Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Egymilliárdba kerülne a kapuvári csatornahálózat felújítása

Kapuvár - Ismét homokzsákokkal védekeztek a tűzoltók a kapuvári utcákon. A tavalyi, gartai ár után a sok eső ismét gondot okoz a város vízelvezető rendszerében. A teljes javítás költségei elérik az egymilliárd forintot.
Egyre égetőbb a kapuvári vízelvezető rendszer rendbetétele. Az utóbbi napok szélsőséges időjárása megmutatta, hogy a városi elvezető rendszerek túltelítettsége immár a lakóházakat és a boltokat veszélyezteti. A teljes rendszer felújításának költségei a szakemberek szerint elérhetik az egymilliárd forintot, ám figyelembe véve a kapuvári büdzsé helyzetét, a teljes javításra nincs sok esély.

Ismét homokzsákokkal védekeztek kedd este a tűzoltók Kapuváron, a Deák Ferenc utcában. A tavalyi, gartai eset után az önkormányzat újra napirendre tűzte a vízelvezető rendszerek javításának kérdését. A mostani nagy eső újra eláztatta a Deák Ferenc utcai butikokat. Az egyik bolt tulajdonosa, Németh István elmondta: az utóbbi hónapokban már több esetben kaptak a csapadékvízből, legutóbb több mint húsz centiméteres vízben takarítottak. Az utcán a víznyelők nemhogy elvezetik a vizet, inkább bugyog fel belőlük a csapadék, ami aztán az utcáról a boltokba ömlik.

A hét eleji esőzés idején már homokzsákokkal védekeztek a kapuváriak az áradat ellen. Fotó: Turbók Attila
A hét eleji esőzés idején már homokzsákokkal védekeztek a kapuváriak az áradat ellen. Fotó: Turbók Attila

Az utóbbi esőzések miatt immár több mint százezer forintos kára keletkezett a vállalkozónak, így a vállalkozó mielőbbi megoldást sürget a Deák Ferenc utcai problémára. A szomszédos boltban homokzsákokkal védekeztek, ám az üzletvezető szerint a csapadék így is megtalálta az utat az üzlet belsejébe. A sok eső több más üzletet is veszélyeztetett a város központjában, így többek közt a Hanság sörözőben is állandó „vendégek" a szivattyúzó tűzoltók.

A tavalyi, gartai eset kapcsán az önkormányzat képviselő-testülete is tárgyalta a kérdést. Németh Gy. Géza, a Kapuvári Víztársulat ügyvezető igazgatója szerint a kapuvári vízelvezető rendszer helyrehozatalához már a tíz évvel ezelőtti felmérés szerint is egymilliárdos beruházás szükséges. Kijelentette: az egyik legnagyobb gond a városban az, hogy a családi házak előtti árkok jó része csak szikkasztóként funkcionál, elvezetni már nem tudja a csapadékot. Még jó, ha az árok éppen nincs betemetve.

A víz az üzletekbe is bejutott.
A víz az üzletekbe is bejutott.

Hámori György polgármester elmondta: az elmúlt évtizedekben a vízelvezető rendszer állapota oly mértékben leromlott, hogy azonnali beavatkozást tesz szükségessé. – Egyszerre nem tudjuk vállalni a teljes felújítást, úgy vélem, évente egy-egy körzet javítására lesz pénz – mondta a polgármester. A gartai Szent Katalin utca rendszerének felújítására pályázati pénzt vár Kapuvár. Hangsúlyozta, a lakosok is sokat segíthetnek a megoldásban a családi házak előtti árkok rendbetételével.
– A százmilliós beruházásba a városon kívüli vízelvezető rendszerek javítása is beletartozik, hiszen a Kapuvárról kivezetett csapadékot is „el kell helyezni valahova" – tette hozzá Hámori György.

Az önkormányzat városfejlesztési irodája vezetőjének tájékoztatása szerint a Deák Ferenc utca elvezető rendszerének javítására a napokban írták ki a pályázatot.

– Az utca vizét a Szent István utcai föld alatti vezeték viszi tovább a Vámház-érbe – mondta Vertetics István. Ez a nyolcszáz méter hosszú vezetékrendszer az utóbbi évtizedekben nem volt kitisztítva, ám reményei szerint augusztus végéig ez megtörténik. Ennek költségei is elérhetik az egymillió forintot.

Olvasóink írták

 • 10. matriné 2008. július 07. 09:53
  „nem lesz itt csatorna!majd én elvezetem a vizet a számba!”
 • 9. kisetti 2008. június 29. 21:13
  „a homokzsákokat a cikkben írták,azért javítottam ki...mivel az üzlettulajdonos rakta ki.....(nézd meg)
  amúgy utánajártam és van a tűzoltóságnak bizonyos mélyszívója,ami a 10 cm nél nagyobb vizet ki tudná szívni...csak utána kéne nézni....én nem vitatkozni akarok,csak segíteni mindenkinek....”
 • 8. Kapuvári II. 2008. június 29. 19:34
  „Nem csak a Szt. Katalin utcáról van szó! Évek óta tengerré változik a Széchenyi u. / Ady u. kereszteződése minden eső alkalmával. Pedig ott volt valamikor átemeleő, meg miegymás.
  Mi lett volna, ha a csatornázáskor erre a problámára is gondoltak volna a szakemberek? Nem zárt rendszerű, keskeny átmérőjű rendszert rendeltek volna, hanem olyat, ami a csapadékot is elviszi. Persze többe került volna, de nem egymilliárddal.”
 • 7. Tódi 2008. június 29. 11:55
  „Teljesen igaza van macilacinak, tenni kell valamit a városvezetésnek , de az embereknek is .
  Nem az a megoldás hogy kihívjuk a tűzoltókat mert megtelt az árok vigyék el a vizet , meg takaritsanak össze .
  A lakó meg papucsban bámulja őket - már láttam ilyet :(”
 • 6. macilaci 2008. június 29. 11:48
  „a rövid időn belül leeső nagy mennyiségű csapadékot semmilyen normál méretezésű csatorna nem tudja elvezetni

  a tűzoltóknak nem az a dolguk hogy takarítsanak , a 15 cm es vizet nem is tudják kiszívatni mivel a szivattyú szűrőkosara ( a feszívó cső végén lévő szűrő hogy a szennyeződések ne tegyék tönkre a 100 e Ft -s szivattyút ) 20 cm magas

  elő a vödröket meg a felmosó rongyot

  egyébként meg lehet nézni kapuváron megint a Szt Katalin és a Gárdonyi utca kereszteződésénél a játszóteret , szinültig van , a jövő hétvégén ismét vihar és eső

  kérdés történik e addig valami

  azon meg mindenki gondolkodjon el hogy saját háza előtt hogyan néznek ki az árkok , mert ha csak 30 cm rel mélyebben lennének sokkat több vizet képesek befogadni ,még akkor is ha csak ülepítőek”
 • 5. É 2008. június 28. 20:19
  „A pincébe légvédelmi támadáskor kell bújdosni. Nem felhőszakadáskor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. tűzoltó 2008. június 28. 20:16
  „kisetti!! A tűzoltók a 15 cm-es vízhez nem fognak homokzsákot rakni,főleg mivel az eső 15 perc után elállt és nem volt egyéb veszély!!!! (Szolgálatos tűzoltó)”
 • 3. kisetti 2008. június 27. 18:42
  „A csatorna azért kell,hogy elvezesse a lezúduló vizet....előbb fel kell törni a betont és megnézni,mi a helyzet,megcsinálni és úgy lebetonozni....ja és az üzlettulajdonosok tették ki homokzsákokat és nem a tűzoltók!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. É 2008. június 27. 17:26
  „Lebetonozni mindent!
  Nem kell csatorna! Az csak arra lenne jó, hogy még több mocsok és szemét legyen a városba. Az eső belemosná!
  Az időjárást akarnák inkább szabályozni a szerencsétlenek akkor a túrizmus is fellendülne, mert ahhoz itt csoda kell!”
 • 1. kisetti 2008. június 27. 09:40
  „Nagyon örülnénk,ha megtörténne a mára igért csatornatisztítás!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felére csökkent a kapuvári önkormányzat működési hiánya

Kapuvár - Egy év alatt felére csökkent a városi önkormányzat működési hiánya. A képviselő-testület… Tovább olvasom