Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyelőre marad az ingázás

Gyakori panasza a rábaközi munkavállalóknak, hogy a szűkebb régióban nincs munkalehetőség. Új cégek letelepedésére sajnos nincs sok esélye a térségnek.
Gyakori panasza a rábaközi munkavállalóknak, hogy a szűkebb régióban nincs munkalehetőség. Ingázni, napi 50–100 kilométert kell utazni ahhoz, hogy kenyérkeresethez jussanak. Új cégek letelepedésére sajnos nincs sok esélye a térségnek. A Kisalföld annak járt utána, hogy a már működő vállalatok terveznek-e létszámfejlesztést.

MiZo: még nincs üzleti terve

A Sole-MiZo ZRt. csornai üzemében 170-en dolgoznak. A cégnél jelenleg is tart az átalakulási, egybeolvadási folyamat. Úgy tudjuk, hogy az egyesült vállalatról a Kisalföldnek tavaly decemberben nyilatkozó Gerry Lenihan vezérigazgató sincs már a helyén. Információink szerint a gazdasági társaság üzleti terve sem készült még el, ez februárban vagy márciusban várható. A dolgozói létszám alakulása is ettől függ majd, bár az üzem termelési igényei nem indokolják a leépítést.

Pannonmill, Tondach: bővítés nem várható

A Pannonmill Rt. új csornai malomüzeme 2005 nyarán kezdte meg a termelést. A naponta háromszáz tonna búza feldolgozására képes, korszerű malomban jelenleg negyvennyolcan dolgoznak. Csordás S. Tibor, a cég vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta: elérték azt a létszámot, amellyel kiszolgálják az igényeket, így létszámfejlesztés nem várható Csornán. Ugyanezt tudtuk meg a Tondach Magyarország rt. csornai cserépgyárában is, jelenleg minden állásban megfelelő szakember dolgozik.

Kapuvár Hús: átszervezés

Román Gyula, a Kapuvár Hús Rt. tulajdonosa a Kisalföldnek 2005 szeptemberében nyilatkozott a húsüzemet érintő fejlesztésekről. Mint mondta, megkezdik ugyan a késztermékgyártást a városban, ez azonban nem jelent munkásfelvételt. Az üzemben átszervezésekkel oldják meg a dolgozók helyben maradását. Tavaly huszonhat vendégmunkás és ötvenkét saját dolgozó ment el a cégtől, ezzel szemben több mint negyvenet vettek fel. Román Gyula akkor úgy vélte: nemcsak a termelésben dolgozóknak, de a gyár vezetésének is hozzá kell szoknia a változó körülményekhez. Ez utóbbiak létszáma is változott, tavaly négy felsővezető ment el Kapuvárról.

Diadal: varrónőt keresnek

Nem sokkal később Papp József, a szintén kapuvári Diadal rt. elnök-vezérigazgatója a ruhaipar nehézségeiről nyilatkozott lapunknak. Úgy véli: nem elég, hogy a távol-keleti import nyomja a hazai könnyűipart, de a szakemberképzéssel is komoly bajok vannak. Mindezek ellenére a mai napig is venne fel huszonöt-harminc varrónőt, de a magas környékbeli munkanélküliség ellenére sem akad alkalmas jelentkező.

Kapuvári Ruhaipari Rt., Provertha: fejlesztés várható

A szomszédos könnyűipari cég, a Kapuvári Ruhaipari Rt. a múlt évben bocsátotta el százharminc dolgozóját. Bujtás Vince elnök-vezérigazgató azonban örömmel újságolta, hogy ha a jelenlegi tárgyalások eredménnyel záródnak, az idei évben minimális létszámfejlesztést hajtanak végre.
Hasonlóra készül a város legújabb üzeme, a Provertha is.

Szalay Antal tulajdonos minapi nyilatkozata szerint a jelenlegi száztíz fős dolgozói létszámot akár a duplájára is emelnék. Ennek azonban a megfelelően képzett munkaerő hiánya és az ipari park néhány elmaradt beruházása szab gátat. A tulajdonos hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy a kapuvári csarnok ne félgőzzel üzemeljen.

Interfa: folyamatos felvétel

A Rábaköz egyik legnagyobb foglalkoztatója manapság a szanyi Interfa Bútoripari Kft., jelenleg 490-en dolgoznak az üzemben. Szeiber László ügyvezető igazgató szerint az 500 körüli létszámot tartják 2006-ban is.
– Folyamatos nálunk a munkaerő-felvétel, hiszen ekkora alkalmazotti számnál mindig van fluktuáció – mondta el az igazgató. Szeiber László úgy tájékoztatott, hogy varrodai részlegükben ragaszkodnak az ipari tapasztalattal rendelkező szakmunkásokhoz, annyira speciális a munkafolyamat. Az asztalos- és kárpitosüzemben pedig szakmai tapasztalattal keresnek dolgozókat.

Az elsősorban exportra gyártott termékeikkel egyedi igényeket ki is tudnak elégíteni. Ahogy Szeiber László fogalmazott: Szany harminc kilométeres körzetében nincs olyan település, ahonnan ne lenne munkatársuk. Az utaztatásukat is a cég oldja meg bérelt autóbuszokkal, a dolgozók számára ingyenesen. Egy másik, a térségben szokatlan juttatás az Interfánál a kft. által kötött dolgozói biztosítás. Ez nemcsak az üzemi, de az otthoni balesetekre is „fizet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nem nyit ki a Tesco Csornán

A Tesco-Global Zrt. PR-osztálya tájékoztatta úgy a Kisalföldet, hogy idén már nem nyit ki a csornai áruház. A szerkesztőségünkbe eljuttatott elektronikus levélben leírják: a háromezer négyzetméter nettó eladóterületű csornai áruházban várhatóan mintegy 100–150 ember kaphat munkát a nyitás után. A közigazgatási hivatallal kapcsolatos perről nem kívántak nyilatkozni. Tovább olvasom