Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyed: A környék egyik legélhetőbb községe

Egyed polgármestere szerint tizenhárommilliós hiányuk kezelhető mértékű. A településen szinte minden intézmény működik, a község vezetője szerint Egyed „összkomfortos" falu.

Kezelhető mértékűnek tartja a település tizenhárommillió forintos költségvetési hiányát Vadosné Varga Katalin egyedi polgármester. Az alig 570 lakosú kistelepülés polgármestere már harmadik ciklusában dolgozik, ám mint mondta, a büdzsé hiánya nem új keletű, volt ennél már több is. A költségvetés kiadási oldalán 69, a bevételin 55,7 milliót mutatnak a községháza könyvei. Vadosné szerint a működési hiányt az intézmények finanszírozása miatt görgetik maguk előtt. Ám megjegyezte, a településnek csak csekély összegű hitele van.

– Egyébként is takarékosan gazdálkodunk. Ennek jele a Soborral és Pásztorival együtt működő körjegyzőség, vagy a napokban a kistérségnek átadni szándékozandó szociális ellátás is – mondta a polgármester. Hozzátette, a működési hiányt önhikivel és forráshiányos pályázatokkal is igyekeznek csökkenteni. – Mindezek ellenére azt kell mondanom, Egyed „összkomfortos" falu, hiszen mindenünk megvan, ami az itt élők kényelmét, vagy akár mindennapjait szolgálja – mondta Vadosné Varga Katalin. Meglévő intézményeikre, alsó tagozatos iskolájukra és a Szillal társult tagóvodára is büszke a település polgármestere. Ezenkívül helyi háziorvosuk, postájuk, takarékszövetkezetük, boltjaik és vendéglőik vannak.

– Még működik a tejcsarnokunk is, ami a környéken szinte „egyedi" esetnek számít – tette hozzá Vadosné.

Idei terveikről szólva hangsúlyozta, az ínségesebb évek után bízik a kormányban. – Templomfelújítást, a tavalyihoz hasonló járdaépítést és a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítását tervezzük az idei évre – mondta. Utóbbi kettőt kardinális kérdésnek nevezte. Pályáznak a temető urnafalkerítésének kiépítésére, ám belterületi útjaik rendben vannak. Hozzátette, ugyanez a külterületi utakról nem mondható el, azok javítására az egyedi polgármester a gazdák segítségére (is) vár.

– Mindemellett nem gondolom, hogy eredményeinket csak a mostani testületnek köszönhetjük, elődeim jó munkája is kellett ahhoz, hogy véleményem szerint a környék egyik legélhetőbb községét mondhatjuk magunkénak – mondta az egyedi polgármester.

Egyedi iskola: A község vezetője büszke a működő intézményeikre.
Egyedi iskola: A község vezetője büszke a működő intézményeikre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztusig lezárják a Kis-Rába hidat

A híd felújítása miatt március 21-től augusztus végéig terelőúton lehet Beled felé közlekedni. Tovább olvasom