Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Egy zsákfalu mindennapos gondjai

Mérges polgármestere szerint számukra a több rábaközi települést érintő lassúforgalmú út megépítése jelentette volna a kibontakozást, a zsákfalu jelleg megszűnését. Úgy véli, ez az elképzelés meghiúsul.
Eléggé próbára teszi manapság a járműveket a Mérgesre vezető út, melynek állapota jócskán hagy kívánnivalót maga után. Tetézi a bajt, hogy a faluból kifelé is csak ugyanazon lehet közlekedni, lévén Mérges zsáktelepülés. Ezért gyakran mérgelődnek, akik rendszeresen arra kénytelenek autózni.

Dombi László polgármester amiatt is bosszankodik, hogy – szerinte – meghiúsulni látszik a több rábaközi települést érintő lassúforgalmú út építése. Mérges első embere úgy véli, hogy elhúzták a mézesmadzagot az orruk előtt.

Falugondnoki szolgálat

– Számunkra ez az út jelentette volna a kibontakozást, a zsákfalu jelleg megszűnésével, ráadásul Győr és Csorna között minden településnek előnyös lett volna – mondta haragosan a mérgesi elöljáró, aztán témát váltott. – Fejlesztésre nincs pénzünk, hisz saját bevételünk sincs, az állami normatívából élünk. Öröm viszont, hogy működik a falugondnoki szolgálat. A gépkocsit saját erőből vettük, mivel az ötödik pályázaton sem sikerült nyerni. Most pedig viselnünk kell a terheket. Ez persze megnyugvás a helyiek számára, hisz a falugondnok sokat segít az időseknek. Ráadásul olyan szűkös a költségvetésünk, hogy ezzel az egy emberrel próbálunk megoldani minden feladatot. Jó néven vették az idősek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás bevezetését is.

Szerencsére éles helyzetben még nem kellett kipróbálni.
Mérges a rábacsécsényi körjegyzőséghez tartozik, s miként Dombi László fogalmazott, a két település emberemlékezet óta együttműködik a közigazgatás terén. A kisfalu csatornával és gázzal ellátott, olyan helység, ahol a csend, a nyugalom valóban meghatározó.

Egy-egy hetet töltenek itt

– Vannak, akik – magyarok és külföldiek egyaránt – éppen ezeket az előnyöket fedezték fel, házakat vásároltak. Ám – tisztelet a kivételnek – tapasztalataink nem éppen kedvezőek velük kapcsolatban. Egy-egy hetet eltöltenek itt, aztán eltűnnek, mintha semmi kötelezettségük sem lenne. Télen a hóeltakarítást, nyáron a fűnyírást hanyagolják el – fűzte hozzá a polgármester, aki szólt arról is, hogy mostanra kilencvenkettőre emelkedett a lélekszám a korábbi nyolcvanhétről.


– Hol van már az az idő, amikor a lélekszám meghaladta a háromszázat. Az 1920-as években ennyi lakója volt Mérgesnek. Az iskola az 1960-as évek elején szűnt meg, én még itthon tanultam – emlékezett. – Jelenleg a mérgesi gyerekek a rábacsécsényi óvodába és iskolába járnak. Az óvodások a falugondnoki busszal utaznak.

Idén rendezési terv

A falu vezetője szerint várhatóan idén elkészül a település rendezési terve, ami azért fontos, mert vannak olyan területeik, amelyek közművesítettek ugyan, de külterületi szántóként szerepelnek. Ezt a helyzetet szeretnék mielőbb megváltoztatni. Szükség lenne önjáró fűnyíróra is, mivel közel másfél hektár az a közterület, amit rendbe kell tenni.

Dombi László 1990 óta látja el a polgármesteri teendőket. Arról még nem határozott, hogy kellő bizalom esetén folytatja-e a munkát. Azt mondta, őszig még van idő dönteni a személyét érintő ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitellel is számolnak a rábasebesiek

Rábasebesen az önkormányzat tervei között szerepel a tűzoltószertár felújítása, temetői járdaépítés… Tovább olvasom