Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egészségterv három helyen

A megyében három település egészségtervének megvalósítását támogatja idén az Egészségügyi Minisztérium.
A győrsövényházi óvodában nemrégiben vették birtokba a sószobát a gyerekek – tájékoztatott Hokstok Imre polgármester. A beruházás része annak az egészségtervprogramnak, amelyre a község az egészségügyi tárca egyik háttérintézményéhez, az Országos Egészségfejlesztési Intézethez nyújtott be pályázatot idén nyáron. A szervezet a kért teljes összeget, 1 millió 353 ezer forintot odaítélte, amihez 210 ezer forintos önrészt kell hozzátenni.

A támogatásból további számos fejlesztést, eseményt valósítanak meg: konditermet hoznak létre, falutérképet és információs táblát helyeznek ki a főút mellé, az iskolásoknak mozgásjavító tornát, a pedagógusoknak tréninget, az asszonyoknak a korszerű gyermekétkeztetést célzó foglalkozásokat tartanak, és ezenkívül ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterin- és trigliceridszint-mérést is szerveznek. A tóközi község rutinos pályázónak számít: eddig hat nyertes pályázattal mintegy hatmillió forintot szerzett meg, ebből készült el például a hivatalos internetes honlap, a www.gyorsovenyhaz.hu is.

Nem számít kezdőnek ezen a téren Kóny és Dénesfa sem. A két településben közös, hogy a tárca idén a tavalyinál kisebb összeget hagyott jóvá számukra. Kónyban a szabadidőközpont körül épül futóút jövőre, amit negyedmillió forinttal segít a minisztérium – tájékoztatta lapunkat Aller Imre polgármester. Az elmúlt körben 800 ezer forintból többek között szintén családi kirándulást, családi tornát, babamasszázst bonyolítottak le.

Dénesfa 2005-ben strandröplabdapályát és vendégházat alakított ki a minisztérium kétmillió forintos segítségével. Takács Lajos polgármester elmondása szerint utóbbi berendezésére nyertek idén újabb 300 ezret, amiből – és a hasonló nagyságrendű saját forrásból – emeletes ágyakat és más kiegészítőket vettek. A Vadgesztenye Szálló így októbertől már fogad vendégeket.

A program múltja

A hazai egészségtervprogramot a kilencvenes évek végén a Soros Alapítvány indította útjára, majd három évvel ezelőtt átvette a minisztérium. Lényege a lakosság életminőségének, egészségének javítása, alapja pedig egy település vagy településcsoport részletes – többek között demográfiai, egészségügyi, szociális adatokra, elemzésre kiterjedő – állapotleírása. A tárcán kívül az Egészséges Településekért Alapítvány is rendszeresen ír ki ilyen pályázatot – a legutóbbi eredményét a közelmúltban hirdették ki. A megyéből Markotabödöge, Cakóháza és Rábcakapi közös pályázata nyert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborús éjféli mise

A dénesfai Bognár Istvánt és feleségét arra kértük, osszák meg karácsonyi emlékeiket a Kisalföld… Tovább olvasom