Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Egyed: egy község, ahol még működik a tejcsarnok

Egyed polgármestere büszke arra, hogy működnek az intézményeik. A nehéz gazdasági helyzet dacára is igyekeznek elvégezni a legfontosabb fejlesztéseket.
„Egyed községet a Rábaköz délkeleti részén találjuk, a Rába bal partján, mintegy négy kilométerre a folyótól" – írja egyebek mellett Pájer Imre megyei kézikönyvében. Ugyanott azt is megtudhatjuk, hogy Egyedet egy 1469-ben kelt oklevélben említették először. Első ismert birtokosa a Mórichidai család volt. Az idézett könyv kiadásának időszakában 644 lakosa volt a falunak. Ám, mivel az általános tendencia ezen a településen is érvényesül, ma már csak 577-en élnek Egyeden.
Vadosné Varga Katalin polgármester szerint többen halnak meg, mint amennyien születnek a községben. Ráadásul az is közrejátszik a lélekszám csökkenésében, hogy Csornán nincs munkalehetőség, ezért – s ez nem csupán egyedi jelenség – azok a fiatalok, akik az otthonukhoz közel szeretnének munkát vállalni, inkább Győr környékén telepednek le. De olyanok is vannak, akik naponta Komáromba kénytelenek ingázni, ha dolgozni akarnak.

Óvoda: Önálló intézmény, amely két falu gyermekeit fogadja be.

Mindezek ellenére – a lehetőségekhez mérten – Egyeden igyekeznek lépést tartani a hasonló településekkel. Arra például kifejezetten büszke a falu vezetője, hogy működnek náluk az intézmények. Szili tagiskolaként ugyan, de sikerült megtartani az alsó tagozatot, ahol a helyiek mellett a rábacsanaki gyerekek is tanulnak. Az óvoda önálló intézmény, amely szintén két falu – Egyed és Sobor – gyermekeit fogadja be. Ugyanakkor a gyerekek mellett az idősekre is gondolnak az önkormányzat vezetői: megszervezték a házi gondozást, a szociális étkeztetést és működik az idősek klubja is a faluban.

– Arra törekszünk, hogy a nehéz gazdasági helyzet dacára a legfontosabb fejlesztéseket elvégezzük – fogalmazott Vadosné Varga Katalin. – Ezt azonban csak pályázati támogatással tudjuk megtenni. Ily módon 3,4 millió forint önrészből és 2,8 milliós pályázati pénzből felújítottuk a Béke utca útburkolatának első szakaszát. A ravatalozó rendbetéte-
lének költsége 2,3 millió forint, melyből 1,4 millió a pályázati támogatás. Egy helyi vállalkozó jelentős anyagi segítségével sikerült felújítani az ifjúsági klubot. A Fő utcán pedig a Magyar Közút Kht. elkészítette a csapadékvíz-elvezető árkot.

A polgármester elmondta, Egyed azon kevés település közé tartozik, ahol még működik a tejcsarnok. Ez pedig azt jelenti, hogy van mit átvenni. A falubeliek remélik, hogy ez a helyzet nem változik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz egynapos műtéten már túl vannak

Kapuvár - Az augusztus elejével indult egynapos sebészeten már a kétszázadik műtéten vannak túl a… Tovább olvasom