Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Egyedről a művészetek városába érkezett

Nagy utat járt be a rábaközi, egyedi származású Bella Dóra. A kisközségből Olaszországig jutott: festészetet tanulhat és már kiállításra készül.

Olaszországban tanul festészetet az egyedi származású Bella Dóra. Minden vágya teljesült ezzel, de előbb férjhez „kellett mennie", hogy az Örök Városba kerülhessen. Neveli gyermekét és tíz képével készül egy bolognai kiállításra.

– Minden álmom az volt, hogy fessek. Különböző rajztanfolyamokra, illetve magántanárokhoz jártam, tudatosan készültem arra, hogy megvalósítsam terveimet – mondta el a Kisalföldnek.

– A csornai Hunyadi óvónőképző elvégzése után kétéves művészeti szakiskolában tanultam az Óbudai-szigeten, festő szakon. Baksai József festőművész volt a mesterem.

Bella Dóra a Képzőművészeti Főiskolára nem jutott be, de ez sem szegte kedvét. Egy évet Dunaharasztin töltött a Bárka közösségben mint segítő.

– Sérült fiatalokkal foglalkoztunk, különböző kreatív feladatokat végeztünk. Ilyen volt például a borítékfestés. Aztán egy nyáron a közösség nemzetközi tábort szervezett, amin szlovén, francia és olasz fiatalok is részt vettek. A táborban megismertem egy olasz fiút, aki később a férjem lett. Ő akkoriban egy, a miénkhez hasonló közösség vezetője volt Rómában.

Bella Dóra (már a neve is „olaszosan" hangzik, a bella szépet, a dora Isten ajándékát jelenti) hét éve él Olaszországban. Mint fogalmazott, odakint „új és más volt minden".

Róma csodálatos város, boldog vagyok, hogy ott élhetek és tanulhatok.
Persze abból nem engedek, hogy minden évben hosszabb-rövidebb időre hazajöjjünk, Magyarországra.

– A nyelvet odakint sajátítottam el. Közben megszületett a kisfiam, Mauro. Vele csak magyarul beszélek, így ő most már két nyelven beszél, sőt, az óvodában már angolt is tanulnak.

A gyereknevelés közben Dórában egyre érlelődött a gondolat: tanulni szeretne. Könnyű dolga volt, hiszen a művészetek városában él. A Képzőművészeti Akadémiára jelentkezett: németekkel, lengyelekkel, japánokkal, görögökkel koptatja együtt a padot a rábaközi asszony.

– Másodéves vagyok, festő szakon. Most éppen a vizsgákra készülök, hamarosan pedig egy közös kiállításon veszek részt, Bolognában. Itt tíz képemet mutatják be, jövőre pedig egy római tárlaton is szeretnék bemutatkozni. 

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekharang lengyelektől lengyelekig

Önkormányzati forrásból és adományokból lélekharangot helyeztek el a beledi temetőben. A haranglábakat erdélyi mesterek készítették. Szomorú alakulása a sorsnak, hogy miközben a lengyel harangot szerelték, a községházán éppen a szombati autóbusz-baleset lengyel áldozatának halotti anyakönyvét állították ki. Tovább olvasom