Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Egymilliárd 640 millió a kötvény ára

Csorna - A város által kibocsátott egymilliárd forintos kötvényből rendezik a Margit Kórház adósságait. A fennmaradó összegre pályázati önrészekhez lesz szükség. Húsz év alatt 1 milliárd 640 millió forintot kell visszafizetnie Csornának.
„A Kórházhoz ragaszkodunk, a kötvénykibocsátás pedig az egyetlen lehetséges megoldás volt a település jelenlegi gazdasági helyzetében" – indokolta a csornai önkormányzat legutóbbi, nagy horderejű döntéseit a Kisalföldnek Turi György polgármester. A városvezető arról is beszélt, hogy megkezdik a Margit Kórház adósságának törlesztését.


Négyszázmillió hiteltörlesztésre

– A mostani pénzügyi helyzet nagyon sok önkormányzatot arra kényszerített, köztük a csornait is, hogy kötvényt bocsásson ki – mondta Turi György. – Erre egyébként Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter is biztatta a településeket. Nekünk az a célunk, hogy a működési hitelünket, a folyószámlahitelünket, illetve a Margit Kórház adósságát rendezzük. Ezekre négyszázmillió forintot szánunk. A megmaradó hatszázmilliót pedig a pályázati önrészekre fordítjuk, illetve olyan beruházásokra, melyek remélhetőleg bevételt jelentenek a városnak.

Turi György polgármester: Nem engedhetjük meg, hogy az egyik városi szervezet működése veszélybe kerüljön a másik miatt. Fotó: Cs. K. A.
A polgármester hozzátette: Csorna zártkörű kötvényt bocsátott ki, amit pályázat útján egy pénzintézet vásárolt fel. A Raiffeisen Bankkal húszéves szerződést kötött az önkormányzat, hároméves türelmi idővel, azaz ez idő alatt nem kell törleszteni. A kötvényt svájci frankban bocsátották ki, amit aztán forintra váltottak. Az összeget jelenleg betétben helyezték el, bízva a kamatbevételben is. Amíg ez a pénz egy összegben van, naponta 150–200 ezer forint bevételt jelent pillanatnyilag a városnak. Húsz év alatt a tőketörlesztéssel és a kamatokkal együtt 1 milliárd 640 millió forintot fizet vissza a település. A banknak a település költségvetése jelenti a garanciát, azaz nincs az önkormányzati épületeken jelzálog és más biztosítékot sem kért a pénzintézet.

– A kötvénykibocsátás volt az egyetlen kiút, melyet választhattunk az adott helyzetben. Az összegről kizárólag a képviselő-testület rendelkezhet, a kibocsátásról is egyhangúlag döntött a testület – tette hozzá Turi György. – Ezzel a pénzzel úgy kell gazdálkodni, hogy minél több bevételt hozzon, például a pályázatok kihasználásával. 640 millió forintos kamatot fizetünk húsz év alatt. Bízom benne, hogy ezt az összeget az okos gazdálkodás „behozza".A polgármester cáfol

Dr. Turi György megjegyezte: tudják, hogy nagy terhet vett magára az önkormányzat a kötvénnyel. Bíznak azonban abban, hogy most van legmélyebb pontján a gazdaság, és ennél már csak jobb lehet.
– Nem igazak tehát azok a rémhírek, hogy a kötvénybe belerokkan a település és összeomlik a gazdálkodásunk – fogalmazott a polgármester. - Azt reméljük, a város évről évre nagyobb bevételre tesz szert, nagyobb állami támogatásokat kap. Ha így lesz, a három év múlva kezdődő törlesztés sem okozhat gondot.

A kötvénykibocsátás egyik legfontosabb célja az volt, hogy a Kórház adósságállományát csökkentsék. A tárgyalások a hitelezőkkel megkezdődtek. Az étkeztetést biztosító céggel sikerült megegyeznie az önkormányzatnak. A vállalkozás elengedte a kamatokat, illetve az összeget is sikerült csökkenteni.

– A másik nagy hitelező a Csornahő Kft., mely szintén városi tulajdonban van – folytatta a polgármester. – Éppen emiatt nagyon fontos, hogy a közel 50 milliós tartozást rendezzük, hiszen nem engedhetjük meg, hogy az egyik városi szervezet működése veszélybe kerüljön a másik miatt. Természetesen a többi beszállítóval is egyeztetünk a fennálló tartozásokról. Az biztos, hogy mindent megteszünk a Kórházért, hiszen az intézményre a térségnek szüksége van. A hitelek kifizetésével, és a többi, bevételt jelentő Kórházi intézkedéssel a Kórház gazdálkodása stabilizálható. 

Olvasóink írták

 • 1. Capr 2008. január 27. 13:22
  „A tisztán látás érdekében:

  A felvett kötvényhitel előnye vagy hátránya a teljes futamidő alatt derül ki, azaz 2028-ban visszatekintve lehet megítélni hogy jól döntöttek-e a városvezetők. Ennek oka:

  1. A fenti konstrukció törlesztési ütemezés (éves, féléves, negyedéves stb.) illetve a türelmi idő alatti kamatszámítás függvényében 4,5-5 % kamatnak felel meg. Ez svájci frank alapú kötvények esetében jelenleg reálisnak tekinthető, azonban 20 év sok idő. Elképzelhető, hogy 5 év múlva már a pénzpiaci állapotokhoz mérten sok lesz, tehát rosszul jár a város. Ám az is lehet (bár ebben szkeptikus vagyok) kevés lesz, ekkor előnyös.
  2. A svájci frank alapú hitelek lényeges előnye a kamatnyereség, azaz jelenleg 4,5-5 %-on tudta felvenni a kötvényhitelt a város. (Forint alapon ez kb. 10 % lenne) Azonban figyelni kell az árfolyamkockázatra is. Számításaim szerint valahol 153 és 154 Ft-os svájci frank árfolyamon számították át a forintot svájci frankra. Így kb 6.500.000 CHF-et vett fel a város. Ebből kiindulva kb. 10.650.000 svájci frankot kell visszafizetni. Azt, hogy mennyi lesz a svájci frank árfolyama 2011-ben és utána, senki sem tudja. Ha mondjuk bármelyik törlesztéskor 163 Ft lesz, akkor a törlesztendő összeg után frankonként 10 Ft-ot bukik Csorna.
  3. ,,1.640.000.000 Ft-ot kell a városnak visszafizetnie". Hangsúlyozom, ez mai árfolyamon van. A 640 MFt kamat lehet több is, ha az árfolyam növekedik, és emellett lehet előnytelen is, ha a svájci frank alapkamat csökken.
  4. A 20 év futamidő alatt várhatóan euróövezeti tag lesz az ország. Innentől kezdve az euró svájci frankhoz való viszonya fogja meghatározni a kötvényhitel kamatterheit és az árfolyamkockázatot.
  5. ,,Három év múlva kell elkezdeni fizetni". A polgármester Úr 3 év múlva nem biztos hogy ugyanabban a székben ül, mint most. Így könnyű nyilatkozni arról, hogy majd a bevételnövekményből kitermeljük a kamatokat.
  6. ,,...amit aztán forintra váltottak. Az összeget jelenleg betétben helyezték el, bízva a kamatbevételben is" Ez első hallásra OK, de a betétnél jobb és jövedelmezőbb konstrukciók is vannak. Történetesen nyílt végű, forint alapú pénzpiaci vagy likviditási befektetési alap vagy egy kicsit kockázatosabb választás esetén diverzifikált portfolióba kell fektetni.

  Üdv: Capr”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország az én életem

Kapuvár - Brazíliai vendégek jártak Kapuváron a napokban. A dél-amerikai pár azért utazott… Tovább olvasom