Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Egy gőzgép okozta a tűzvészt

Éppen 120 éve hatalmas tűzvész pusztított Veszkényben: a falu kétharmada lett a lángok martaléka.

Az épületekben tetemes kár keletkezett, s a tűz egy halálos áldozatot követelt. A tragédia emléke ma már alig pislákol.

A báró Berg Gusztávval kapcsolatos kutatásai során érdekes és a mai könyvekben fel nem lelhető történetre bukkant Pavlóczki Béla kapuvári helytörténész. A kutató a korabeli sajtót böngészve egy veszkényi tűzvész leírására bukkant: 1894-ben leégett a falu kétharmada, több száz ház és egy helyi lakos esett a lángok martalékául.

– Százhúsz éve, 1894 júliusában hatalmas tűzvész pusztított Veszkényben. Az uradalmi major tehénistállójának teteje kapott lángra, feltehetően a gépház kéményéből kipattant szikra miatt – kezdte a régi történet felidézését Pavlóczki Béla. A munkások azonnal észrevették a bajt, s a nádtető külső részén el is oltották a tüzet, viszont az épület belsejében a lángok továbbterjedtek. A cselédek egy sánta marha kivételével az összes állatot ki tudták terelni az épületből még a tetőszerkezet összeomlása előtt. Az orkánerejű szél azonban az istállótól ötszáz méternyi távolságban lévő veszkényi házak nádtetőire is tovavitte a tüzes pernyét, ami aztán lángba borította a települést.

Egy korabeli locomobil, melyhez hasonló okozhatta a veszkényi tűzvészt.
Egy korabeli locomobil, melyhez hasonló okozhatta a veszkényi tűzvészt.

– A faluban csak a templomtól és a plébániától északra található házak nem váltak a lángok martalékává, Veszkény kétharmad része leégett. Ez 119 ház és 140 melléképület megsemmisülését jelentette – mondta Pavlóczki Béla.

A tűz keletkezésekor – délután fél háromkor – minden ember a földeken dolgozott. Az óriási szél miatt Kapuvár, Babót, Osli és Szárföld tűzoltói csak mentési munkákat tudtak végezni. A tűzvésznek egy halálos áldozata is volt.

Az eset kivizsgálása után arra a következtetésre jutottak, hogy rendeltetésszerűen üzemelt a négy éve működő, 3 lóerős „locomobil". A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az uradalmi istálló melletti gépházban az erőgép kéményének kürtője megfelelő szikrafogóval volt ellátva, és az épület teteje is megfelelt a tűzbiztonsági előírásoknak. Megállapították, hogy a tűz véletlen szerencsétlenség következménye volt.

Korabeli képeslap Veszkényből.
Korabeli képeslap Veszkényből.

A tűzesetet követően „segélybizottság" alakult, melynek elnökévé Kovács Antal főszolgabírót választották. Berg Gusztáv ezerkétszáz forintot, a veszkényi intéző, Seligmann Kelemen pedig háromszáz forintot adományozott a falunak. Kovács Antal akkori segélybizottsági elnök tájékoztatása szerint 1894. augusztus 5-ig 4276 forint és 49 krajcár gyűlt össze a tűzkárosultak javára.

Maga a tűzvész – talán a 120 évnek hála – nem nagyon forog közszájon Veszkényben. A község egykori tanítója, a 82 éves Németh Ernő lapunknak elmondta: 1901-ben született édesanyja, még hallotta a történetet, miszerint a jelenlegi Széchenyi utca – melyet akkoriban „kertaljának" hívtak – egy nagy tűzben leégett.

– Édesanyám házánál az istállóban volt egy megfeketedett mestergerenda, melyet vélhetően az utcát elpusztító tűzből mentettek meg – mondta Németh Ernő, aki a helyi önkéntes tűzoltók számára készült beszámolójában is megemlékezett a 120 évvel ezelőtti tűzvészről. – Egykori öregek szerint a falu szélső, Szaradics- féle háza kapta a lángokat, onnan terjedt az egész utcára, ahol még a temető fakeresztjei is leégtek – mesélte Ernő bácsi.

Ahogy a helytörténésztől megtudtuk, a veszkényi tűz még a nemrég megjelent falutörténeti kötetben sem szerepel. Napjainkig sem jelent meg erről szóló híradás. Pavlóczki Béla a korabeli sajtó hírei alapján rekonstruálta a történetet. A kapuvári helytörténész ősszel megjelenő – Berg Gusztávról szóló – könyvében az említetthez hasonló, napjainkra elfeledett történetek is olvashatók majd.

 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ászokkal őrzi a falu a hagyományt

Hatodik alkalommal rendezték meg a tóközi településen a hagyományok napját. Tovább olvasom