Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Egy kilométer járda újul meg

Győrsövényház - Csaknem 15 millió forintos beruházásból majd egy kilométer járda újul meg Győrsövényházon ősszel. A kivitelezőnél a lakók is megrendelhetnek kisebb munkákat.

– Az elmúlt évek legnagyobb fejlesztésének előkészítése folyik a községben – tájékoztatta a Kisalföldet Hokstok Imre győrsövényházi polgármester. Az önkormányzat tavasszal sikerrel szerepelt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán, és a céljellegű decentralizált előirányzatból 10 millió 315 ezer forint támogatást nyert el a Petőfi Sándor utca „alsó falui" szakaszának felújítására. Ehhez 4 millió 420 ezer forint saját erőt kell hozzátenni. A pénzből kétszer 480 méter, rendkívül rossz állapotban lévő járdaszakasz újul meg. A kényelmesebb közlekedést szolgálja, hogy az átlagos szélesség másfél méter lesz, valamint hogy járdaszegélyt is beépítenek.

A polgármester elmondta, hogy a kivitelezővel a képviselő-testület döntése értelmében úgy állapodtak meg, hogy – természetesen térítés ellenében – köteles elvégezni a lakók által megrendelt kisebb munkákat, például kocsibejárók és otthoni járdák aszfaltozását. Az igényeket a polgármesteri hivatalban kell bejelenteni szeptember 14-ig.

Hokstok Imre arról is beszámolt, hogy rendkívül nehéz döntés meghozatalára kényszerültek idén: ősztől hatvan év után megszűnik a nyolcosztályos általános iskola a községben. Az alsó tagozat a kónyi Deák Ferenc-iskola tagintézményeként működik tovább, a felsősöket pedig Kóny fogadja. A gyerekek utaztatásáról a Kisalföld Volánnal egyeztek meg: a cég menetrend szerinti közvetlen iskolabuszjáratokat indít a két település között, Fehértó és Markotabödöge érintésével.

Az okok között a gyermeklétszám csökkenését, valamint a drasztikusan változó állami finanszírozást említette a polgármester. Utóbbira példa, hogy az elmúlt tanévben 18,5 millió forint állami támogatás érkezett a nyolcosztályos iskola fenntartására, az újban pedig csak 10,5 millió jött volna. A településvezető megjegyezte: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések számára kiírt pályázaton (önhiki) idén 27 millió forintot nyertek, ami azonban csak arra elegendő, hogy az önkormányzatnak ebben az évben takarékos gazdálkodás mellett ne legyenek működési gondjai. A szabályok változása miatt már most biztos, hogy jelentős összegű hitel felvételére kényszerült volna Győrsövényház, ha változatlan formában működik tovább az általános iskola, ami kezelhetetlen helyzetet eredményezett volna.

Falunap a 3+2 zenekarral

Győrsövényházon hagyományosan augusztus utolsó szombatján, afféle nyárbúcsúztatóként rendezik meg a falunapot, amelyen tavaly – részben az Apostol együttes fellépésének köszönhetően – mintegy háromezren vettek részt. Idén az augusztus 25-i rendezvényen a sok színes, szórakoztató és gyermekprogram mellett a lakodalmas rockot játszó 3+2 zenekar ad másfél órás élő koncertet. A falunapra a helybelieken kívül várják a községből elszármazottakat és a környékbeli településeken élőket is.

Hancz Gábor

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Bősárkány mellett

Halálos baleset történt hétfőn kora este a 86-os főúton, Bősárkány közelében. Az áldozat egy csornai… Tovább olvasom