Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Egy épületbe költöztetik az aktív ellátást

Csorna - A Margit Kórházban az aktív ellátás egy épületbe költöztetésére igent mondott a képviselő-testület. Emellett intézmények összevonásáról is döntöttek.
Csorna képviselő-testülete hétfői ülésén elsőként az önkormányzat idei költségvetéséről, majd a fizetőparkolók létesítéséről, üzemeltetésük szabályozásáról szóló rendeletet módosította: a külön parkolási engedéllyel rendelkezők körét egészítették ki.

A Margit kórház aktív ellátást végző egységeinek egy épülettömbbe költöztetése kapcsán Turi György polgármester megismételte korábbi álláspontját, miszerint a jelenlegi struktúrában szükség van a Margit kórházra. Szólt arról is, hogy a költözés eredményeként csökkenni fognak az intézmény rezsiköltségei. A kiürítendő D épületet pedig hasznosítani kívánják. A továbbiakban – némileg eltérve az eredeti napirendtől – a kórház általános helyzetéről bontakozott ki hosszas vita. Papp Imre (MSZP) például azt vetette fel, hogy nincs világos koncepció a jövőt illetően. Hozzátette, nem valószínű, hogy a tartozás kiegyenlítése lehetséges lesz pályázati pénzből. Turi György akként reagált, hogy nem is ringatják magukat abban, hogy uniós pénzből csökkenthetik az adósságot. Abdai Imre (SZDSZ) egyetértett Papp Imrével, Kiss Ottó (Fidesz–KDNP) viszont arról beszélt, hogy a kormány intézkedései miatt kerültek nehéz helyzetbe a kórházak. Háncs Károly (Fidesz–KDNP) kijelentette: „Nem mi teremtettünk ilyen körülményeket." Gyopáros Alpár alpolgármester (Fidesz) szerint a felelősség alól akarnak kibújni az MSZP és az SZDSZ képviselői. Horváth János Zoltánné (MSZP) – miközben bölcsességet kért képviselőtársaitól – arra figyelmeztetett, nem kell visszamutogatni se balra, se jobbra. „A gondokat nekünk kell megoldani" – vélekedett. Újabb hozzászólásában Papp Imre azt mondta, hogy a jelenlegi kormánynak volt bátorsága hozzákezdeni az egészségügy átalakításához, ám azzal egyetértett, hogy a kórházat meg kell menteni. Dr. Kristóf János (Fidesz–KDNP) úgy vélte, először stabilizálni kell az intézmény gazdasági helyzetét, utána lehet jövőképet rajzolni. Kovács Tamás (Vidékért Egyesület) a kórházügy kapcsán úgy fogalmazott, hogy „az eleje régebbre nyúlik vissza, a vége meg odébb van".

Végezetül a képviselő-testület tizenöt igen szavazattal egy tartózkodás mellett egyetértett az aktív ellátás egy épületbe költöztetésével, az A épület – ebben lesz az aktív ellátás – új struktúráját jóváhagyta és annak megvalósításához szükséges 3 millió 180 ezer forintot az idei átszervezési céltartalék terhére biztosította. Az önkormányzat pályázatot ír ki a Margit kórház igazgatói álláshelyének betöltésére.

A képviselő-testület idén júniusban határozott az önkormányzati nevelési-oktatási intézmények átszervezéséről. A hétfői ülésen a közgyűjteményi, közművelődési, a szociális és gyermekjóléti intézmények, valamint a városi kincstár átszervezése szerepelt napirenden. Balogh János (MSZP) felvetette, hogy nyáron szétválasztott intézményeket most összevonnak. Melyik eljárás az igazi? – kérdezte. Háncs Károly úgy vélte, a gazdasági kényszer miatt kell megtenni ezeket a lépéseket. Kovács Tamás – aki „civilben" a Városi Könyvtár igazgatója – azt firtatta, vajon az intézkedések meghozzák-e a várt eredményt. Megjegyezte: a két intézmény – mármint a könyvtár és a művelődési központ – pótolhatatlan feladatot lát el. A testületi tagok döntése szerint összevonják a Városi Művelődési Központot és a Martincsevics Károly Városi Könyvtárat, továbbá a Szociális Szolgáltató Központot és a Városi Bölcsődét. Az intézmények pénzügyi-gazdasági feladatait a városi kincstár megszüntetése után a polgármesteri hivatal gazdálkodási és intézményfelügyeleti osztálya látja el.

Olvasóink írták

 • 8. nembéla 2007. november 01. 17:15
  „Biztos megmarad minden ágy? nem lesz kevesebb? Minden elfér?”
 • 7. Csornaboy 2007. november 01. 11:03
  „Felsőszer!
  Nincs igazad! A régi vezetőség nagyban tehet a kórház adósságáról! Igenis elkell őket számoltatni!!”
 • 6. alfi 2007. október 30. 22:25
  „Csácsumi ! Kitudja megmondani, hogy hol lesz az urologiai, mert már marhára viszket....”
 • 5. timi91 2007. október 30. 22:22
  „Király vagy BÉLA ! Sz.tem is megszüntethetnék a lezárást. Tök fölösleges.., úgy is az megy át aki akar:)
  Sz.tetek az önkormányzatból olvassa ezt valaki ??????”
 • 4. Béla 2007. október 30. 21:58
  „Tisztelt Önkormányzat !
  Ha már ilyen "szépen átalakítják a kórházat", szíveskedjenek újra megnyitni a Kórház utcát !
  Ha már a szocik lezáratták, ideje lenne az új város vezetésnek ebben is lépnie!”
 • 3. Csornai Polgár 2007. október 30. 21:48
  „Szerintem meg igen is Ők tehetnek arról, hogy most ennyi a hiány!
  Amit csak lehetett elloptak, amikor meg már nem volt mit lopni, leléptek...
  Aki meg ki merte nyitni a száját elküldték. ( pl Vályi Péter főorvos-t )”
 • 2. Felsőszer 2007. október 30. 21:14
  „T. Csornai Polgár !
  Nem kellene a kórház korábbi vezetését bántani, mert Ők erőn felül mindent megtettek a Kórház megmaradásáért ! ( nem úgy mint a mostaniak ). Nem ők tehetnek arról, hogy a Kórház ilyen rossz helyzetben van!”
 • 1. Csornai Polgár 2007. október 30. 20:00
  „Mikor fog megtörténni a Kórház korábbi vezetőinek elszámoltatása?
  Vagy Nekik csak a meggazdagodásukhoz kellett a Kórház?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszbaleset: Megkísértették a sorsot a csornai drukkerek

Ausztria - Két lány és egy fiú halt meg hétfőn hajnalban egy magyar autóbusz balesetében az… Tovább olvasom