Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyelőre leállt a késztermékgyártás előkészítése

Ellentmondásos tavalyi gazdasági eredmények után leállítja idei fejlesztéseit a kapuvári húsgyár.
A rossz tavalyi évkezdés után jó év végi eredmények, valamint az idei fejlesztések leállítása mellett bíróságra is készül a Kapuvári Hús Zrt. a szennyvízkezelési díj miatt. Röviden így foglalta össze az elmúlt időszak történéseit Bedecs Pál, a nagy múltú üzem gyárvezetője. A kapuvári képviselő-testület előtt a minap megtartott tájékoztatójában elmondta: a kevés és drága élő állat miatt az elmúlt évet sajnos rossz eredményekkel kezdte a helyi üzem. Abban az időben három-négy napos munkaheteket tartottak a vágóhídon, ami veszteséget okozott a tulajdonosi körnek. A második félévi, javuló sertésellátás azonban nagyot lendített a gyár szekerén, hiszen év végére már csak túlórákkal győzték a megnövekedett igények kielégítését. Több mint százszázalékos leterheltség mellett negyedmillió sertést vágtak. Bedecs Pál szerint így összességében kis veszteséggel zártak Kapuváron, ám a cégcsoport országosan jól teljesí tett az elmúlt évben, a Pick után a második helyen végeztek az ágazati listán.

Leállított fejlesztések

Az elmúlt év kétszázmillió forintos AVOP-fejlesztéseit szerette volna idén is folytatni a gyár, ám a japán és a koreai export leállása miatt egyelőre megtorpant a késztermékgyártás fejlesztése. A gyárvezető hangsúlyozta: a koreai kivitelt mindenáron szeretnék visszaállítani, a közeljövőben érkező távol-keleti állatorvosok várhatóan kedvező tapasztalatokkal távozhatnak Rábaközből. A belpiaci fogyasztás csökkenése sem segít a kapuvári elképzeléseken, ezáltal nehéz évnek nézhetnek elébe. A gyárvezető azonban bizakodó, úgy véli, a külső anyagi feltételek megteremtése esetén folytatják a késztermék gyártásához szükséges fejlesztéseket.

Bíróságra mentek

Bedecs Pál a testület előtt elmondta: két neuralgikus pontja van kapuvári működésüknek. Az egyik a – vélhetően megoldódó – helyi adó kérdése, a másik fájó pont a szennyvíztisztítás. – Tizennyolc éve, a szennyvízmű akkori tulajdonosa a Kapuvári Hús Zrt. jogelődjétől közel hatvanmillió forintot, a várostól harmincmilliót kapott a szennyvíztelep fejlesztésére – részletezte a témát a gyárvezető. Hozzátette: a jelenlegi tulajdonos jogelődje ebbe a fejlesztésbe egyetlen fillért sem adott. Bedecs Pál kijelentette: ma a Pannon-Víz zrt. tulajdonában van a teljes kapuvári tisztítómű és az elmúlt három évben folyamatos kérésük ellenére sem vették figyelembe a tényeket. Nemhogy osztalékot nem fizettek, de hallani sem akartak arról, hogy a befizetéseik okán bármiféle kedvezményre is jogosultak legyenek. – Az országos átlaghoz képest is irreálisan magas, háromszáz forintos köbméterenkénti tisztítási díjat követelnek egy olyan kibocsátótól, mely valójában az 1989-es bővítés kétharmadát finanszírozta – mondta Bedecs Pál. A húsgyár a vitás kérdések miatt bíróságra vitte az ügyet.

Állandó szakemberhiány

A húsgyár jelenleg háromszázhatvan dolgozót foglalkoztat, emellett még hatvan-hetven ember munkáját biztosítják kapcsolódó vállalkozásokon keresztül (többek közt őrzés, takarítás). Bedecs Pál sajnálattal jegyezte meg, hogy szinte állandó szakemberhiánnyal küszködnek, tíz-tizenöt szakmunkásra azonnal szükségük lenne. Bár támogatják a helyi képzést, a Berg-szakiskola így sem tudja az utánpótlást biztosítani.
Fábián Imre helyi képviselő, az előbbi intézmény igazgatója kijelentette: valóban, soha ekkora igény nem volt a szakmunkásokra a cégek részéről, sajnos a fiatalok nem preferálják a hentesszakmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útbizottsággal, árokirtással próbálkoznak

A települési önkormányzatoknak a külterületi utak rendben tartása szinte megoldhatatlan feladat. Pénzük nincs erre a célra, ezért különböző megoldásokat, lehetőségeket keresnek a községi vezetők. Németh Gergely szanyi polgármester érdeklődésünkre elmondta: a helyi mezőgazdasági szövetkezet és a gazdák közösen tartják karban a határ útjait. Tovább olvasom