Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Egy gyászhír margójára

Nekrológ Szalay Endre emlékére.

"Házasságom révén az utóbbi két évtizedben gyakran megfordultam a megyéjükben lévő Rábacsanakon. Ilyenkor apósom, Szalay Endre (1920-2010) ismételten kezembe nyomta a Kisalföld egy-egy példányát. Miközben fehívta a figyelmemet annak egyik vagy másik cikkére, képet kaptam arról is, hogy újságjuk, az országos problémák mellett, mennyire széleskörűen ad teret a megyében élők gondjainak, örömeinek - legyen az: születés, iskolai eredmény, ballagás, házasság, családi évforduló vagy temetés.

Sajnos, legutóbb én is részese voltam egy olyan eseménynek, amely bekívánkozott volna újságjuk oldalaira. - Apósom ugyanis a 90. évének a betöltése után két hónappal meghalt. 13 éve súlyos beteg, 9 éve özvegy volt. 3 gyermek, 5 unoka, 4 dédunoka maradt utána. Temetésén kint volt a fél falu. Szólt a harang, lobogott a gyászzászló, égtek a mécsesek lángjai, ismételten elhangzott, hogy imádkozzunk az elhunyt lelki üdvéért. Személyéről azonban nem sok szó esett, pedig életútja, a falu vezetőjeként vállalt több évtizedes eredményes munkája megérdemelt volna egy rövid méltatást. Már csak azért is, mert ma már viszonylag kevesen tudják, hogy az 1930-as években béreslegényként került a faluba, ahol szorgalma, munkaszeretete miatt hamar megkedvelték. Később pedig határozottsága, egyenes jelleme és kiváló szervezőkészsége révén a falubeliek között komoly tekintélyt szerzett.

Ezért az 1950-es évek végén, a termelőszövetkezet megszervezésekor őt választották elnöknek. A kezdeti évek sikerei után azonban elvárták tőle, hogy tagja legyen a pártnak is, amire viszont nem volt hajlandó. Erre a járási pártbizottság leváltotta, és a tanácsi apparátusba helyezte. Az 1960-as, 1970-es években aztán közel két évtizedig volt Rábacsanak tanácselnöke. Ezalatt az idő alatt felújították és kibővítették az iskolát, átalakították a kultúrházat, buszmegállót, óvodát, öregek napközi otthonát, ravatalozót építettek, jelentős hosszban járdákat fektettek le. Közben Szalay Endre folytonosan ütközött a felsőbb szintű párt- és tanácsi szervekkel, mert azok át nem gondolt, a falunak gyakran kárt okozó intézkedéseit, lelkiismeretére hallgatva, nem volt hajlandó végrehajtani.

Nyugdíjba vonulása óta ugyan három évtized telt el, de a faluért tett szolgálataira még ma is sokan emlékeznek. - Egyre többen azonban már csak hallomásból, mint azok a rábacsanaki óvodás gyerekek is, akik a 90. születésnapján, egy nagy tortával a kezükben, felköszöntötték" - írta Dr. Róna Tivadar.

Olvasóink írták

  • 1. gabika86 2010. július 16. 13:34
    „Szép történet, jó volt hallani róla.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyűzenei hétvége Kónyban

A hétvégén rendezték meg Kónyban a második könnyűzenei fesztivált. Tovább olvasom