Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Egy pecsét hiányzott

Borsodiék csütörtökön Acsalagról indultak Osliba rokonlátogatóba. A hansági falu helyett azonban a határőrség jánossomorjai kirendeltségén kötöttek ki, ahonnan csak pár óra elteltével, a magyarországi rokonok közbenjárására engedték el őket.
Borsodiék

– Határőrök igazoltattak bennünket Osli és Acsalag között – idézte fel a történteket Borsodi István. – Az útlevelem nálam volt, de a fiam a testvéremnél felejtette a sajátját. Visszamentünk érte és átadtuk a határőröknek, mire közölték velünk, hogy nincs benne a belépést igazoló pecsét, ezért illegálisan tartózkodunk az országban. Hosszas telefonálgatás után végül Jánossomorjára vittek bennünket, ahol egy jó darabig egy irodában várakoztunk, majd egy rácsos fogdába kísértek bennünket.
Borsodi István hiába kért magyarázatot és bizonygatta, hogy legálisan, határátkelőn keresztül jöttek be, nem foglalkoztak velük.
– Úgy éreztük, mintha valami szörnyű bűnt követtünk volna el, mert nem tudtuk, hogy mivel érdemeltük ki ezt az eljárást – folytatta a norvégiai magyar. – Közben mobilon értesítettük az acsalagi rokonságot, akik eljöttek Jánossomorjára és ezután rövidesen el is engedtek bennünket. Az igazsághoz tartozik, hogy mikor távoztunk, elnézést kértek tőlünk. Az biztos, hogy az ilyen intézkedések nem öregbítik Magyarország hírnevét.
Borsodi Stefan szerint Norvégiában jó szívvel vannak a magyarok iránt, a norvégok szeretik az országot.
– Örömmel jöttem Magyarországra, mert kíváncsi voltam édesapám szülőhazájára – mondta Stefan. – Most azonban máshogy látom a helyzetet, hiszen a rács mögött eltöltött három óra után úgy gondolom, hogy ebben az országban sok minden nem változott meg. Hallottam történeteket a „régi" Magyarországról, de nem gondoltam, hogy ilyenek még ma is megtörténhetnek. Nem hiszem, hogy mostanában újra eljövök ide.

Kellemetlen, de jogszerű

Borsodiék panaszára megkeresésünkre a Győri Határőr Igazgatóságon Cseri József ezredes, igazgatóhelyettes reagált.
– Csütörtökön a térségben idegenrendészeti ellenőrzést tartottunk, melynek kapcsán kollégáim igazoltatták az urakat – mondta Cseri József. – Az okmányok alapján a helyszínen nem lehetett megállapítani, hogy jogszerűen tartózkodnak-e Magyarországon, mivel a beutazásra és tartózkodásra vonatkozó hatósági bejegyzés hiányzott. Ezért a tisztánlátás miatt munkatársaim bekísérték őket a jánossomorjai határőrizeti kirendeltségre. Elismerem, hogy ez nem mindennapos és kellemes eljárás, de mindenképpen jogszerű intézkedés volt. Jánossomorján a kollégák tisztázták itt-tartózkodásuk jogszerűségét és kiderült, hogy valóban hivatalosan, Sopronnál lépték át a határt, mint ahogy azt ők is elmondták. Úgy tűnik, hogy Sopronban történt mulasztás, amikor az ott eljáró munkatársunk valamilyen okból, figyelmetlenségből nem bélyegzett az útlevelükbe. Miután ezt megállapították, egy igazolást állítottak ki a kirendeltségen és továbbengedték a norvég állampolgárokat.
Cseri ezredesnek felvetettük: ha az intézkedés jogszerű is volt, valóban szükség volt-e arra, hogy három órán keresztül az előállító-helyiségben, zárt ajtó mögött tartsák apát és fiát.
– Valóban, ezt szakmailag én is egy kicsit túlzásnak tartom, amiért eljáró kollégáim nevében is elnézést kérek Borsodi úrtól és fiától – jelentette ki Cseri József, aki hozzátette: amennyiben Borsodiék panasszal kívánnak élni, úgy azt az igazgatóságon hivatalos bejelentéssel megtehetik, és akkor a határőrség részletesen is kivizsgálja az ügyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogság az élő múlt töredékeiből

Mária néni és Sándor bácsi életét negyven évvel ezelőtt Csornán fonta egybe a sors. Előtte… Tovább olvasom