna,nem kicsit,nagyon.”
 • 1. qeu 2009. december 30. 13:42
  „Jó ez a cikk, hisz gyakorlatilag ezen tényeket a korház korábbi és jelenlegi vezetői is tudták ezelőtt 5-6 évvel is, csak ezt nem merte meglépni senki - önkormányzat -. Magyarul, új megállapítás nem tett az Önkormányzati biztos, sem a mostani sem a korábbi. Ezzel szemben viszont jól keresnek. ( Tudom, hogy kötelező őket alkalmazni, de pont emiatt várna tőlük többet az ember. )
  Na ez épvek hosszú sora óta felesleges pénzkidobás!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi kalács

A beledi Egyesített Szociális Központ (ESZK) és az Összefogás Beledért Egyesület közös szervezésében… Tovább olvasom