Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Egy éve működik a jelzőrendszer

Beled - Egy éve működik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás Beledben. A kivonulás többnyire szív- és érrendszeri betegségek miatt történik, de hívtak már segítséget családi veszekedés és rablási kísérlet miatt is.

– Valamivel több mint egy éve – tavaly június elejével – kezdte működését Beledben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás – mondta Odoricsné Buthi Krisztina, a rendszer szakmai koordinátora. A beledi központtal működő jelzőrendszer társulás útján látja el feladatait. A társulásnak tizennégy település a tagja, melyek a kapuvári és csornai kistérségből kerültek ki (Beled, Cirák, Dénesfa, Edve, Egyed, Gyóró, Páli, Rábacsanak, Rábakecöl, Rábaszentandrás, Szany, Vadosfa, Vág, Vásárosfalu).

A feladatot a Megmentő Kht. látja el a törvény előírásainak megfelelően, huszonkét gondozónőt és négy sofőrt alkalmazva. A koordinátor kijelentette: az eltelt egy évben több mint négyszáz készüléket helyeztek ki a rászorulóknak. – A telepítésnél figyelembe vettük a települések létszámát, korcsoportját – tette hozzá Odoricsné. Eleinte igényfelmérés, majd a lakosok egyéni kérése alapján végezték a telepítést, melyet megelőzött a kérelmek felülvizsgálata (háziorvosi igazolás, állapotfelmérés, egészségügyi indokoltság).

Az időseknél és rászorulóknál lévő jelző riasztása a diszpécserközpontba fut be, ahol képzett orvosok teljesítenek ügyeletet. Az ellátási területen a gépjárművel az ügyeletes gondozónő negyedórán belül eljut a riasztás helyszínére. A segítségnyújtás során folyamatos kommunikációs kapcsolatban marad a gondozónő az ügyeletet teljesítő orvossal. – Azt azonban el kell mondanunk, hogy több esetben az idős ember csak beszélgetni szeretne valakivel, megnyugtatást vár és ezért hív segítséget – mesélte Odoricsné Buthi Krisztina. Amennyiben a jelzett probléma súlyos, úgy a diszpécserközpont azonnal riasztja a megfelelő szerveket is (mentő, rendőrség, ügyeletes orvos, hozzátartozó). A koordinátor szerint ez idáig közel negyven esetben volt szükség kivonulásra. Az indokok között leggyakrabban a szív- és érrendszeri panaszok szerepelnek. Nagy számban fordul elő az elesés miatti segítségkérés. A rosszulléten, egészségügyi problémákon kívül azonban érkezett már hívás családi veszekedés és rablási kísérlet miatt is.

Volt már „szerencséje" a segítőkhöz a beledi Gombás Lászlónénak. A nyolcvankét éves néni az elsők között csatlakozott a rendszerhez, mivel betegsége miatt nehezen mozog. – Még februárban történt, hogy a lakásban elestem és nem tudtam felkelni – mesélte az idős néni. Megnyomta a jelző gombját és a helyi segítők két-három percen belül a lakásán termettek. – Bevittek a körzeti orvoshoz, majd a vizsgálatok után haza is hoztak – mesélte a néni.

Odoricsné Buthi Krisztina hangsúlyozta: céljuk az, hogy a jogszabályi feltételeknek megfelelő, további személyeket is bevonjanak a rendszerbe. – Ez azért lenne fontos, hogy minden idős, egyedülálló, beteg ember biztonságban érezhesse magát az otthonában. A rendszer működéséhez fontos, hogy a leigényelhető normatíva mindezt lehetővé tegye – tette hozzá a koordinátor.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél házzal, de kinyitott a fürdő

Csorna - Új, ezúttal kedvező fordulatot vett a csornai „termálregény". Korábban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy idén nem tart nyitva a helyi termálfürdő, ám a napokban jó irányba változott a helyzet és vasárnap óta ismét várja a vendégeket a létesítmény. Tovább olvasom