Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egymillió forintot áldoznak a méhnyakrák elleni injekcióra a megye egyik minitelepülésén

Ma már elérhető a méhnyakrák elleni védettség, igaz, a védőoltás ára közel 100 ezer forint. Jobaházán ezt az összeget átvállalta a családoktól az önkormányzat.

A védőoltás felvételével és a szexuális élet megkezdése után a rendszeres szűréssel szinte teljes egészében megelőzhető ez a gyilkos kór.

Ezt a problémát felismerve egyre több település és város dönt(ött) úgy, hogy a lokális költségvetésből finanszírozza a helyben lakó fiatalok méhnyakrák elleni oltását – köztük az alig 600 lelkes rábaközi település, Jobaháza.


Sajnos, nem olcsó `mulatság´ a megelőzés. Fotónk illusztráció.
Sajnos, nem olcsó `mulatság´ a megelőzés. Fotónk illusztráció.


"Tavaly határozott úgy a képviselőtestületünk, hogy minden Jobaházán élő, 14 és 16 kor közötti lánynak felajánlja a méhnyakrák elleni védőoltást. Összesen 16 fiatalt leányt érintett ez a faluban, s kettőt leszámítva mindenki élt is a lehetőséggel" – kezdte a kisalfold.hu-nak Jobaháza polgármestere, Tóth Mihályné.

"Tekintettel, hogy piaci áron 90 ezer forintot kell fizetni a megelőzést jelentő injekcióért, mindegyik családnak nagy segítséget jelentett a felajánlás.

Nekünk körülbelül egy millió forintba került a tizennégy védőoltás beszerzése, mivel kis kedvezményt sikerült kapnunk a gyógyszer forgalmazójától. Terveink szerint idén is biztosítjuk a tinédzser lányoknak a védőoltást, s reményeink szerint 2010-ben mindenki el is fogadja ezt" – mondta Tóth Mihályné.

A polgármesterasszony végezetül hozzátette: "egy olyan kis település, mint Jobaháza ennél sokkal több mindennel nem tudja támogatni a helyieket, de évek óta fontos elvünk, hogy a fiatalokat amennyire lehet, segítsük".

"A felsőoktatásban résztvevő egyetemistáknak, főiskolásoknak például több éve biztosítjuk a Bursa Hungarica ösztöndíjat, mivel hiszünk benne, hogy ezek a tehetségek egyszer még öregbítik Jobaháza hírnevét" – búcsúzott Tóth Mihályné.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. AranyKözépút 2010. január 30. 13:32
  „minitelepülés= falu?
  :D”
 • 21. pancser 2010. január 30. 07:25
  „Legjobb az, ha van eladni való vakcinám, oltóanyagom, akkor kitalálok egy rémtörténetet. Akkor néhány embert biztosan lehet szerezni, hiszen a könnyező szemű sajnálkozók, ijedősek gyorsan elrohannak orvoshoz és szépen gyarapszik a bankszámla. Sajnos elmentünk abba az irányba, hogy mindent, injekcióval tablettával vélünk megoldani. Ahol pénzt lehet keresni ott nyüzsögnek a sarlatánok. Aki meg felemeli a szavát azt meg érzéketlen tuskónak próbálják beállítani, aki nem törődik a szeretteivel. Vajon hány kontrollcsoporton és mennyre megbízhatóan tudták bizonyítani több évtizedes megfigyelés után, hogy valóban a humán papiloma vírus okozza-e a méhnyakrákot. Az mindenesetre tény, hogy a körülmetélt férfiakkal szexelő nők körében ritkábban fordul elő, aminek oka a tisztaság, meg az is ha a nő nem sexel. Tehát a férfiak tisztálkodjnak rendesen és nem kell összefeküdni oly gyakran, maradjanak meg a férjüknél és máris csökken a veszély!”
 • 20. veju82 2010. január 29. 19:40
  „Abban mindenkinek igaza van, hogy felesleges azon vitatkozni ki terjeszti. A lényeg akkor ugyanaz: nem Ti férfiak vagytok ennek a szenvedő alanyai. És azért arra kiváncsi lennék, hogy ha a Te barátnődről/feleségedről derülne ki, hogy méhnyakrákja/kezdődő méhnyakrákja van, akkor is közpénz pazarlásnak gondolnád e ezt a pénzt??? Mégvalami: az orvosom mondta: 5 éves kislányokban találtak HPV vírust, szóval ennyit a terjesztésről.
  Az oltásról: ha megfizethető lenne szerintem sok nő beadatná. De ilyen áron???? Hogy a fenébe fizesse ki az ember???? És papolnak a megelőzésről. Igen, rendszeres nőgyógyászati vizsgálat. Persze ehhez olyan nőgyógyász kel akihez elmegy az ember, mert ugyebár némelyik lekezelő és bunkó......l”
 • 19. Moo 2010. január 29. 18:19
  „14. A kötelező oltásokért senki sem fizet.”
 • 18. soproni 2010. január 29. 17:13
  „Tanulságos és megdöbbentő történet,a gyermeküket féltő szülőknek:
  http://hpvoltas.atspace.com/JasminSoriat.html”
 • 17. janika 2010. január 29. 16:02
  „A "kispista" elmegy a rabbihoz és kérdi tőle, hogy a szekszelés előtt kell,vagy utána az oltás? A rabbi feleli : helyette!”
 • 16. kandisa 2010. január 29. 15:44
  „Pancser te tenyleg pancser vagy.
  Rak ellen nincs oltas, viszont a mehnyakrakot virus okozza. Az oltas a papiloma virus szervezetbe jutasat akadalyozza meg. Es tovabb megyek, amit tenyleg nem reklamoznak: 80%-ban a mar meglevo virust is irtja. Az embereket inkabb a mutet es a kemoterapia ijeszti meg. Nekem az egyik orvos mutetet, a masik kemoterapiat javasolt, de vegul egy harmadik injekciot adott es a virus kitisztult a szervezetembol.
  Aki csak teheti oltassa be magat! Megeri...”
 • 15. pancser 2010. január 29. 15:08
  „Ami nem bizonyított az ellen az oltás feleslege, sőt káros. Már megint meg akar valaki gazdagodni. Ami az oltások körül folyik ez ellen tenni kéne valamit, hogy tényleg az oltás igaz legyen. Ami most megint zajlik ez nagyfokú aljasság, az embereket ijesztegetni. Rák ellen nincsen oltás a jó k...a nénikéjuket akik ezt megint propagálják!”
 • 14. Bébbynca 2010. január 29. 13:55
  „Rendben van, az oltással semmi baj,Tegyék kötelezővé de akkor legyen az alapfizetés 150ezer Ft ,és persze munka is legyen...”
 • 13. Juveboy86 2010. január 29. 13:53
  „Ez bezzeg nem olcsó mint a bohóckodó h1n1 oltásuk :D:D.... Az a szomorú , hogy állítólag már az Aids vagy a Rák már nem tudom pontosan , de valamelyiknek is meg van a végleges ellenszere, csak még nem "adják" ki mert sokkal több pénzt hoz az ha csak "gyógyító" dózisú cuccokat kapnak a betegek, nem pedig olyat ami végleg meggyógyít. Aztán vagy igaz vagy nem :) mindenkinek a fantáziájára van bízva... ÉN örülök annak azért, hogy orvostudomány fejlődik és sok téren igyekszik segíteni, de sajnos akárki akármit mond ezt a "részleget" is már megfertőzte a pénz és a "hatalomvágy"...”
 • 12. 13.István 2010. január 29. 10:41
  „janika ! R.B.”
 • 11. Truder 2010. január 29. 10:38
  „3. hozzászólás janika 2010.01.29. 07:28
  Nem lehet megelőzni, csak a HPV bizonyos(néhány) törzsei ellen véd.. Ami nagyon csekély.. A megelőzést ez az oltás nem oldja meg teljes mértékben, sőt nem váltja ki a rendszeres nőgyógyászati szűréseket sem.
  Nem kötelező épp úgy, mint a H1N1, de beadatható. Mindenkinek pénztárcája, és saját belátása szerint.
  Veju igazat írt a hozzászólásában.
  Mellesleg, ha már a drog megelőzésre vagyonokat költünk..itt is elkelne a hozzájárulás, mert iszonyatosan drága. Helyenként az önkormányzatok által támogatva hozzá lehetett jutni(ill más támogatások révén) 60 ezer Ft ért. Ami még mindig nagyon sok, még egy gyerek esetében is. És bizony van, akinek 2, vagy 3 érintett gyermeke van.”
 • 10. megmindiggyöri 2010. január 29. 08:31
  „De jó, olvássak a hsz-eket!”
 • 9. Totya 2010. január 29. 08:28
  „Nagyon példás, csak így tovább!”
 • 8. syncreon 2010. január 29. 08:19
  „Az összeget nem egybe kellett volna írni...?”
 • 7. AranyKözépút 2010. január 29. 08:10
  „janika, Akkor lenne közpénz rablás, ha kötelező lenne. Mivel rohadt drága, így nem is kötelező, mindenki saját pénzén veheti meg (nem a Tiéden nyugi) és ha nem vagy a fenti településen élő, akkor tényleg nem érint téged anyagilag.”
 • 6. megmindiggyöri 2010. január 29. 07:58
  „Be kellene már iratni a Kisalföld újságíróit egy magyar-tanfolyamra. Nem az injekcióÉRT, hanem az injekcióRA áldozza a település a pénzt.(Amiért egyébként tényleg minden elismerést megérdemel a polgármesterasszony.)”
 • 5. Anyuka32 2010. január 29. 07:51
  „Janika valóban csak így lehet megelőzni!! Én is kötelezővé tenném, bár én nem csak a 14-16 év közöttieknek támogatnám, a 18-19 éves épp úgy veszélyeztetett!
  Azon pedig kár vitatkozni hogy ki kitől kapja el vagy kitől nem!
  Egyébként minden elismerésem a jobaházi polgármester asszonynak, van szerencsém személyesen ismerni.Minden faluba, városba ilyen ember kellene vezetőnek!!!!”
 • 4. colomano 2010. január 29. 07:37
  „veju82, valóban mi férfiak vagyunk a hordozói.
  Te tőletek nőktől kapjuk el, s visszük át egy másik nőre, ha esetleg partnerváltás történik.
  Ne legyen ebből nemek harca, mert mindkét félnek megvan a maga felelőssége ebben a betegségben.
  Az oltást pedig kötelező tenném!”
 • 3. janika 2010. január 29. 07:28
  „Valóban csak azzal a méreg drága injekcióval lehet megelőzni a méhnyakrákot? Nevetséges!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek klubja létesült uniós támogatással Csornán

Korszerű, akadálymentes klubot vehettek birtokba az idős emberek csütörtökön Csornán. Tovább olvasom