Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egy évig ismerkednek a renddel

Két fiatalember öltötte magára kedden este a premontrei rend fehér ruháját és kezdték meg az egy évig tartó noviciátust.

Dr. Horváth Lóránt Ödön apát celebrálta az ünnepi szentmisét.

Nagy ünnepe volt kedden este a premontrei rendnek. Két fia-
talember öltötte magára a rend fehér ruháját a csornai Nagyboldogasszony-templom búcsúján. Az ünnepi szentmisét dr. Horváth Lóránt Ödön apát, prépost-prelátus celebrálta és a fiatalokat is ő öltöztette be.

– Hiába kaptuk volna meg a megújulás lehetőségét tizenhat évvel ezelőtt, ha nem lennének a rendnek fiatal tagjai – mondta szentbeszédében dr. Horváth Lóránt Ödön. – Ők folytatják azt, amit mi elkezdtünk. A beöltözés valójában pályaválasztás, vagy mondhatjuk, pályamódosítás. Jézus Krisztus mondta apostolainak: „Nem ti választottatok engem, én választottalak titeket. Hisszük és reméljük, hogy az ő szívükben is elhangzott a szó, jöjj és kövess engem.

A prédikáció után a két fiatalember felvette a rend fehér ruháját. A beöltözési szertartásnak része volt a rendi, Szent Ágoston által megfogalmazott regula jelképes átvétele – mely szerint a premontreiek is élnek –, a szabályok, törvények elfogadása. A novíciusokat az idősebb szerzetesek köszöntötték. A premontreiek fehér ruhája a tisztaságot, az egyszerűséget, a szegénységet jelképezi. A rendalapító Szent Norbert viselte a pásztorok festetlen gyapjúból készült ruháját.
Kovács János és Boldvai Márton az egy évig tartó noviciátus során ismerkednek a rendi élettel, a szabályokkal. Ezután egyszerű – ideiglenes – fogadalmat tesznek, újabb három év múlva tehetnek örök fogadalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint hatvanmillió pályázatokon

– Fontos beruházáson van túl Győrsövényház, nemrégiben ugyanis befejeződött a polgármesteri hivatal felújítása – mondta el a Kisalföldnek a 819 lelkes tóközi falu polgármestere, Hokstok Imre. A munkálatok csaknem hatmillió forintba kerültek: 3 millió 484 ezer forintot a megyei területfejlesztési tanács céljellegű decentralizált alapjából nyert el az önkormányzat. Tovább olvasom