Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

''Egy meccsnek akkor van vége, ha lefújták''

Január elején ünnepelte 120 éves fennállását a kapuvári kórház. A jubileumi ülésen váltotta egymást az intézmény volt és jelenlegi igazgatója.
Január elején ünnepelte százhúsz éves fennállását a kapuvári kórház. A jubileumi ülésen váltotta egymást az intézmény volt és jelenlegi igazgatója. A Lumniczer-kórház jövője kétséges.

– Éppen százhúsz éve, 1887. január elsején avatták fel az akkor harmincágyas Sopron vármegyei kórházat – ismertette a kezdeteket a dolgozók előtt a kapuvári kórház leköszönő igazgatója, dr. Ballagi Farkas. Az intézményvezető a jubileumi gyűlésen röviden vázolta a több mint egy évszázados kórház történetét.

Eszerint a báró Berg Gusztáv alapította egyesület százhuszonhét helyi vállalkozóval, tizenhétezer ezüstforintból hozta létre Sopron vármegye egyik első közkórházát. Az intézmény területét az Esterházy család térítésmentesen biztosította. A kórház leköszönő vezetője elmondta: 1928-ban a megye első tüdőosztálya kezdett működni az intézményben, a jelenlegi érosztály épületében, majd az ötvenes évek közepén gyermekosztállyal bővült a kórház eredetileg bölcsődének szánt része.

A hatvanas évek elején új sebészettel egészítették ki az intézményt, de az évtized végén elvitték a tüdőosztályt. A hetvenes évek közepétől egészen a nyolcvanas évek elejéig tartott a kórház belső rekonstrukciója, modernizációja. Az intézmény százéves jubileumán már kétszázhúsz ággyal dolgoztak a kapuváriak és ekkor vették fel a város szülötte, dr. Lumniczer Sándor nevét.

Közben az intézmény területe három hektárra bővült, s a kilencvenes évek elejére korszerű műtőkkel is felszerelték. Ekkortól már több alapítvány is segíti a munkát. Dr. Ballagi Farkas elmondta: ebben az időben – ritka országos kivételként – térítésmentesen megkapták a munkásőrség egykori épületét, melyben a mai napig a tüdőgondozó üzemel. A kilencvenes évek közepén – több mint százmillió forintos pályázati támogatásból – megépült az új, hatszáz négyzetméteres épületrész, ahol a szülészet munkatársai dolgoznak.

A leköszönő főorvos hozzátette: ezekben az években kétszer is ágyszámcsökkentésre kényszerültek. Közben ismét új épülettel gazdagodott a kapuvári kórház, a szakminisztérium a rábaközieknek ítélte a dénesfai intézményt, melynek rekonstrukcióját azóta sikerrel befejezték.

Évente ötezer fekvő és közel kétszázezer járó beteget látnak el Kapuváron. Nyolcvankilenc százalékos ágykihasználás mellett ötszáz sebészeti és ötszáz nőgyógyászati műtétet végeznek, valamint kétszáz szülést bonyolítottak le. A kórházban jelenleg háromszáz munkatárs dolgozik.

A kilencvenes évek végére ISO-minősítést szerzett a kapuvári kórház, ekkorra azonban már a fenntartó önkormányzat is tízmilliókkal támogatta intézményét. A kétezres évek ismét ágyszámcsökkentéssel, valamint az úgynevezett mátrixrendszer bevezetésével köszöntenek az ekkorra kétszázhetven ágyas Lumniczer-kórházra. Ezekben az években a Kék Forrás Alapítvány teljesen felújította a gyermekosztályt és helikopterleszálló létesítésére kaptak engedélyt a kapuvári vezetők.

A kétezres évek elején jött az azóta már „százszor is elátkozott" egészségügyi bérfejlesztés, hiszen ahogy Ballagi főorvos hangsúlyozta: az ötvenszázalékos béremelésnek csak a kezdetén kapták meg az állami segítséget, több éve az intézmény saját erőből gazdálkodja ki a szükséges keretet. 2002 után az országban az első öt között kerültek be az úgynevezett reorganizációs programba, ekkor a bevétel 75 százalékát fordították a bérekre. 2006-ban újabb megvonások sújtották az intézményt.

Az elmúlt év december elejétől már önkormányzati biztos felügyelte gazdálkodásukat. – Anyagi helyzetünk javítása és a hagyományok fenntartása érdekében tavaly baráti kör létrehozását határoztuk el – mondta Ballagi főorvos. Decemberben újabb húsz aktív ágyától vált meg a kórház, mintegy húszmillió forint támogatást szerezve ezzel. A százhúsz éves történetet egy szomorú mondattal zárta a leköszönő vezető: „Jön a struktúraváltás!"

Az intézmény új vezetője, dr. Benedek Zoltán szerint embert próbáló idők elé néznek Kapuváron, bár kijelentette: „Egy meccsnek akkor van vége, ha lefújták."

Dr. Ballagi Farkas lapunk kérdésére elmondta: aktív nyugdíjaséveket tervez, már kapott meghívásokat különböző előadások tartására, valamint a kórház ápolási osztályán folytatja orvosi praxisát. Hozzátette: reményei szerint később mint páciens is visszajárhat a működő kapuvári kórházba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyopáros: őszinte szándékhoz őszinte beszéd

Gyopáros Alpár csornai alpolgármester írásban reagált Papp József országgyűlési képviselő… Tovább olvasom