Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Egy iskola működik két faluban

A falu fejlődése szempontjából előnyös, hogy negyedik osztályig helyben tanulhatnak a kisdiákok – állítja két tóközi település polgármestere. Ezért minden feltételt igyekeznek biztosítani számukra.

S úgy tűnik, végül minden érintett számára elfogadható megoldást sikerült találni az alsó tagozat megtartására a közösen fenntartott Bezi–Fehértó Általános Iskola Művészeti Oktatási Intézmény és Óvoda keretében.

– Az iskola megléte az egyik alapja a falu fejlődésének, amely most kapta meg az önálló továbbműködéshez szükséges engedélyt. Az önkormányzat mindent megtett az intézmény megtartásáért – mondta Bősze Kolozs, aki szerint az oktatás személyi és tárgyi feltételei adottak. Például az iskolaépület alig múlt tízéves. Állaga kiváló, az óraközi szüneteket a gyerekek kulturált körülmények között, rendezett udvarban, bitumenes kézilabda- és teniszpályán töltik.

A polgármestertől azt is megtudtuk: a lakosság számának növelése érdekében kedvezményesen vásárolható telkekkel kívánják támogatni a letelepedni szándékozó fiatalokat, ugyanakkor az üres házak megvásárlását is tervezik s az épületeket gyermekes családoknak értékesítenék. A településen nincs helyi adó, várják a letelepedni szándékozó vállalkozókat, mert szeretnének munkalehetőséget teremteni, elsősorban a gyesről visszatérő kismamáknak. Az önkormányzat saját épülettel és telephelynek való telekkel is rendelkezik.

Dóra Vilmos iskolaigazgató elmondta: egy intézményben, de két telephelyen – Bezin és Fehértón – folyik az oktatás. A felső tagozatosok Enesére járnak.
– Olyan szolgáltatásokat tudunk nyújtani, amire egyes nagyiskolák sem képesek – tette hozzá az igazgató. – A művészeti oktatás keretében – amelyen az Enesén tanuló felsősök is részt vehetnek – a gyerekek megtanulhatnak játszani gitáron, szintetizátoron, elsajátíthatják a modern táncot és a képzőművészet alapelemeit. Nemzetiségi nyelvként napi egy órában oktatjuk a német nyelvet, amit az informatikával és környezetvédelemmel együtt kiemelten kezelünk. Iskolánkban minden tanulóra jut egy számítógép.

Az igazgató szerint jelenleg a tanulólétszámban demográfiai hullámvölgy mutatkozik, de a letelepedőknek is köszönhetően három-négy év múlva várhatóan megduplázódik a létszám.
Tóth Alice, Fehértó polgármestere úgy vélte: a falu jövője szempontjából is kedvező, hogy az alsó tagozatosok helyben tanulhatnak. Az önkormányzat minden feltételt igyekszik maximálisan biztosítani a kisdiákok számára.

Tagiskola lesz

Egyed. Szeptembertől várhatóan a szili Szent István Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagiskolájaként működik az egyedi iskola. Vadosné Varga Katalin polgármester elmondta, hogy tárgyalnak a sziliekkel és minden remény megvan a megegyezésre. Ha tető alá kerül a megállapodás, akkor a helybeli és a rábacsanaki alsósok maradnak az eddigi helyükön Egyeden, a felső tagozatosok pedig – akik jelenleg még Rábacsanakon tanulnak – Szilba járnak.

Bezi kisiskolások: Továbbra is a lakóhelyükön tanulhatnak kulturált körülmények között, rendezett udvarban, bitumenes kézilabda- és teniszpályával.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váratlanul ment el

Elhunyt Pájer Imre, a Csornai Nevelési és Oktatási Központ igazgatója, a megye ismert és elismert… Tovább olvasom