Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Egymilliárdnál is több pénzt oszthatnak ki

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület 2013-ig 1,2 milliárd forintot oszthat szét a helyi pályázók közt.

Ez idáig húsz nyertes pályázat mintegy 180 millió forintot kapott. A munkaszervezet turisztikai témában vár több pályázót.

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület (RVE) 2013-ig összesen 1,2 milliárd forintot oszthat ki nyertes pályázatokra. Jelenleg ebből 180 milliót vitt el a húsz nyertes.

Az RVE munkaszervezete 2008. október eleje óta működik Kapuváron, a régi járásbíróság épületében. Az egyesület megalakulása előtt az akciócsoport több mint kétszáz tagot számlált. Jelenleg 140 tagjuk van, melyből 44 önkormányzat, 38 civil szervezet és 58 a különböző vállalkozás. A munkaszervezet működése óta három lépcsőben 139 pályázat érkezett be, melyből napjainkig húsz nyertest hirdettek. Közöttük 184 millió forintot osztottak ki.

Horváth Árpád Mihály munkaszervezet-vezető elmondta, napjainkig 9 falu 85 millió forintot nyert el belterületi fejlesztésekre, öt pályázat kapott 41,6 milliót védett épületek (templomok) felújítására, öt pályázónak jutott 45 millió forint mikrovállalkozások munkahelyteremtésére, fejlesztésére és egy nyertes pályázat volt szálláshelyek bővítésére, amely tizenkétmillió forintot kapott.

– A következő nyolcvan pályázatot már Kapuváron bíráljuk el, ami meggyorsíthatja a pénz kiosztását – ígérte Horváth Árpád Mihály.
– A következő nyolcvan pályázatot már Kapuváron bíráljuk el, ami meggyorsíthatja a pénz kiosztását – ígérte Horváth Árpád Mihály.

– Utóbbi, turisztikával foglalkozó pályázatból többet is várnánk, erre a célra 400 millió forint van elkülönítve – tette hozzá Horváth Árpád Mihály.

Hangsúlyozta, a pályázatok második, harmadik körében gyorsabb pályázati elbírálást szeretnének, ehhez pedig már adott az infrastruktúra Kapuváron.

– Érkeztek észrevételek azzal kapcsolatban, hogy az első körben alig húsz százalékát osztottuk ki a pályázható pénzeknek, ám teljesen az alapoktól kezdtük a LEADER-működést – mondta a munkaszervezet vezetője. Hangoztatta, a résztvevőktől is több összefogást, eredeti gondolatot várnak.

A LEADER-csoport munkaszervezetének vezetője elmondta, több környékbeli pályázó már élvezi ezen támogatás előnyeit. Beledben például az egykori cipőgyár helyén faipari vállalkozást működtető Módos Imre és a Savaria Faipari Kft. nyert összesen közel tizenhatmillió forintot, melyet fejlesztésre, munkahelyteremtésre fordítottak. A szanyi Délgép Kft. csarnoképítési projektje kapott 12,7 milliós támogatást és két vendéglátós is sikeresen pályázott. Így Beledben Horváth Gábor, Rábapordányban pedig Karkis Szilvia élvezheti a LEADER előnyeit. A vadosfai evangélikus templom felújítására 8,5 millió forintot, a mihályi katolikus templom rekonstrukciójára pedig 11,3 milliót költöttek LEADER-forrásokból. Az önkormányzatok is több pályázatot nyújtottak be, ezek közül például Vitnyéd 9,4 milliót, Sopronnémeti 6 milliót, Szárföld pedig 10,1 milliót használhatott fel fejlesztésekre a pályázati forrásokból.

– A következő nyolcvan pályázatot már Kapuváron bíráljuk el, ami meggyorsíthatja a pénz kiosztását – tette hozzá Horváth Árpád Mihály.

Emellett több – tavaly megkezdett – közösségépítő rendezvényt is rendeznek, többek közt hagyományteremtő szándékkal szervezik az első
LEADER-bált Mihályiban, február 12-én.

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2010. január 17. 18:54
  „Ilyen ocsmányul meg ez! Senkinek semmit, vegyen föl hitelt a bankban. Ez nem más mint intézményesített korrupció!”
 • 3. sorok_közt 2010. január 17. 14:26
  „Osztogatni én is tudnék...”
 • 2. vicenzo 2010. január 15. 10:02
  „Elmész az RVE irodába és megkérdezed.
  (Egykori városi óvoda második emelet)”
 • 1. rittersport 2010. január 14. 22:26
  „Hol tudnánk ezen pályázatok után nézni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórum a kórház építéséről

Kapuvár - A helyi Lumniczer-kórház érbeteg-rehabilitációs központjának beruházásával kapcsolatban… Tovább olvasom