Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Egyesek kaszálnak, mások árasztanak

Ingerültek a barbacsi gazdák, hisz lekaszálták a bérelt rétet, valakik meg elárasztották vízzel a területet.
A szénabetakarítás időszakát éljük. Ilyentájt a gazdaember gyakran feltekint az égre, azt kérve, nehogy eső legyen, mert a csapadék tönkreteheti a télire szánt takarmányt.

Az esőtől óvták a szénát a barbacsi gazdák is, ám a víz – nagy bosszúságukra – alulról érkezett. Sőt, nem is először.

– Négyen bérelünk mintegy 12 hektár kaszálót a természetvédelmi területen – kezdte Kenyeres Viktor. – Mindig időben lekaszáljuk a rétet, aztán – már évek óta így van – a Keszeg-éren lévő zsilipet valakik rendszeresen elzárják, a patak kiönt és a rendek alatt áll a víz.
– Fizetjük a bérleti díjat, kaszálunk, ami szintén pénzbe kerül, azután meg vehetjük a takarmányt, mert a miénk tönkremegy. Százezrekben mérhető a kár, amit el kell szenvednünk valakiknek a felelőtlensége miatt – tette hozzá Farkas László.

Kenyeres Viktor szerint már tavaly jelezték a problémát a vízügynél, kérve, hogy rögzítsék a zsilipet. Azt ne tudja bárki állítgatni. Ám mint szomorúan tapasztalják, idén ismét hozzányúltak az állítószerkezethez.
Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője megkeresésünkre elmondta: valóban előfordult már, hogy gyerekek vagy felnőttek állítgatták a zsilipet. Ám ha a munkatársaik észlelték a rendellenességet, akkor beállították a szerkezetet. Arra a kérdésre, nem lehetne-e oly módon rögzíteni a műtárgyat, hogy illetéktelenek ne tudják állítgatni, Janák Emil közölte: lezárták már lakattal is, de azt meg leverték. Úgy vélekedett, hogy össze kellene fogniuk a gazdáknak, s megfigyelni, ki állítgatja a zsilipet és feljelentést tenni a rendőrségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornarendszert kevesebb hibával

Csornán tervezik a szennyvíztisztító telep fejlesztését. Bár az évek során több technológiai… Tovább olvasom