Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Egyedülálló felnőttképzés

A megyei munkaügyi központ  „Új esély” programja első végzősei a minap kapták meg  bizonyítványukat.
A megyei munkaügyi központ  „Új esély" programja első végzősei a minap kapták meg  bizonyítványukat. A kapuvári tanfolyam tíz hónapja alatt tizenkét felnőtt kőműves, hat pedig ács-állványozó szakképesítést szerzett.

Ahogy azt ifj. Szabó Zoltán, az oktatást szervező cég felnőttképzési vezetője elmondta: hosszú tíz hónap áll az „Új esély" felnőtt tanulói mögött. Ifj. Szabó Zoltán kiemelte, megyénkben az utóbbi tizenöt évben nem volt felnőttképzés az építőiparban. A kőművesszakmában tizennyolcan, az ács-állványozóknál pedig nyolcan  kezdték meg tanulmányaikat, és míg előbbi képzésnél tizenketten, utóbbinál hatan vehették át a szakmunkás- bizonyítványt.

A vizsga díját is állják

Az „Új esély" programról Illés János, a kapuvári munkaügyi kirendeltség vezetője elmondta: a tartósan munkanélküliek és a szakmával nem rendelkezők kerülhettek be elsősorban a programba.
– A minisztériumi pályázat részleteit a megyében dolgoztuk ki és ötvenötmillió forintot nyertünk vele – avatott be a kezdetekbe a kirendeltségvezető. Induláskor több mint kétszáz embert kérdeztek meg, végül kilencvennyolc fővel indítottak különféle szakmai képzéseket.
– A programban részt vevőknek a tanfolyam idejére keresetpótló juttatást és esetenként költségtérítést adunk, de a vizsgadíjakat is a központ állta – tette hozzá.

Nyolcvanból hat maradt

Andersch Tibor, a megyei munkaügyi központ képzési osztályvezetője elmondta: a szakmát szerzett tanulóknak négy hónapra minimálbért fizet a munkaügyi központ, ennek letelte után további négy hónapnyi foglalkoztatási kötelezettségük van a munkáltatóknak. A szakértők véleménye szerint a roma kisebbség továbbképzése a program egyetlen sikertelenebb eleme, pedig ezt a témakört kiemelten kezelték. Elbeszélgettek százhúsz jelölttel, később számuk nyolcvanra olvadt, a tanfolyam szervezésére hatan maradtak, végül ketten vehettek át szakmunkás-bizonyítványt.

Favágóból szakmunkás

Fábián Imre, az oktatásnak helyet adó Berg Gusztáv Szakiskola igazgatója kiemelte, sajnos a tananyagot elég tág keretbe foglalták, így előfordulhat, hogy más-más anyagot oktatnak a különféle iskolákban. A vizsgakérdéseket viszont központilag küldték meg, így nem fedték egymást az oktatott és megkérdezett témakörök. Az igazgató szomorúan jegyezte meg, az építőipari szakmákra az utóbbi öt évben nem volt jelentkezőjük.

A szakmunkásképzés egyik résztvevője, a beledi Horváth Péter elmondta, korábban favágóként dolgozott, két éve azonban megszűnt a munkahelye, ezért jelentkezett új szakmát tanulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kastélyba zárt szenvedélybetegek

Biztonságos, csendes és főként a világtól viszonylagosan elzárt helyen gyógyulhatnak Soboron a jövőben azok a szenvedélybetegek, akik szabadulni akarnak drog- vagy alkoholfüggőségüktől, munka-, netán szexmániájuktól. A soboriak egy része hallott a programról, s mivel korábban is sok vendég járt a kastélyban, támogatják a terápiában részt vevők gyógyulását. Tovább olvasom