Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Egy forintért sem kell a telek

Jelképes, egyforintos áron kínálja építési telkeit két rábaközi önkormányzat. Vásárló mégsem akad, Rábakecölben csupán egy ház épül „forintos" házhelyen. Vágon egy sem.

Jelképes összegért, egy forintért kínált házhellyel próbál két rábaközi önkormányzat is letelepedőket a faluba csábítani. A feltétel csupán a beépítési kötelezettség, érdeklődő is akad, de vásárló már nem.

Az alig kétszáz lelkes Vásárosfaluban viszont nem „győzik" az építési telkek kialakítását, annyian választanák lakóhelyül a községet.
Rábakecölben az egyik egyforintos telken már építkeznek, egy másik továbbra is eladó. A polgármester tervei között az önkormányzati házhelyek számának gyarapítása is szerepel.

– Első lépésként összegyűjtöttük a faluban, hogy ki kívánja ingatlanát eladni – tájékoztatott Tuba Erik. – Egyelőre tehát közvetítő szerepet vállalunk, vagyis bemutatjuk az érdeklődőknek a kínálatot.

A  rábakecöli képviselő-testület legutóbbi ülésén arról is döntött, a községben letelepedők támogatását a duplájára emeli. Ezek után tehát a támogatás összege nem száz-, hanem kétszázezer forint lesz. Ehhez minden gyermek után még húszezer forintot kapnak a családok. Ráadásul öt évig a kommunális adó fizetése alól is felmentést kapnak a betelepülők.

Pálffy Attila, Vág polgármestere úgy tájékoztatott, hogy évek óta próbálják értékesíteni telkeiket egy forintért, sikertelenül.
– Érdeklődés van, de a komoly szándék hiányzik sajnos – jegyezte meg. – Elsősorban vidékieket várunk a faluba, mivel a helyi családok szinte valamennyien rendelkeznek házhellyel, házzal, így az ő gondjuk megoldott. Az egyforintos telkek eladásához nem kötünk szigorú feltételeket, csupán néhány éves beépítési kötelezettség van és az, hogy nem értékesíthető tovább az ingatlan. Nem értem különben a fiatalok gondolkodását, máshol annyiért vesznek telket, amiből itt nálunk már építkezhetnének is.

Az sem igaz, hogy falunk elzárt: jó a közlekedés, sokan járnak be most is Csornára, Győrbe dolgozni.
Iskolánk, óvodánk, orvosi ellátásunk is van.  A vági önkormányzati házhelyek változó nagyságúak. Pálffy Attila azt mondja, ha szükség lenne rá, azt is vállalnák, hogy még vásárolnának házhelyeket, amiket szintén egy forintért adnának tovább. Egyelőre azonban erre nem kell költeniük.

A Rábakecöllel szomszédos Vásárosfalu önkormányzata ugyan nem ingyen adja a házhelyet, de a 200 ezer forint körüli vételárat támogatásként visszajuttatja a vásárlónak. A közelmúltban több lakóparcellát is értékesítettek, sőt, akkora az érdeklődés, hogy újabbak kialakításán fáradoznak a település vezetői.

A rábakecöli Vass László azon a véleményen van, hogy „nehéz ügy" fiatalokat csábítani a faluba.
– Munkahely kellene, de sajnos kisközségbe nem nagyon kívánkoznak a befektetők. Enélkül pedig a fiatalok nem jönnek, inkább elköltöznek. A nagyobb városokat, vagy a városhoz közelebbi falvakat keresik. Jó példa Vásárosfalu, ami nincs messze tőlünk, mégis vonzó a letelepedők előtt. Közel van Beled, ahol aki akar, talál megélhetést – mondta Vass László.
 
Cs. Kovács Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karnagy, Borax és a többiek

A negyvenöt éves fennállás ünneplésére készül Kapuvár Város Fúvószenekara. Ez alkalomból… Tovább olvasom