Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Egy esetben már életet is mentett a jelzőrendszer

Kapuvár - A kistérségben bővítette szolgáltatási körét a Máltai Szeretetszolgálat keretein belül működő – több mint háromezer órát teljesítő – kapuvári támogatószolgálat. A jelzőrendszeres segítségnyújtás immár életet is mentett.
A kapuvári képviselő-testület tegnapi ülésén elmúlt évi munkájáról számolt be a Máltai Szeretetszolgálat keretein belül működtetett jelzőrendszeres házi segítségnyújtó és a támogatószolgálat vezetője. Kalmár-Szakács Katalin a rendszerről szólva elmondta, egy esetben már életmentő volt a jelzőkészülék használata.

– Kapuváron és a kilenc csatlakozott településen már hatvannyolc készülékkel dolgozunk és az elmúlt évben tizenhat riasztásunk volt – tette hozzá. A riasztások jó része rosszullét vagy elesés miatt fut be a megyeszékhelybeli diszpécserközpontba. A kapuváriak húsz percen belül nemcsak a városba, de a többi településre is kiérnek. Kalmár-Szakács Katalin hangsúlyozta, a riasztásokat követően öt esetben hívtak mentőt és ebből egyszer életmentő volt a máltaiak gyors kiérkezése. A 2006. január eleje óta működő jelzőrendszeres segítségnyújtás keretében Kapuvárra negyvenöt, Babótra öt, Hövejre négy, Vitnyédre három, Szárföldre egy, a többi csatlakozott településre két-két készüléket helyeztek ki. A közeljövőben vélhetően bővül a kihelyezett készülékek száma.

Munkájukhoz nyolcmillió forint állami normatív támogatást használnak fel.
Munkájukhoz nyolcmillió forint állami normatív támogatást használnak fel.

A Máltai Szeretetszolgálat támogatószolgálata 2004 márciusában kezdte meg a működést. Munkatársaik száma hatra bővült az évek során és a Kapuvárhoz csatlakozott négy településen kívül a kistérség más községeiben önálló szervezetben szolgáltatnak. Ez utóbbi érdekében egy újabb kisbusszal bővült a járműparkjuk.  A szolgálat részére előírt kétezer-háromszáz órát a kapuváriak jócskán túlteljesítették.

2007-ben több mint háromezer-nyolcszáz órát teljesítettek, ebből valamivel több mint háromszáz órát tett ki a szállítószolgálat.
– A támogatószolgálat többek közt az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokat nyújtja, ezenkívül információnyújtást, szállítást és egyéb szociális ellátást biztosít a rászorultaknak – mondta Kalmár-Szakács Katalin. Személyi segítés keretében például a bevásárlásokat és az otthoni felügyeletet is vállalják. A kapuvári vezető azonban hozzátette, 2007 elejétől csak az úgynevezett fogyatékossági támogatásban részesülők vehetik igénybe a szolgálatot. Ez a szám az ellátási területen jelenleg ötvenöt. Az ellátottak közt van kilencven év körüli idős és tizenöt év körüli gyermek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia után sorompóra gyűjt a család

Jobaháza - A fiukat gyászoló jobaházai szülők pénzt gyűjtenének, hogy a farádi vasúti átjáróban… Tovább olvasom