Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyelőre nem áll meg az intercity

Az európai uniós jogharmonizációról, a közalapítványok tevékenységéről, illetve az ipari park közvilágítás-korszerűsítéséről is döntöttek hétfőn a kapuvári képviselők. Több ingatlanjukat pedig eladják.
„ Egyelőre nem áll meg az intercity Kapuváron" – hangzott el a képviselő-testület hétfői ülésén, a GySEV rt. működését tárgyaló napirendnél. A városatyák a zárszámadási rendelettel lezárták az önkormányzat tavalyi gazdálkodását és döntöttek önkormányzati ingatlanok értékesítéséről.

A GySEV feladatai

Az ülés elején dr. Kerekes István, a GySEV rt. főtanácsosa számolt be cége helyzetéről, az uniós csatlakozásból eredő feladatokról. Mint mondta, új gazdasági környezetben kell megőrizni helyüket a személy-, illetve a teherszállításban.

Terveik között egyebek mellett járműbeszerzés, valamint vasútvonal-korszerűsítés is szerepel. Képviselői kérdésre válaszolva a főtanácsos kifejtette: van rá esély, hogy az intercity-szerelvény a jövőben Kapuváron is megálljon, ám ennek időpontjáról még korai lenne beszélni. Végül dr. Kerekes István és a városatyák abban egyeztek meg, hogy kidolgozzák az együttműködés lehetőségeit a GySEV és a település között.

Elfogadták a képviselők a tavalyi év gazdálkodásának zárszámadási rendeletét. Eszerint az önkormányzat bevételei a módosított előirányzathoz képest csak 98,74 százalékban teljesültek. Ennek oka főként az iparűzésiadó-befizetés csökkenése. Megszavazta a testület a városban tevékenykedő közalapítványok működéséről szóló jelentéseket, a továbbiakban pedig az európai uniós csatlakozás jegyében módosították néhány helyi rendeletüket: többek között a város zászlajának és címerének használatáról, a vásárok és piacok rendjéről és a közterületek használatáról szólót.

Központi ügyelet

Döntött a plénum arról is, hogy a központi háziorvosi ügyelet ellátására társulási megállapodást köt több városkörnyéki településsel. Dr. Ballagi Farkas egészségügyi szakreferens arról tájékoztatott: a feltételek biztosítottak, a társulással a háziorvosok ügyeleti idejét csökkentik. Kitért arra is, hogy az önkormányzat a Lumniczer-kórháznak adja át az ügyeleti rendszer működtetését.

Testületi döntés értelmében idén a Strabag Rt. végzi a város útjainak kátyúzását. A költségvetésben erre a célra hétmillió forintot különítettek el, a munkák során előnyt élveznek a gyűjtő- és a kiszolgálóutak. Határozat született arról is, hogy az ipari parkban korszerűsítik a közvilágítást. Vertetics István irodavezető az ülésen elmondta: a tervek szerint ötvenöt darab új lámpatestet szerelnek fel, a beruházás 11,5 millió forintba kerül. A pénzt a szolgáltatócég hitelezi az önkormányzatnak, s tíz év alatt kell azt visszafizetni. Varga Géza ennél a napirendnél kérte: vizsgálják felül, hogyan lehetne takarékoskodni a közvilágítás terén. Vertetics István válaszában elmondta: szakemberekkel konzultálva kiderült, hogy a legjobb megoldás időkapcsolók felszerelése lenne, ám pontos számításokat csak a következő ülésre ígért.

Hulladékudvarok

Régóta húzódó ügyben is döntött a kapuvári testület. A hulladékudvarok és hulladékszigetek kialakítása várhatóan 2007-ben kezdődik és három hulladékudvar, illetve tizenöt -sziget valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válaszkeresés 120 millió forintos kérdésre

Kapuvár és tizenkilenc környékbeli község többcélú kistérségi társulást alkot. Pályázhatnak állami… Tovább olvasom