Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Egyéves a kapuvári napközi otthon

Éppen egy éve nyílt meg Kapuváron a fogyatékkal élők napközije. Azóta már több mint húsz állandó látogatója van az intézménynek. Továbbra is várják a környék rászoruló lakosait.
– A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ keretében, ezen intézménnyel egy időben hiánypótló szolgáltatás indult a fogyatékosok napközijével – tájékoztatott az intézmény vezetője, Garabné Gulyás Mária. Az intézmény céljai azóta is változatlanok: 3–62 éves fogyatékkal élők, siketek, vakok, mozgás- és értelmi fogyatékkal élők, autisták vagy halmozottan fogyatékos lakosok napközbeni ellátása. Iskoláskorú gyermekeket csak nyári tanítási szünetben fogadnak.

– Intézményünk bármelyik, felsorolt fogyatékkal élőt tud fogadni, hiszen az épület minden tekintetben akadálymentes – mondta az intézményvezető. A napköziben napjainkban is az induló létszámmal foglalkoztatnak gondozókat, nappali ellátásvezetőt, terápiás munkatársat és két gondozót.

Garabné Gulyás Mária: – Intézményünk 35 gondozottat tud ellátni.
Garabné Gulyás Mária: – Intézményünk 35 gondozottat tud ellátni.


Az intézményben jelenleg huszonegy gondozottal foglalkoznak. Közülük tizenhárman kapuváriak, ám ez a létszám harmincötre bővíthető. Így most is várják a célcsoportba tartozó – elsősorban fiatal – jelentkezőket.

– Egyes felmérések szerint csak Kapuváron a fogyatékkal élők aránya meghaladja a tíz százalékot, ám azt hozzá kell tenni, hogy ennek az aránynak több mint fele hatvanöt év feletti – mondta Garabné Gulyás Mária. Hozzátette, a statisztikák alapján úgy tűnik, van igény az egyéves kapuvári intézményre akkor is, ha a családok egy része jelenleg idegenkedik a hozzátartozó elhelyezésétől.

– Minden új ellátás nehezen talál utat az emberekhez. Sok jó tapasztalattal bíró szülő kell ahhoz, hogy növekedjen intézményünk ellátotti létszáma – tette hozzá a vezető.

Gondozók szervezik és segítik a lakók napközbeni elfoglaltságait.
Gondozók szervezik és segítik a lakók napközbeni elfoglaltságait.


Egyikük, a kapuvári Varga Lajos épp ottjártunkkor hozta be 31 éves Márta lányát az intézménybe. – Már kezdetektől fogva ide járunk Mártával és mondhatom, a legnagyobb mértékben elégedettek vagyunk – mondta a férfi. Hangoztatta, a szülőknek is jó megoldásnak tűnik a fogyatékosok napközije, hiszen míg lányukat szakemberek foglalkoztatják, addig a család el tudja intézni szükséges tennivalóit. Márta csütörtök reggel is vidáman érkezett a napközibe, ahol gondozója azonnal elfoglaltságot keresett neki.

– Ki kell emelni az intézmény azon szolgáltatásait, amelyeket a gondozottjaink csak nálunk kapnak meg – mondta Garabné. Ilyen többek közt maga a társaság, hiszen az ellátottak otthon egyedül lennének. Ebben a közösségben barátokra lelnek, önállóságra nevelik őket, foglalkozásokat és kirándulásokat szerveznek nekik. Az intézményvezető elmondta, céljuk az egyéni állapothoz képest minél nagyobb mértékű fejlesztés.

Az intézmény egyéves jubileuma alkalmából ma este hat órától musicalestet rendeznek a fogyatékosok napközije lakóinak és a látogatóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a presztízse a sportegyesületnek

Családi János, a Csornai Sportegyesület (CSSE) elnöke reagált a lapunkban megjelent, az egyesületet… Tovább olvasom