Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Egyesületben leghatékonyabb a hagyományápolás

Amatőr művészeti csoportok, dalkörök, néptáncegyüttesek ápolják a Rábaköz hagyományait. Szinte valamennyi faluban működik ilyen szervezet.

A rábaközi falvak majd mindegyikében működnek olyan csoportok, civil szervezetek, melyek a hagyományápolást tartják legfontosabb feladatuknak. Fenntartásukat az önkormányzatok támogatása biztosítja, illetve kapnak segítséget vállalkozóktól is. A tagok maguk is gyakran vállalnak anyagi áldozatot céljaikért.

A szűkebb régióban a nagy múltú néptáncegyüttesek ismertek leginkább. A csornai Pántlikát, a szanyi Bokrétát, a szili hagyományőrzőket vagy a kapuvári néptáncos csoportokat senkinek nem kell bemutatni. Működnek azonban kevésbé ismert egyesületek, melyek sokat tesznek azért, hogy lakóhelyük kultúrája, hagyományai ne menjenek feledésbe. Ilyen például az Összefogás Beziért Egyesület vagy éppen a bodonhelyi nyugdíjasklub kórusa. A szomszédos községben, Bágyogszováton is aktívak kortársaik. Színdarabokat tanulnak be, illetve megemlékeznek a jeles napokról, a régi szokásokról.

A bodonhelyi nyugdíjasklubnak önálló kórusa is van.
A bodonhelyi nyugdíjasklubnak önálló kórusa is van.

Működik néptáncegyüttes Magyarkeresztúron, Bogyoszlón, Enesén és Soboron is. A dalos hagyományokat Szanyban a Szent Imre Daloskör is ápolja, ahogy Szilban a Linkó Citerazenekar is a népdalokat mutatja be fellépésein. A dalos hagyományok jó kezekben vannak Páliban és Vágon is. Mindkét településen Horváth Győző nyugdíjas pedagógus, helytörténeti kutató vezeti a dalárdát. Számos fesztiválon, versenyen vettek részt a férfikarok és rendre jó minősítéseket szereznek. Ahogy egy-egy előadásuk is mindig sikert arat a közönségnél. Kónyban is aktívak a művészeti csoportok, működik énekkaruk, néptánc-
együttesük.

A páli dalkör és a vági Rába-kör vezetője, Horváth Győző, azt mondja, az amatőr művészeti csoportok egyesületként működhetnek a leggazdaságosabban.

– A vági dalkört az önkormányzat tartja fenn, a páli viszont egyesületi formában tevékenykedik. Ez utóbbi hasznos, mivel igénybe vehetünk például pályázati forrásokat – tudatta a karnagy. – Létezik az egyesületi tagdíj, ami bizonyos fokú kötelezettséget, fegyelmet jelent a csoportban.

A páli dalkör és a vági Rába-kör vezetője, Horváth Győző, azt mondja, az amatőr művészeti csoportok egyesületként működhetnek a leggazdaságosabban.
Az, hogy vállalati támogatást kapnak a civil csoportok, már nem annyira jellemző. Leginkább egy-egy jubileum vagy ünnepség esetén részesülnek ilyenben a szervezetek. Szerencsére az elmúlt években szinte valamennyi község szerzett be falubuszt, ami az utazásainkat segíti. A bennünket meghívó fél ugyanis nem minden esetben tudja megtéríteni a költségeinket. A csoportoknak azonban fontos, hogy kimozduljanak falujukból és máshol is megmutassák tudásukat, lakóhelyük hagyományait, szokásait. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi irodafelújítás összefogással

Az önkormányzat és a rendőrség együttműködésében újították fel a bősárkányi körzeti megbízotti… Tovább olvasom