Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Egyesek még a működésért is aggódnak

Helyi fejlesztésekre, önkormányzati útépítésekre szinte biztosan nem számíthatnak a rábaközi kistelepülések lakói a következő évben.

A képviselő-testületeknek benyújtott jövő évi költségvetési koncepciókban nagyon óvatos elképzeléseket fektettek le. Néhol már a működést sem látják biztosítottnak

Óvatos költségvetési koncepcióval zárja az évet a beledi önkormányzat.

Ahogy Tompáné Balogh Mária polgármester hangsúlyozta, a jövő évi tervek ismeretében biztosan kijelentheti, új útépítés várhatóan nem lesz a megye legfiatalabb városában. Az elkezdett Kossuth utcai rekonstrukciót befejezik, ám például a kisléptékű városfejlesztési pályázat önrészére nem lesz pénz.

Tompáné Balogh Mária
Tompáné Balogh Mária

– Intézményeinket minden erőnkkel fenntartjuk és feltétlenül szükséges lenne az iskola és az óvoda bővítése is, ám erre csak pályázati forrásokat tudok elképzelni – mondta a polgármester. A pályázatokról szólva megjegyezte, várhatóan kevesebb pénz jut az önrészek előteremtésére is, így helyi fejlesztésekről csak nagyon visszafogottan gondolkodhatnak.

– Probléma lesz a helyi adóval is, hiszen kevesebb iparűzési adóra számítok jövőre az elhúzódó válság miatt – tette hozzá Beled polgármestere. Utóbbival kapcsolatban ismét kijelentette, nem emelik a helyi adókat.

Beled déli szomszédságában Tuba Erik rábakecöli polgármester úgy véli, jövő évi költségvetésük tele van sablonos kijelentésekkel, hiszen az országos pénzekről még nincs elég információjuk. Mindemellett a szükséges járda- és útépítésre várhatóan Kecölben sem jutnak források.

Tuba Erik
Tuba Erik

– Idén nyolcmillió forintunk volt helyi fejlesztésekre, jövőre még ennyire sem számítok, többek közt a nagytérségi hulladéklerakóhoz szükséges hozzájárulásunk esedékessége miatt – mondta Tuba Erik. Kijelentette, rábakecöli fejlesztésekre csak uniós forrásokat tud elképzelni, a magyar csapokat elzárta a kormány. Az iskola jövőjéről szólva hangsúlyozta, mindenáron működtetik, ám ehhez a gyermekeiket beírató szülőknek is tenniük kell.

Kicsivel optimistább a 2010-es év kapcsán Mihályi polgármestere. Pap Lajosné kijelentette, az intézmények fejlesztésére itt is pályázati forrásokat várnak, hiszen mind az iskola, mind az óvoda rekonstrukcióra szorul.

Pap Lajosné
Pap Lajosné

– A település köztereire is szánunk néhány millió forintot és a temetőre is ráférne némi felújítás – mondta a polgármester. A pályázati önrészekre közel húszmillió forintot szánnak Mihályiban. Pap Lajosné hangsúlyozta, nem akar azon gondolkodni, mit nem tudnak megcsinálni Mihályiban, igyekeznek pályázatokat nyerni.

Osli polgármestere, Fodor József viszont még azt is megkockáztatja, hogy a település működésében is gondok lehetnek.

Fodor József
Fodor József

– Intézményi felújításra nem jöttek pályázati források, pedig az orvosi rendelőnkre igencsak ráférne a felújítás – tette hozzá. Hangsúlyozta, saját erős osli fejlesztések biztosan nem lesznek jövőre, elmarad az iskola fűtéskorszerűsítése is. – Útépítés biztosan nem lesz, talán a művelődési ház fűtését tudjuk – külső segítséggel – megoldani – mondta Fodor József. Kijelentette, a Hanyi utca játszóterét és a fásítást mindenképpen megcsinálják, a pályázat kétmilliós önrészét régóta elkülönítették.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2009. december 17. 17:13
  „Győrben már döglöttek meg csatornapatkányok! Itt még mindig villognak.”
 • 3. jánosi 2009. december 15. 20:58
  „Régen mondom, hogy hiányzik az OPNI !”
 • 2. rick 2009. december 15. 15:12
  „1.

  "Ön hülye." - Rejtő Jenő”
 • 1. janika 2009. december 14. 11:18
  „Szinte csoda, hogy még nem pattant ki valamelyik rábaközi képviselő fejéből a már megszokott ötlet! Ugyan is a lakosság háta mögött könnyű megkötni az olyan üzletet, mint a szemétszállítás a csatorna építés a gáz vezeték építés stb. Akár évtizedekre eladósítani a lakósságot, hogy legyen a szolgáltatónak jó üzlete és gátlástalan díj emelési lehetősége! Tehát a lakosság mindent kibír jelszó alatt lehetne út építésre is egy újabb eladósítást kiötleni! Sőt, mivel menő üzlet az önkormányzati rendeletgyártás, akár lehet kötelezni is a lakósságot ismét adakozásra! Lehet, hogy az így előkészülő utakra újabb adót is ki lehet vetni! Csak gondoljanak bele kedves olvasótársaim! Hisz nincs az önkormányzatok felett törvényességi ellenőrzés! A hatóságoknak meg végre kell hajtani a "susztermunkát" is hisz az efféle rendeletek törvényerejűek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentes rendőrség

Csorna - A megyei rendőr-főkapitányság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kapott… Tovább olvasom