Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Égtek a bálák, tetemes a kár Rábapordányban

Kigyulladt a rábapordányi mezőgazdasági zrt. egyik takarmánytárolója pénteken délután.

Közel ötszáz négyzetméteren mintegy ezer szénabála égett el. A cég kára a tizenötmillió forintot is elérheti. Hogy a betontalapzatú, könnyűszerkezetes tárolóban mi okozta a tüzet, egyelőre nem lehet tudni.

A csornai tűzoltókon kívül Kapuvárról és Győrből érkeztek járművek az oltáshoz. Segédkeztek a vállalkozás munkatársai is, akik gépeikkel hordták ki a bálákat a színből. Bóna Szabolcs, a zrt. igazgatója a  elmondta: biztosításuk ugyan van, de a kár így is tetemes. Főleg amiatt, hogy a cég betárolt takarmányának jelentős mennyisége semmisült meg.

Fotó: Cs. Kovács
Fotó: Cs. Kovács

Olvasóink írták

 • 17. anonymus11 2010. július 25. 13:15
  „Sokan nézelődtek mert péntek délután akadályozták volna a segítségükkel, de az esti órákban a hivatásos tűzoltók munkáját a rábapordányi és a bágyogszováti ÖTE tagjai már tudták segíteni. Este az ifjúsági klubos lányok segítettek szendvicseket készíteni az oltásban résztvevőknek. Tartálykocsikkal vidéki gazdálkodok is hozták a vizet. Szombaton a sportkör, lövész klub, erőemelő klub tagjai és segítőkész pordányiak is segítették a hivatásos tűzoltók munkáját úgy, hogy a kihordott bálákat csáklyákkal szétbontották, hogy az estleges tűzfészkeket is el tudják oltani. Köszönet a segítőknek és neked is ha köztük voltál!”
 • 16. enzso 2010. július 25. 12:35
  „anonimus11:Ott kb 10 ember dolgozott az oltásnál akik a fecskendőt fogták a másik részük meg markoló gépekkel hordták ki a bálák maradványait. Én nagyon szívesen segítettem volna, de annak értelmét nem láttam hogy kimenjek és nézelődjek illetve karba tett kézzel beszélgessek. Mert kedves anonimus11 ha Te kint voltál akkor ezt is láthadtad volna, hogy hányan bámészkodtak és hányan dolgoztak!!!!
  Jah és nem hiszem hogy feltűnt Neked, de nem írok minden cikkhez csak ahhoz amihez értek egy kicsit vagy bele látok. Annak pedig örülni kell, mint ahogy írtad hogy sok mindenhez értek mivel annélkül a mai világban nem lehet érvényesülni!!!
  Ezt ne felejtsd el!!!!!!!!!!”
 • 15. Nooormális? 2010. július 25. 11:34
  „Zsoltika!
  Ne törődjél a sok balfékkel, főleg az ilyen janika félékkel.

  anonymus11!
  A logikus gondolkodás nem az erősséged. Aki ismeri a részleteket, biztosan nem lehetett ott...”
 • 14. anonymus11 2010. július 25. 09:40
  „enzso nagyon jó hogy sok mindenhez értesz: oktatás, építőipar és a mezőgazdaság. Csak a megszerzett tudás és a gyakorlat között sok a különbség. A régi bálázási technológia és a mai bálázó gépek között nagy különbség van.Különben meg a szavak helyett szívesen láttalak volna a tűzoltók munkáját segítő Pordányiak között!”
 • 13. valér 2010. július 24. 19:52
  „kiváncsi lennék még meddig fog még égni, mert tegnap délután óta még most is füstöl.az időjárás se akkar besegiteni délután 5 óra óta be van borulva de esni nem akar”
 • 12. Mankapunka 2010. július 24. 17:36
  „Szóljatok,ha van meló,kérek szabit,megyek bálát fuvarozni. Szállás kaja-pia, ruha legyen biztosítva.”
 • 11. Mankapunka 2010. július 24. 16:16
  „Nem kell traktoros bálát pakolni,én is ráérek,emberek,ha már ilyen nagy a biznisz itt.”
 • 10. enzso 2010. július 24. 12:32
  „Még ha kicsit nedves is volt a széna az egy dolog kifujja magát mi is szoktuk berakni kicsit nedvesen. Csak hogy itt elég hosszú a szín kb 50-80 méter melyet a szél már nem tud átfújni. janika szerintem Nekem kevesebb közöm van a dologhoz mint neked az anyadisznók eltűnéséhez!!!!!
  Felelőst nem kell keresni inkább már végre el kéne oltani a még jelenleg is füstölgő színt. Ma délelőtt is 4 tűzoltó autó oltotta több kevesebb sikerrel:S
  Az oltást nehezíti a nagyon nagy szél.
  Jah és nem kell aggódni a zsinór miatt mivel ezeken már háló van:D
  a háló pedig természetes anyagból ( kukorica keményítőből) van. mely a természetben lebomlik illetve az égésénél nme keletkezik rákkeltő mérgező anyag:D!!!!!”
 • 9. anuvuk 2010. július 24. 11:37
  „Amennyiben meg nem voltak megszáradva, mégnagyobb felelőtlenség volt ilyen melegbe zárt helyre be ábázolni. Ilyenkor nem is annyira a széna szaga "büdös" hanem a nagymennyiségű műanyag kötöző bála zsinór,mely zárt helyen duplán, rákkeltően mérgez!
  A zárt helyen lévő tárolást, nem véletlenül szokták a melegebb idők utánra hagyni!!”
 • 8. janika 2010. július 24. 11:06
  „Lám a "pancser" megírta helyettem az elmaradt teendőket. Kár, hogy felelősek megint nem lesznek! Ez az "enzsó" meg igen csak szőnyeg alá akarja seperni ezt az ügyet is! Neki vajon mi köze hozzájuk?”
 • 7. pancser 2010. július 24. 08:55
  „A széna veszélyes dolog, ami egy városi embernek furcsa lehet. Főleg egy nagybálás betakarításnál lehetnek gondok. A hagyományos szálas betekerításnaál, egyszerű, de megbízható módon dolgozott a paraszt, parasztgyerek lévén tudom, 3-4 m-es vasakat dugtak a szénakazalba, minden nap kihuzták, ha nem állta a vas melegét a kezük, akkor széjjel bontották a kazlat. Egy idő után a kazal megnyugodott. Manapság vannak hőérzékelők amit ajánlatos a széna mélyén elhelyezni, mert az öngyulladás bármikor bekövetkezhet. Nem állítható az öngyulladás, amíg a vizgálat meg nincs. A széna öngyulladása a "bátrabb" parasztok dolga volt mindig. Ha a lucerna pozdorjává szárad, akkor meg az a baj, hogy a levele lepereg, a lényeg elveszik!”
 • 6. valér 2010. július 24. 08:50
  „Egy biztos hogy még mindig érezni lehet a füst szagot,”
 • 5. enzso 2010. július 24. 07:06
  „Janika: már a múltkor is mondtam hagyd békén az anyadisznókat, vagy talán neked is közöd van az eltünésükhöz és bánt a lelkiismeret?? vagy te voltál az inszeminátor???
  Sajnálatos ami történt Pordányban de valószínű itt nem egy csikk eldobása volt az ok: az idei első kaszálás nem sikerült a zrtnek a sok eső miatt, most pedig a második kaszálást gyorsan akarták elrakni illetve ennek is egyrésze víz nyomásos területről származott és szerintem a gyors munka miatt öngyulladás lehetett az ok!!
  Ahogyan tegnap hordták ki a bálamaradványokat abból jól lehetett látni hogy mennyire "zöld" volt még a takarmány. Szerencse a szerencsétlenségben hogy eme tároló mellett kb10 méterre található egy másik ui szín mely plafonig meg van rakva szalmával, ha az is meggyulladt volna akkor ..... mellette a tápkeverő és körbe a 100as istállók a kár sokkal nagyobb is lehetett volna. :S
  Tetemes a kár: hiába van biztosításuk abból mire pénzhez jutnak illetve az állatok takarmányozását hogy hogyan oldják meg az kérdés mivel innét sok bálát már nem tudnak megetetni mivel a szarvasmarha elég kényes állat megérzi a szagát és már ott is hagyja az egészet. Sok munka vár rájuk mire helyrehozzák azt amit a tűz elvitt egy fél nap alatt.:S”
 • 4. sivatag66 2010. július 24. 01:52
  „janika ! :((((”
 • 3. ÖTEtag 2010. július 23. 21:30
  „Nem égtek, égnek!

  Jók a képek.”
 • 2. anuvuk 2010. július 23. 21:18
  „Ilyen tikkasztó melegben, elég egy csikk felelőtlen elpöckölése !!”
 • 1. janika 2010. július 23. 20:56
  „Ez is egy "anyadisznós" ügy lesz!Í A tetessek és felelősök ismeretlenek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre ritkábbak a gabonatüzek

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság területén idén háromszor riasztották a tűzoltókat az… Tovább olvasom