Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Egyetemisták hozták létre az új piacteret Bogyoszlón

átadták a bogyoszlói piacteret, melyet a győri egyetem építészmérnök-hallgatói készítettek.

A minap adták át rendeltetésének Bogyoszló új piacterét, melyet a falu központjában, egy építésztábor keretében a község hozzájárulásával győri egyetemisták készítettek. A bogyoszlói polgármester elmondta, napjainkra már a termelők és árusok is birtokba vehették volna a területet – melyen még némi csinosítást végeznek –, ám a piacnap meghatározásával meg kell várni az új testület felállását. Ennek összetétele a szeptember eleji időközi önkormányzati választásokon dől el.

A győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének hallgatói tervezték és építették meg a bogyoszlói faluközpont piacterét. A térre és az új építménybe Varga Tamás polgármester helyi termelőket vár az úgynevezett „önellátó falu" gondolata alapján. A bogyoszlói építkezés sikerén felbuzdulva az építészhallgatók jövőre újabb falu fejlesztéséhez tartanának egy, a jelenlegihez hasonló tábort. A Bogyoszlón átadott faszerkezetű építmény a falusi górék stílusjegyeit viseli magán és öt pultjához várják a majdani árusokat.

– Az épület tervezésének és a tábor megszervezésének ötlete még az év elején jött, mikor az egyetemisták megkerestek azzal, hogy pályázati forrásokat felhasználva építenének valami használható dolgot a falunak – mesélt a kezdetekről Varga Tamás. Elárulta, egy buszmegálló ötlete is felmerült a tárgyalások során. A bogyoszlói faluközpont is jó ötletnek tűnt, hiszen a szomszédos iskola is kiváló alapot teremtett az egyetemisták tíznapos táborának. Azonban nemcsak a keretet biztosította az építkezéshez (a piactér tervezését is az egyetemisták végezték) a tábor, hanem a fiatalok kulturális, építészeti és zenei programokkal is gazdagították a helyi mindennapokat.

Az építés kezdetekor a falu az alap megépítését vállalta. Az elkészültéhez az egyetemistákon kívül vállalkozók is hozzájárultak. Varga Tamás elmondta, a napokban még csinosítják a teret az építmény környékén, aztán majd az új testületre vár, hogy kijelöljék a piacnapot és kialakítsák a bogyoszlói piac rendjét. A községvezető annyit hozzátett még: érdeklődő már volt a községházán, így nagy reményeket fűz a község egyik látványosságához.

A fenti projekt egyik segítőjeként Kottmayer Tibor egyetemi adjunktus lapunknak elmondta, a bogyoszlói munka sikerében némi szerencse is szerepet játszott, hiszen volt olyan uniós pályázati kiírás, melyből az egyetem hallgatói építkezhettek.

– Ugyanezen csoport ugyanilyen célra vélhetően még egyszer nem tud pályázati forrást keresni, ám hallgatóinkban annyi még az ötlet és a tenni akarás, hogy nem vettük le a napirendről a jövő nyári építésztábort sem – mondta a Széchenyi-egyetem tanára. Hangsúlyozta: több lehetőség is felmerült bennük. Akár vissza is mennének Bogyoszlóra egy másik épület felújítására, fejlesztésére, de lehetséges egy másik települési munka is.
Utóbbi kapcsán megkereste a Kisalföldet Módos Ferenc himodi polgármester, kifejezve abbéli szándékát, hogy helyet adjon egy bogyoszlóihoz hasonló projektnek. Kottmayer Tibor hozzátette, egyelőre forrásokat keresnek a hallgatók további terveihez. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 milliónyi gabonát loptak egy veszkényi magtárból

Közel harmincmillió forint az értéke annak a gabonának, amit egy veszkényi magtárból loptak el… Tovább olvasom