Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Egy gartai asszony vásárolta meg a ferencesek telkét az 1910-es években

A napokban tárják a nyilvánosság elé a kapuvári ferences rendház és templom történetét. Az 1941-ben épült ház telkét egy gartai asszony vásárolta meg saját pénzén. A rendházat 1950-ben megszüntette a rezsim, a rendház történeti könyvét negyven évig rejtegették Gartán.


Egy kapuvári fiatalember, Kocsis Géza tollából a napokban jelenik meg a „Ferencesek Kapuváron, az Assisi Szent Ferenc-béketemplom és rendház története 1941–1949-ig" című hiánypótló könyv. A szerző Kapuvár egyik máig nem teljesen ismert helytörténeti momentumát dolgozta fel, melyben az ismert Brúnó atya által igazgatott templom története elevenedik meg a gartai alapító asszonytól egészen a kilencvenes évekig, amikor a rendház könyve visszakerült méltó helyére, a ferences templomba.

Kocsis Géza: Könyv a város egyik rejtett épületéről.
Kocsis Géza: Könyv a város egyik rejtett épületéről.

– A ferences rendházat és templomot 1941-ben szentelték fel, ám a kezdetei ennél is érdekesebbek – kezdte Kocsis Géza. Egy gartai asszony, Kováts Örzse még a 1910-es években vesztette el testvérét egy balesetben azon a helyen, ahol jelenleg a templom áll. Örzse néni, egykori elmondása szerint, egyik imája alkalmával, Szent Ferenc ihletésére határozta el, hogy a ferenceseknek templomot állíttat.

– A gartai néni évtizedekig gyűjtögette szerény pénzecskéjét, amiből a negyvenes évek elejére aztán megvásárolta a templom telkét. A végére már számos segítője is akadt, ám Örzse néni büszkén fotóztatta magát az elkészült rendház és templom előtt 1941-ben – mondta Kocsis Géza. Az Assisi Szent Ferenc-béketemplom és rendház aztán 1941-től egészen 1949-ig működött, majd 1950-ben politikai indokok miatt a megszüntetett szerzetesrendek között a ferencesek is feloszlottak, így a rendház is befejezte működését Kapuváron. A templomba aztán Horváth Brúnó atya került (2012-ig), aki próbálta a ferences templom egykori miliőjét megőrizni.


Kováts Örzse büszkén fényképezkedett a kész rendháznál, mely 1941-ben készült el. Fotó: A könyv felvételei
Kováts Örzse büszkén fényképezkedett a kész rendháznál, mely 1941-ben készült el. Fotó: A könyv felvételei


Kocsis Géza kutatásait nagyban segítette Brúnó atya mellett a rendház egykori könyve, melyet 1990-ben Kiss Erzsébet, egy gartai hölgy juttatott vissza méltó helyére.

– A rendház könyvét a kommunista hatalom 1950-ben elégette volna. A kézzel írt alkotást Gartán rejtegették az államhatalom elől – mesélte a részleteket Kocsis Géza. Hozzátette, a jelenlegi templom a ferences rend tulajdonába került vissza, ám a rendnek jelenleg nincs annyi tagja, hogy a kapuvári rendházat újra működtetni tudja.

A templom és rendház történetéről szóló könyvet csütörtök este mutatják be a nagyközönségnek a Gartai Népfőiskolán, este hét órától.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szolgáltatás segíti a kapuvári gyerekeket

Beszédproblémákkal, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekeket vár az új kapuvári pedagógiai szakszolgálat. Tovább olvasom