Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Egyelőre bizonytalan a pihenőház sorsa

Rábakecöl idén ünnepli fennállása 850 éves jubileumát. Ez alkalomból sűrűbb programokat terveznek erre az évre, többek közt a tavaly nyitott közösségi épületben is. A Rába mellett épülő csónakkikötő üzemeltetése bizonytalan.
– Szűkös és „önhikis" évet terveztünk 2012-re, így csak apróbb fejlesztéseket mertünk vállalni – fogalmazott Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere. A településvezető elmondta, a kecöli büdzsében év végére 45 millió forintos működési hiánnyal számolnak, mely már kevesebb, mint az év eleji 51,3 millió forintos hiány. A polgármester elmondta, a tavasz elején érkezett, uniós, utófinanszírozott pályázati hozzájárulás már közel 42 millióval csökkentette az évkezdeti költségvetési lyukat.

Rábakecöl: Összefogásból szépül a település.
Rábakecöl: Összefogásból szépül a település.


– Idei, meglehetősen szerény fejlesztéseink között meg kell említenem a Petőfi utcai útpadka- és a Dózsa, valamint Arany utcai járdafelújításokat – mondta Tuba Erik. Hangsúlyozta, ezen felújításokban nagy szerepet kapott a helyi lakosság összefogása is. – A Rákóczi utcában évtizedes probléma volt a vízelvezetés. Remélhetőleg ez megszűnt a tavasszal elvégzett munkálatokkal – mondta. A helyi fejlesztések között már tartanak a József Attila utcai gyaloghíd felújításának előkészületei.

Kultúrház: Hetvenmillióból újult meg az egykori iskola.
Kultúrház: Hetvenmillióból újult meg az egykori iskola.


– A településen évekkel ezelőtt merült fel a Rába mellé építendő pihenőház ötlete. A munkák el is kezdődtek, ám nem saját, hanem konzorciumi projekt keretében – mondta a kecöli polgármester. Ennek kapcsán megjegyezte, a pihenőházzal akadnak problémák, így még bizonytalan az is, hogy a helyi önkormányzat lesz-e az üzemeltető. Szintén pályázatból tervezik a sportöltöző és az óvoda nyílászáróinak cseréjét.

Tuba Erik: A Rába menti pihenő üzemeltetésével gondok lehetnek.
Tuba Erik: A Rába menti pihenő üzemeltetésével gondok lehetnek.


Az önkormányzat idén nagy hangsúlyt fektet a település első írásos emlékének 850 éves évfordulójára. A polgármester azonban épp a takarékosságra hivatkozva elmondta, nincs sokmilliós nagyszabású programra keret, ezért inkább több kisebbet terveznek. Többek közt a tavaly, közel 70 millióból felújított közösségi házban is. Utóbbi épület pályázatból megvalósított funkcióinak fenntartására ötéves kötelezettsége van a helyi önkormányzatnak.

A településen élők közösen szervezik programjaikat.
A településen élők közösen szervezik programjaikat.

A pályázat finanszírozza egy nyolcórás és egy négyórás alkalmazott fizetését is az említett időszakra. Tuba Erik elmondta, az üzemeltetés kissé döcögve indul, a szükséges engedélyek kiadása miatt, ám ez idáig is másfél tucat, saját szervezésű rendezvényt tartottak az egykori iskolában. Az ünnepi évre szervezett és soron következő programok között szerepel a hét végi tűzoltó verseny, megtartják a helyi Kihívás Napját és kirándulást indítanának a fővárosba. Utóbbival kapcsolatban a polgármester megjegyezte, 1500 forint hozzájárulással olyan programon vehetnek részt az érdeklődők, mely egyéni szervezésben több mint tízezerbe kerülne. Nyáron a Bábi néni kincsesháza rendezvényei és a Keczöli Napok programjai összehangolásával egész hetes, folyamatos eseménysorozat lesz Rábakecölben. Év végéig mintegy kéttucatnyi további megmozdulás várható, köztük a Rábaköz térségét átfogó kulturális rendezvénnyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítások a törvény miatt

Önkormányzati rendeletek módosításáról döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. Erre a… Tovább olvasom