Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Egy kistelepülés nagy kincsei Osliban

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata a helyi önkormányzattal közösen szervezte meg a nyolcadik Rábaköz-kutatók napját a községben.

A település szülötte, dr. Varga József helytörténész mutatta be Osli több évszázados történetét. Kapui Béláné és Varga Gézáné a híres osli papucs- és szatyorfonás mesterfogásaira tanították a közönséget, illetve Rinner Jenő vesszőműves munkáit is megnézhették.

Megcsodálhatták az 1690-ben Kismarton várából Osliba került Mosolygó Madonna-kegyképet.

A helytörténészek a Szent László- és Szent Gellért-ereklyékkel is rendelkező osli templomban.
A helytörténészek a Szent László- és Szent Gellért-ereklyékkel is rendelkező osli templomban.


A Szent László- és Szent Gellért-ereklyékkel is rendelkező osli templom építéseiről és belső terének nevezetességeiről dr. Szaradits József plébános és Varga József beszélt.

A helytörténet-kutatók közelről is megcsodálhatták az 1690-ben Kismarton várából Osliba került Mosolygó Madonna-kegyképet. A szakrális emlékek után Rinner Jenőné vezetésével az iskolában kialakított helytörténeti gyűjteményt nézték meg, ahol az 1798-ban felszerelt toronyóra szerkezete is látható.

A programok zárásaként az első világháborús emlékműnél Varga József beszélt az emlékmű felállításának előzményeiről, majd Simon Alexandra felolvasta Eöri János egykori plébános 1938. augusztus 20-án elmondott avatóbeszédét. A diáklány elszavalta dédapja, Horváth József második világháborúban írt verseit is. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a virágokat Csornán

Tolvajok rövidítették meg a napokban a Vilmos Park kft.-t, vagyis a városlakókat. Tovább olvasom