Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Egy évet késik az erőmű-beruházás

Kapuvár - Az engedélyezési eljárás miatt egy évet késik a kapuvári távhő kiszolgálására létesítendő erőmű építése. A szolgáltató közel négy százalékot emelt a hődíjon és egy kézbe került a város teljes távfűtési rendszere.

Az idei fűtésszezon egyik legfontosabb kérdése, hogy végre egy kézbe került a teljes kapuvári távfűtési rendszer. – Az egykori RAS Kft. jogutódja egy évre szóló szerződést kötött a kapuvári önkormányzattal, ami idén lejárt és mi már eredetileg is készültünk az átvételre – mondta a napjainkra egyedüli szolgáltatóvá vált Greenergy Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese.

Oláh Péter elmondta: az úgynevezett Osli úti rendszerre harminc-negyven magánszemély és több intézmény van rákötve, így többek közt a kórház, a művelődési központ és a gimnázium, de a piactéri butiksor is erről kapja a meleget. – Úgy vélem, a később felépítendő erőmű hatékonysága is növekedik azzal, hogy egy rendszer működik a városban.

Az említett erőművel kapcsolatban Oláh Péter kijelentette: eredeti terveikben a beruházás ez évi megkezdése szerepelt, ám az engedélyezési eljárások elhúzódása miatt vélhetően a jövő évre tolódik az építkezés megkezdése, változatlanul a húsgyár területén. – A gázmotoros erőmű helye elsőre marad, hiszen a húsgyár nemcsak mint hőfogyasztó, de nagy áramfogyasztóként is megjelenik a készülő erőmű piacán – tette hozzá Oláh Péter. A gázmotoros erőmű mellett esetleg szóba jöhet egy kisebb hasonló erőmű akkor, ha az engedélyek erre adnának csak lehetőséget, ebben az esetben nem a húsgyár területén történne a beruházás. A RAS Kft. jogutódjánál felmerült egy esetleges pellettüzelésű erőmű kapuvári létesítése, ennek megvalósítását a Greenergy is fontolóra vette, ám bioerőmű formájában.

A szolgáltató cég, követve a hazai gázár változását,  áremelési javaslattal élt a kapuvári önkormányzat felé. A képviselő-testület október elsejei ülésén végül elfogadta a hődíj 3,9 százalékos emelését, ezzel a gigajoule-onkénti összeg 2451 forintról 2470 forintra módosult.

Hét év alatt megtérül

A távfűtéssel szemben már évek óta az egyedi gázfűtés beszerelése az egyik alternatíva. Az átalakítás költségei egy hatvanhét négyzetméteres lakótelepi lakás esetén hatszázezer forint körül mozognak. Ennek a lakásnak a fűtés- és melegvíz-költsége 150 ezer forint évente. Az átalakítás után ez 62 ezer forintra csökken, tehát a különbözet alapján – változatlan gázárat feltételezve –- a beruházás hét év alatt hozza vissza az árát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Széchenyiektől az üzletelőkig

Rábasebes - Üresen áll évek óta a rábasebesi Széchenyi-kastély. A tulajdonos cégek ellen felszámolás… Tovább olvasom