Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Egyforintos telek tisztviselőlakásoknak

Kapuvár - A kapuvári önkormányzat egy forintért ad telkeket, ezáltal közvetetten kedvezményes lakással támogatja a helyi közalkalmazottakat és köztisztviselőket. Egy máig eladhatatlan telken közel száz lakást épít egy soproni cég.
A Margit-híd utcában egy eddig eladhatatlan telket jelképes összegért, egy forintért ad el a kapuvári önkormányzat azoknak a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek, akik a húsgyár mellett épülő, mintegy száz lakás egyikét akarják megvásárolni. A közel egyhektáros területen egy soproni cég novemberben kezdi építeni a lakásokat, majd az új lakók jövő decemberben vehetik át új ingatlanjaikat.

Az építkezés máris nagy vihart kavart a városban, hiszen a várhatóan kilencvenhat lakás négyzetméterenkénti ára jóval a piaci érték alatt, 195 ezer forint lesz. Ez rosszul jött a helyi építési vállalkozóknak, hiszen Kapuváron a jelenleg épülő lakások ára 210 és 260 ezer forint négyzetméterenként.

– A rendkívül kedvező árnak sok összetevője van – mondta Hámori György polgármester. Ide kívánkozik az is, hogy a drágább belvárosi lakások vásárlói más rétegekből kerülnek ki, és ezen új ingatlanok külső területen, ipari övezet mellett készülnek. A területet már több ciklussal ezelőtt is értékesítette volna a helyi önkormányzat, vevő azonban a mai napig nem volt rá.

– Sajnos a büdzsé helyzete nem nagyon engedi meg azt, hogy az alkalmazásunkban álló közalkalmazotti és köztisztviselői réteget másként is támogassa az önkormányzat, ezért jött jókor a soproni cég projektajánlata – tette hozzá a polgármester. Megjegyezte: a helyi, lassan ötmillió forintos telkek ennek a rétegnek már megfizethetetlenek, vagy erőn felüli megterheléssel járnak.

A cégnek nemcsak a kedvező árú lakások felépítése lesz a feladata, hanem a környezet és a közművek kiépítése, valamint a lakáshitelezés lebonyolítása is.

A kész lakásokba közalkalmazottakat és köztisztviselőket várnak, de vásárlóként számítanak a jövő évtől Kapuvárra költöző határőrökre vagy a tűzoltóság állományát bővítőkre is. A lakásokat a vásárlók közt egy, a városházán alakuló bizottság sorsolja ki.

Az építőcég a minap tartotta első bemutatóját, ahol ismertette a lakásprojekt részleteit. Eszerint kilencvenhat modern, központi fűtéses otthont építenek. A megvásárolt ingatlanok öt évig nem adhatók el. Ellenkező esetben a tulajdonos kötelessége megfizetni a telekhányad vételi és a piaci ára közti különbséget. Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a soproniak parkosítják a házak környékét és parkolókat, játszótereket is építenek.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége lett a mangalicás sikertörténetnek

Vadosfa - Alacsony felvásárlási ár, állítólag túlkínálat jellemzi manapság a mangalicapiacot, és… Tovább olvasom